Поради

Схильність до алкоголізму передається генетично, але причина хвороби не тільки в цьому

Схильність до алкоголізму передається генетично, але причина хвороби не тільки в цьому

Найбільшим злом серед усіх видів залежностей у нас вважається наркоманія. Хоча існує чимало не менш страшних залежностей, як от алкогольна чи тютюнова. Просто горілка, вино або пиво не заборонені законом. І через це, виходить, боротися з ними немає підстав. А дарма, вважає нарколог Ілля Кислер.

Від якої дози спиртного може розвинутися залежність

– Безпечного для здоров’я алкоголю не існує взагалі. Тобто навіть келих шампанського завдає шкоди організмові: тим же клітинам головного мозку чи печінці. Так само й немає чітких доз, після яких людина стає алкозалежною. Найсвіжіші дослідження вчених, зібрані за останні 12 років, свідчать, що першим кроком до алкогольної залежності можуть стати 40 грамів горілки, або 150 грамів вина, або 300 грамів пива, якщо їх уживати більше від двох разів на тиждень, – наголосив лікар-нарколог у проєкті «Ходять чутки».

Звісно, це не означає, що людина, яка щотижня випиває по 80 грамів горілки чи келих вина, неодмінно стане залежною. Але в цьому випадку вже потрібно звернути увагу: тягне людину до спиртного чи вона може спокійно обходитися без нього два-три тижні, має людина якісь радості в житті, чи пляшка вина в кінці тижня – це найважливіше, про що вона думає.

– Ще один дуже небезпечний напій – пиво, – продовжує лікар-нарколог. – Із радянських часів до цього напою склалося ставлення, як до квасу чи кефіру. Мовляв, у них теж відбувається процес бродіння і теж у мінімальній кількості наявний алкоголь. Проте регулярне споживання пива також може викликати алкогольну залежність. Особливо зважаючи на те, як безпечно і в якій кількості його випиває молодь.

Які обставини підштовхують до чарки

Схильності до алкоголізму передається генетично (так само, як і схильність до багатьох «родинних» хвороб). Причому передаватися вона може не лише від мами чи тата, а й від усіх кровних родичів, у тому числі з минулих поколінь.

Однак ця схильність не проявляється сама по собі: дитина народилася і вже її тягне до спиртного. Ні! Для цього потрібна сукупність ще декількох чинників. Наприклад – вплив компанії, нещасливий шлюб, нецікава чи важка робота. І от тоді виходить, що коли людина системно споживає спиртне (щоб забути сімейні негаразди, зняти втому від роботи тощо) і при цьому ще й має генетичну схильність, то ймовірність появи в неї алкоголізму різко зростає.

– Буває, що в людини й не має стресів. Але вона просто виробляє в собі звичку, скажімо, в кінці тижня «душевненько бухнути» з друзями. А потім мозок уже починає вимагати задовольняти цю звичку – тобто приймати чергову дозу алкоголю, – зауважує Ілля Кислер.

Натомість характер людини чи її сила волі майже не впливають на ймовірність розвитку алкоголізму, переконався лікар-нарколог:

– Візьмімо, до прикладу, артиста Володимира Висоцького. Він був дуже вольовою людиною. Але потерпав від дуже сильної алкогольної та наркотичної залежностей і нічого не міг із цим зробити. Тому я вважаю, врятуватися від залежності може кожен. Одначе для цього треба визнати проблему на ранніх стадіях – коли ще людина керує собою, а не горілка – людиною.

Перші симптоми хвороби

Як виявити ці ранні стадії? Проаналізувати свої «стосунки» зі спиртним. Адже спочатку алкоголь вживається «для годиться», бо «така в нас традиція». Далі він стає обов’язковим атрибутом («на обід – для апетиту», «на природі – для настрою», «на риболовлі – щоб зігрітися). Потім людина вже не уявляє свого життя без спиртного. А на останній стадії алкоголь стає єдиною цінністю, заради якої людина погоджується відмовитися від усього: поваги і самоповаги, роботи, сім’ї, дому.

– Зараз є дуже багато літератури, чимало інформації фахівців в інтернеті. Врешті, є приклади залежних осіб довкола, які спочатку «просто випивали», потім системно випивали, а згодом уже не могли без горілки ні дня, – продовжує лікар-нарколог. – Тому важливо не припуститися помилкового судження, що «Це хтось спився. А зі мною такого не буде». Ні, стати залежним ризикує кожен і не треба переоцінювати свої можливості чи слухати байки на кшталт «Якщо вживати дорогі напої, то вони не викликають залежності». Це повня дурня! Якісні максимально очищені напої можуть іще швидше призвести до алкогольної залежності. Бо коли немає похмільного синдрому, то людину взагалі нічого не зупиняє напиватися знову й знову.

Чому в хороших сім’ях діти виростають і спиваються

До речі, не поодинокими є випадки, що в інтелігентних благополучних сім’ях, де, здавалося б, немає генетичної схильності, дитина виростає і спивається. За спостереженнями Іллі Кислера, так стається, бо насправді ця сім’я ідеальна тільки для людського ока. А всередині там можуть відбуваються погані, навіть жахливі речі: бійки, насилля, зґвалтування.

– У таких «зразкових сім’ях» дитина під постійним пресингом: ти маєш гарно поводитися, гарно вчитися, гарно спілкуватися, – пояснює лікар. – І коли дитині постійно закручувати гайки, то рано чи пізно різьбу зриває й дитина кидається «в усі тяжкі».

Ще одна проблема в благополучних і заможних сім’ях – повна байдужість дітей до виховання дітей. Такі мама з татом вважають: їхні син чи донька живуть у розкішному домі, споживають найкращу їжу, щодня мають кишенькові гроші, то що ще треба? А насправді таким дітям немає, з ким поговорити про те, що їх турбує, – відсутність друзів, конфлікти з однокласниками, насміхання в соцмережах. Щоб заповнити цю порожнечу, шукає дружби з чужими і часто, поганими, людьми. А споживання наркотиків та алкоголю притуплює душевні страждання дитини.

Що ж до жінок, які, що не знайдуть чоловіка, то неодмінно – пияка, існує також пояснення, каже Ілля Кислер:

– Науково доведено, що жінка підсвідомо підбирає собі чоловіка, який має схожі риси з її татом (те саме можна сказати про синів і мам). Тож якщо жінці постійно трапляються алкозалежні чоловіки, причина може ховатися в тому, що таку ж залежність мав тато цієї жінки. А ще одна причина – в нашому суспільстві ду-у-уже великий відсоток алкозалежних людей. Тож знайти серед чоловіків тих, які подобаються і при цьому не зловживають спиртним, украй важко.

А в наступному номері газети ви дізнаєтеся, як люди позбуваються алкозалежності, чи можна пияка вилікувати силоміць та що робити, аби зменшити тягу до спиртного.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Таблоїд, алкоголь, алкоголізм
В тему

Останні матеріали