Поради

Вчений пояснив, чому небезпечно їсти консерви

Вчений пояснив, чому небезпечно їсти консерви

Старший науковий співробітник кафедри молекулярної фармакології та радіобіології університету імені Пирогова Володимир Роговський розповів, чому консерви можуть бути небезпечними.

На його думку, вживання продуктів, які зберігаються або готуються в безкисневому або недостатньо кислому середовищі, але при цьому не пройшли належне очищення і термообробку, може призвести до порушення роботи нервової системи та внутрішніх органів.

Мікроорганізми - анаероби - розвиваються не тільки в консервах. Вони можуть опинитися в стравах з погано промитих грибів, копчених і в'ялених продуктах і навіть у ковбасі.

Саме вони призводять до розвитку ботулізму — захворювання, при якому ботулінічний токсин блокує викид ацетилхоліну з нервових закінчень і призводить до проблем з нервовою системою, порушення роботи внутрішніх органів і мускулатури.

До типової нудоти і блювоти зазвичай додається порушення зору, ковтання, мови, утруднена міміка, а також симптоми, пов'язані з сухістю слизових. Але найнебезпечніше — порушення дихання.

«Передача імпульсу до дихальних м'язів припиняється, і саме дихальна недостатність є основною причиною летальності при ботулізмі»,— пояснив лікар.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: харчування, Здоров'я, Лікарі
В тему