Поради

Ліні не існує: психологи пояснили, чому ми не хочемо працювати

Ліні не існує: психологи пояснили, чому ми не хочемо працювати

Ніхто не любить лінивих, але всі люблять лінуватися. Прокрастинація категорично засуджується в суспільстві, але що саме ховається за цим станом?

Розповідаємо про це детальніше.

Що таке лінь

Зазвичай під лінню ми маємо на увазі цілу низку факторів, які виражають нестачу працьовитості або й повну відмову від діяльності, перевагу відпочинку над роботою. У сучасному світі лінь традиційно розцінюється як недолік, який ґрунтується на тому, що ледача людина не приносить користі суспільству. При найменшому прояві лінощів, людину часто закликають зібратися і взяти волю в кулак.

Лінь і мотивація

Однак, на думку психіатрів, лінь — це ефективний і корисний механізм роботи мозку. Згідно з дослідженням вчених з Університету Симона Фрезера, лінь — це відповідь нашої нервової системи. Лінь сформувалася в ході еволюції під впливом різних факторів мотивації.

Зазвичай лінь виникає тоді, коли у нас закрита потреба в їжі, безпеці та розмноженні. Тобто ми відчуваємо бажання щось робити лише тоді, коли відчуваємо реальну потребу в цій дії.

Якщо ж сильної необхідності в чомусь немає, мозок дає команду відпочивати. Так ми зберігаємо енергію для найважливішої роботи. Проте з тих часів, коли єдиними потребами людини була їжа, дах над головою і розмноження, пройшло багато часу.

Тепер наші потреби діляться на різні категорії, які описані в піраміді Маслоу (від фізіологічних до духовних). Це говорить про те, що сучасна людина готова робити щось лише тоді, коли вона усвідомлює, яку користь принесе ця дія.

Лінь — нестача ресурсу

За лінню також може ховатися звичайна втома. Зазвичай причини такого стану ховаються в чотирьох простих факторах:

  • нестача якісного здорового сну
  • незбалансована дієта
  • відсутність фізичної активності
  • шкідливі звички

Фізіологічні фактори комплексно впливають центральну нервову систему і весь організм, порушують енергетичний обмін і роботу мотиваційних систем мозку.

Також бажання діяти придушується неусвідомленим страхом провалу і навіть страхом успіху. У першому випадку це може бути синдром вивченої безпорадності, а в другому синдром самозванця.

Більше того, на роботу нашої мотиваційної системи можуть впливати життєві епізоди та шаблони соціальних відносин, наприклад, дитячі травми. Зупиняти від дій можуть і невротичні розлади, серед них тривожність і депресія.

Лінь — симптом хвороби

Відсутність мотивації, швидка стомлюваність та інші причини ліні також можуть бути викликані деякими захворюваннями. Серед них ендокринні порушення: гіпотиреоз, цукровий діабет, захворювання шлунково-кишкового тракту і серцево-судинні захворювання.

Погане самопочуття впливає на настрій, а відповідно позбавляє нас звичного заряду бадьорості та бажання здійснювати вчинки. Тому важливо стежити за своїм здоров'ям.

Якщо ви бачите, що почуття лінощів серйозно впливає на ваше життя і руйнує плани, необхідно виявити причину цього стану. Для початку сходити до терапевта і виключити фізичні фактори, налагодити режим харчування і сну, а потім звернутися до психолога.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: психологія, Здоров'я, робота
В тему