Поради

Чому дорослі важче, ніж діти, хворіють ковідом та який захист від коронавірусу найдієвіший?

Чому дорослі важче, ніж діти, хворіють ковідом та який захист від коронавірусу найдієвіший?

Вчена-імунолог Дарина Карташова-Еберц у проєкті «Ходять чутки» розвінчала міф про лікування застуди часником, горілкою та оксоліновою маззю.  Зокрема, дізнаємося цікаві факти про грип та ковід і отримаємо справді ефективні поради, як натренувати свій імунітет для боротьби з вірусами.

– Які народні методи дійсно пришвидшують одужання при грипі та ГРВІ?

– Не так давно вчені проводили наукове дослідження щодо впливу на організм таких страв, як гарячий курячий бульйон зі спеціями та оливковою олією.

Для цього експерименту залучили три групи людей із вірускою, які мали закладений ніс. Першій групі давали пити гарячий бульйон, другій – гарячу воду, третій – холодну воду. Жодного ефекту не спостерігалося після пиття холодної води. Геть слабенький ефект давало приймання гарячої води. А гарячий бульйон виявився дійсно ефективним: носа відклало, з нього почав витікати слиз, людина почувалася значно краще. Крім полегшеного дихання, вона відчувала приємне тепло в усьому тілі, наповнювала організм енергією (бо все- таки в бульйоні є не лише курка, а й овочі та спеції). Так що варіанти є.

– Це якщо говорити про зняття симптомів. А чи існують дієві засоби для профілактики вірусних захворювань?

– Імунітет справді можна натренувати. Робиться це двома способами: або ти природним шляхом заразився на інфекційне захворювання і посилив свій набутий імунітет, або ти вакцинувався – тобто заразився спеціально та невеликою дозою інфекційного захворювання.

В обох випадках лімфоцити знайомляться зі збудником хвороби, виробляють стратегію війни з ним, перемагають і при всіх наступних зустрічах ліквідовують його настільки швидко, що ми того навіть не помічаємо.

Таким чином найкраща профілактика грипу – щеплення. Особливо воно потрібне особам із групи ризику: дітям, які відвідують садочок та школу, людям похилого віку і пацієнтам із хронічними недугами.

Що ж до молоді, яка відносно легко переносить грип, то тут уже питання інше: зробити щеплення, щоб не заразити тих людей старшого віку, з якими живе молодь.

Те саме стосується коронавірусу. Навіть якщо ви вже перехворіли ковідом, щеплення робити треба. Тим паче, що наявність в організмі антитіл після хвороби не є запорукою того, що ви не перехворієте вдруге чи втретє (все залежить від того, яка доза ковіду потрапить до організму).

– А чому дорослі переносять коронавірус важче, ніж дитина. В них же кращий набутий імунітет?

– Річ у тому, що наша імунна система містить три типи інтерферону. Альфа-інтерферон – виробляється в дорослих, він провокує потужну реакцію організму на збудник хвороби, через це розвивається гострі запальні процеси. Подібну дію чинить гама-інтерферон. А в дітей на слизових поверхнях виробляється ще третій тип інтерферону – лямбда. Він має чудову противірусну дію, але не провокує сильних запальних процесів. Коли ковід потрапляє в ніс чи до горла дитини, першими, хто кидається ліквідовувати ковід, є лямбда-інтерферон. Він спокійно знешкоджує ворога. І тому ковід у дітей зазвичай протікає в нескладній формі.

До речі, всі три типи інтерферону вчені пробували застосовувати в боротьбі з ковідом. Під час експериментів на рівні пробірки інтерферон відразу вбивав коронавірус. Тож після цього інтерферон ввели в організм ковід-хворого. Робили це двома способами: шляхом вдихання під час інгаляцій (щоб інтерферон одразу потрапив до хворих легенів) та шляхом введення ін’єкцій. Незначне покращення було отримане під час інгаляцій із застосуванням інтерферону бета (не спішіть бігти в аптеки, щоб його купити, бо він не продається). А от інтерферон, введений уколом, жодним чином не пришвидшив одужання. Ось вам ще один доказ того, що розрекламовані препарати на основі інтерферону не мають нічого спільного з клінічно доведеними результатами.

– То що ви порадите робити, аби наша імунна система працювала максимально ефективно?

– Ми повинні не виконувати роботу замість імунної системи, а створити їй оптимальні умови для хорошої роботи. Для цього треба спати не менше від 6 годин (бо інакше організм не зможе виробляти в достатній кількості імунних клітин, до того ж – при недосипі продукуються так звані цитокінові бомби. Ці «бомби» без потреби активізують надто велику кількість імунних клітин, які, не знайшовши жодних запальних процесів в організмі, починають атакувати наш здоровий організм).

Створити комфортні для імунітету умови означає правильно харчуватися. Бо організм матиме в достатній кількості вітамін Д, цинк, омега-жирні кислоти, харчові волокна (без них не може нормально працювати шлунково-кишковий тракт, а саме від нього залежить наш так званий вторинний імунітет).

Стрес, до речі, теж впливає на опірність організму. Короткотривалий, до кількох годин, активізує роботу імунних клітин. Довготривалий блокує їхню роботу та знижує нашу протидію хворобам.

Важливо також регулярно виконувати фізичні вправи й не боятися контактувати з холодом. А імунна система малюків залежить ще й від психоемоційного стану мами: якщо вона спокійна та життєрадісна, то й малюк хворітиме рідше.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, коронавірус, діти
В тему

Останні матеріали