Поради

Як говорити «Ні»? 7 способів сказати «Ні», не вимовляючи цього слова

Як говорити «Ні»? 7 способів сказати «Ні», не вимовляючи цього слова

Скупе «Ні» з ваших вуст звучить грубо та різко? Навчіться відмовляти правильно! Стаття розповість про те, відмовити, не вимовляючи «Ні».

Не вмієте відмовляти? Ухиляєтесь в розмові від прямої відповіді? Даєте пусті обіцянки співрозмовнику? Чи може обманюєте товариша, посилаючись на неіснуючі хвороби, справи? Досить викручуватися! Краще навчіться правильно відмовляти!

Вважаєте, що відказати, нікого не образивши, неможливо?

А ви знали, що в китайській мові не існує твердих «Так» і «Ні». Замість цих двох простих слів, у китайців існує безліч погоджувальних фраз і сотня способів підтвердити щось, а також універсальна частинка, для того, щоб все заперечувати. Сказавши «Ні», китаєць не тільки не образить співбесідника, а і заставить його поспівчувати своїй завантаженості.

Тож як правильно говорити «Ні»?

Ваша пропозиція зацікавила мене. Проте, в даний час, у мене багато інших важливих справ.

Шеф хоче, аби ви попрацювали на вихідних? Родичі просять про «маленьку» послугу, яка затягнеться на цілий день? Друзі запрошують на безперспективну та нецікаву гулянку? «Ваша пропозиція зацікавила мене…» – універсальна фраза, яка підійде у будь якій ситуації. Своєю відповіддю ви даєте людині зрозуміти, що охоче б погодилися, однак обставини складаються не на вашу користь.

Єдиний мінус цього виразу, – близькі до вас люди, добре знають, що ніяких важливих справ немає.

 

Нажаль, я мушу відмовити. Коли я робив таке востаннє, то отримав негативний досвід.

Зазвичай, після такої відмови, співбесідник цікавиться, що саме відбулося минулого разу. Тут варто посилатися на обставини, які насправді відбувалися з вами, або ж підправити дійсність декількома грамами брехні.

Наприклад: «Допоможи мені завтра скопати город», – «Нажаль, мушу відмовити. Коли я робив таке в останнє, то серйозно потягнув спину і довго лікувався».

 

Я б з великим задоволенням погодився, але…

Така фраза також добре дії. Причому, співбесідник відчуває довіру до вас, оскільки ви «погодилися б з великим задоволенням»…

Однак, користуючись цим виразом, слід притримуватися простого правила: після «але» використовуйте мінімум пояснень. Закінчення повинно бути лаконічним та чітким: «погано себе почуваю», «вже запланував поїздку за місто», «дуже завантажений на роботі».

Чим довше ви пояснюватимете, тим більшу провину відчуватимете. Окрім того, вперті та наглі люди відразу відчують вашу невпевненість. А отже, зможуть легко вмовити вас.

 

Чесно кажучи, я не компетентний у цій сфері.

Фраза повинна звучати саме так. Не варто додавати: «Тому що, ніколи цього не робив» чи «Боюся, що у мене нічого не вийде». Озвучивши два останні речення, вам обов’язково скажуть: «Спробуй, у тебе вийде». В такому випадку доведеться користуватися іншим виразом, а дві відмови підряд викличуть негативне ставлення співбесідника до вас.

В крайньому разі ви можете додати: «Чесно кажучи, я не компетентний у цій сфері. Довірте це завдання Івану, він краще розбирається у цьому» або «Іван зацікавленій у такій роботі».

 

Нажаль, з цим я допомогти не зможу, проте з радістю зроблю…

Це також один з найсолодших методів відмови. З одного боку ви сказали «Ні», але з іншої сторони – ви добра та ввічлива людина, яка готова прийти на допомогу, от тільки в іншій ситуації.

 

Це чудово, проте, тобі слід запитати про це в того, хто компетентніший за мене в даному питанні.

Така ситуація не рідкість у дівчачій компанії. Приміром, подруга питає чи личить їй ця сукня. Аби не образити колежанку ви радите їй прислухатись до думки декількох людей. Відтак, на питання «Мені гарно у цьому платті» не відповідаєте суворо «Ні».

 

Це дуже гарна пропозиція, але у мене інші справи. Можливо я передзвоню вам, коли звільнюсь…

Таку фразу також важко назвати суровою відмовою. Фактично, ви не кажете «Ні», а лише відкладаєте відповідь на майбутнє. Ймовірно, що через декілька днів ви передумаєте і пропозиція стане актуальною.

Сказати «Ні», не вимовивши цього слова досить просто. М’які, завуальовані відмови легше сприйме не лише ваш співбесідник, а і вас не турбуватимуть докори сумління.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес
В тему