Поради

Як змінилися стосунки в парах за час пандемії

Як змінилися стосунки в парах за час пандемії

Випробування режимом самоізоляції і віддалену роботу пройшли далеко не всі сім'ї. Багато хто побачив партнерів в новому світлі і поглянули на відносини без рожевих окулярів - можливо, вперше після весілля. Сексом займатися менше не стали. Але автоматично зросла кількість незапланованих вагітностей!

Про інші тенденції – читайте у цьому матеріалі.

Статистика - не тільки уперта, а й цікава річ. Так, минулого року, коли весь світ опинився на суворій самоізоляції, в багатьох країнах інформували про небувале зниження розлучень і шлюбів. Через рік картина змінилася: кількість розлучень зросла. Пояснити це досить легко: в умовах самоізоляції розірвати (або укласти) шлюб було фізично складніше. Як тільки режим ослаб, безліч пар прийняли остаточне рішення розлучитися. Також зменшилася кількість охочих скріпляти свої відносини печаткою в загсі.

При цьому є інші спостереження, якими діляться лікарі-гінекологи. А саме: за час пандемії зросла кількість небажаних вагітностей. Причина тому - відсутність контрацепції. Пари більше часу проводили разом, не захищаючись. Можна припустити, що на засобах контрацепції ряд пар просто економить, покладаючись на народні методи.

Більш 1,4 млн випадків незапланованих вагітностей - один із наслідків режиму ізоляції та інших заходів, вжитих у рамках боротьби з пандемією. Така цифра прозвучала в доповіді Фонду ООН в області народонаселення (ЮНФПА).

«З усіх вагітностей, які щорічно відбуваються у всьому світі, в середньому понад 44% є саме незапланованими. На жаль, пандемія ускладнила існуючу ситуацію. За результатами опитування, яке проводилося в травні 2021 року серед 100 лікарів-гінекологів, 38% колег відзначили збільшення числа незапланованих вагітностей за останні три місяці в порівнянні з часом до пандемії COVID-19. Саме тому першочергове завдання контрацепції - захистити пару і подарувати бажаної дитини », - каже Ірина Шестакова, к.м.н., лікарка акушер-гінекологиня, лікарка ультразвукової діагностики.

Психологи в один голос відзначають, що їхні клієнти в період пандемії переживали непростий період. Багато людей скаржилися на нерозуміння, складнощі у відносинах, психологічне і фізичне насильство, розчарування один в одному. Це ті, хто дійшов до психолога і дав своїй сім'ї шанс. Пар, які в принципі відвідують психотерапевта в нашій країні, трохи - це все ще вважається незвичним і вимагає додаткових коштів. А в умовах пандемії і економічної кризи матеріальні проблеми тільки погіршили відносини.

Пояснює Юлія Рябікіна, психологиня, авторка проекту «Психологічна грамотність»:

Причина змін відносин в парі криється зовсім не в пандемії, як багатьом з нас хотілося б думати. Вона, як лакмусовий папірець, різкіше позначила ті проблеми в парі, які вдало маскувалися в суєті буднів. Опинившись на самоізоляції, багато пар відразу позбулися звичних опор, навколо яких будувався повсякденний побут.

Наприклад, сполучною і утримуючою ланкою були регулярні подорожі, відпочинок на морі, походи в ресторани, тусовки, ритуали відвозу і привозу дітей в школу і т.д. Самоізоляція внесла свої корективи в звичний режим життя: в замкнутому просторі виявилися двоє, яким довелося подивитися на себе і один одного без ілюзій. І з'ясувалося, що близька людина, що живе під одним дахом, зовсім чужа і з нею навіть «поговорити ні про що».

Лише деякі пари пораділи можливості на самоізоляції провести час разом. Велика частина населення так сильно мріяла до пандемії посидіти вдома і «не ходити на роботу в офіс», що як тільки ввели режим самоізоляції, загорілася бажанням вирватися з сімейного полону «хоч куди-небудь».

Життя зненацька змінилася, немов хтось різко вдарив по гальмах, що призвело до кризи у відносинах. Іншими словами, «як раніше, жити ми вже не можемо, а як далі - поки що не вміємо». Це називається дезадаптацією.

Чому так відбувається?

Шлюби укладаються на стадії закоханості, коли ми проваджені силою тяжіння гормонів і нейромедіаторів. У цей час ми бачимо світ як в тумані, крізь рожеві окуляри, і не можемо об'єктивно оцінити партнера.

Ми дивимося на партнера очима наших внутрішніх установок, проекцій і переносів. Ми наділяємо нашого обранця бажаними якостями і достоїнствами, не помічаючи реальної людини. Ми ідеалізуємо її.

Ідеальних людей не існує. Через якийсь час починаємо помічати не тільки переваги, а й недоліки партнера.

  • Не будучи самі зрілими особистостями, ми починаємо знецінювати партнера і переносити на нього почуття провини і сорому за помилку свого вибору.
  • Ми не вміємо спілкуватися. Нас не вчать цьому ні в родині, ні в школі.
  • Ми не вміємо відстоювати свою точку зору без істерик, скандалів і рукоприкладства. Не вміємо говорити про свої потреби, які не принизивши і образивши партнера.
  • Ми не вміємо розпізнавати і виражати емоції і почуття, тому чуттєвий світ відносин для нас залишається загадкою. Ми додумуємо там, де потрібно відчувати.

Якщо ми зрозуміли, що помилилися у виборі партнера, то слід це визнати і йти далі, а не чіплятися за ілюзію «у нас же сім'я», «а раптом я нікого більше не зустріну», потопаючи в болоті токсичних відносин, гризучи себе і його, не даючи обом шанс на щастя з іншими людьми. Важливо розуміти, що любов - це про почуття, а відносини - про вміння домовлятися.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Сім'я, психологія
В тему

Останні матеріали