Старший науковий співробітник кафедри молекулярної фармакології та радіобіології університету імені Пирогова Володимир Роговський розповів, чому консерви можуть бути небезпечними.
На його думку, вживання продуктів, які зберігаються або готуються в безкисневому або недостатньо кислому середовищі, але при цьому не пройшли належне очищення і термообробку, може призвести до порушення роботи нервової системи та внутрішніх органів.
Мікроорганізми - анаероби - розвиваються не тільки в консервах. Вони можуть опинитися в стравах з погано промитих грибів, копчених і в'ялених продуктах і навіть у ковбасі.


Саме вони призводять до розвитку ботулізму — захворювання, при якому ботулінічний токсин блокує викид ацетилхоліну з нервових закінчень і призводить до проблем з нервовою системою, порушення роботи внутрішніх органів і мускулатури.
До типової нудоти і блювоти зазвичай додається порушення зору, ковтання, мови, утруднена міміка, а також симптоми, пов'язані з сухістю слизових. Але найнебезпечніше — порушення дихання.
«Передача імпульсу до дихальних м'язів припиняється, і саме дихальна недостатність є основною причиною летальності при ботулізмі»,— пояснив лікар.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.