Поради

Звідки беруться борги і до чого тут мама

Звідки беруться борги і до чого тут мама

Чи замислювалися ви про те, що на фінансову складову часто впливають близькі люди? Саме від їх настрою і підтримки (або бездіяльності) залежить, чи будете ви успішні або ваш добробут залишиться досить скромним.

Пояснює клінічна психологиня, практична психотерапевтка, гіпнологиня, психотравматологиня Ольга Іваннікова.

Тема грошей і їх брак досить велика. Це і установки, які ми отримали і ввібрали з молоком матері, про що багато говорять і пишуть. Сюди ж відноситься і трансгенераційна травма, тобто потрясіння, що передається через покоління. Наприклад, якщо в роду були розкуркулені і так далі. Подібний випадок буває не так просто виявити - людина може про нього навіть не знати, потрібно проводити дослідження, дивитися ширше. Але сьогодні ми поговоримо про іншу причину - емоційний борг перед матір'ю.

Чи винні ми батькам за життя

Людина, який набрала кредити, позичила у знайомих гроші, стає боржником. І вона живе, відчуваючи цей тиск: повинна повернути, заплатити, віддати. Тому що інакше жити з легким серцем не вийде. Чому вона опинилася в такій ситуації? Тому що бути винним - це цілком знайоме для нього почуття.

З дитинства нам кажуть: «Ти повинен». Повинен добре поводитися, старанно вчитися, не засмучувати батьків. «Я роблю все це заради тебе, я тебе народила, а ти повинен...»

Мами розповідають історії про важкі пологи, поневіряння заради дитини, про те, як вона важко їм дісталася, про безсонні ночі. Все це маніпуляція, яка культивує це почуття обов'язку. Але насправді дитину ніхто не питав, чи хоче вона приходити в цей світ, народити - це рішення матері. І життя - це подарунок.

Часто рішення народити має ще й емоційне навантаження: втримати партнера, впоратися із самотністю, відповідати соціальним нормам, перемогти страх перед віком - хтось же повинен потім води подати і так далі.

Ось і виходить, що дитина ще й не народжена, але вже винна багато, в тому числі виправдовувати очікування. Вона росте з цим відчуттям внутрішнього боргу, і в дорослому віці, теж залишається винною - тому що інакше просто не вміє.

Не всі борги потрібно віддавати

Дійсно, ми повинні батькам за життя, але воно не має ціни. Життя безцінне. Немає нічого рівноцінного, що можна віддати взамін. Намагаючись віддати так званий борг, віддячити, ми платимо своїм часом, енергією, волею. І коли цього всього виявляється мало, ми починаємо платити грошима, а й цього недостатньо. Звичайно, це все відбувається на несвідомому рівні. В результаті гроші приходять і зливаються на непотрібні покупки, ліки, якщо ви часто хворієте. Постійно щось ламається - машина, техніка, будинок потребує ремонту, і на це теж потрібні фінанси. Можливо і заробіток хороший, але скільки б людина не заробляла, все одно не вистачає. З'являються кредити, зобов'язання, що віднімають свободу. Людина знову винна, і їй це частково знайоме. І це не поодинока історія, а хронічна.

Що з цим робити?

Ситуація може закінчитися тим, що доведеться віддавати не тільки що є, але навіть більше. Щоб виправити становище, потрібно зрозуміти і прийняти просту істину: все, що ми дійсно повинні - це прийняти життя. Батьки дають, а діти беруть з вдячністю, щоб передати цей дар далі. Тільки так встановлюється баланс «давати і брати». Там, де немає цього балансу, ми будемо постійно щось втрачати.

Найперший крок - усвідомити і побачити свою ситуацію, зробити це видимим і усвідомленим. Це вже половина шляху. Але часто, перебуваючи всередині ситуації, ми не можемо побачити, що відбувається. Справитися з внутрішнім боржником самостійно непросто. Робота з психологом або групова терапія можуть бути хорошим рішенням.

Ділимося з вами вправою, яка повинна допомогти виправити ситуацію. Важливо робити її свідомо, не поспішаючи. Давайте собі час відчути те, що відбувається.

  • Візьміть три аркуші формату А4. Підпишіть кожен лист: «МАМА», «Я», «МОЄ ЖИТТЯ». У цьому ж порядку розкладіть їх на підлозі.
  • Встаньте на лист «Я», «МОЄ ЖИТТЯ» повинен перебувати у вас за спиною.
  • Подивіться на «МАМА». Що ви відчуваєте в цей момент? Це можуть бути найрізноманітніші емоції - і любов, і злість, і образа. Усвідомте і прийміть це.
  • Скажіть, звертаючись до мами: «Дорога мамо, ти подарувала мені життя, і я візьму її з вдячністю. Я ніколи не зможу повернути тобі що то рівнозначне, але я зможу передати це далі ». Що ви відчуваєте, коли вимовляєте це? Які думки до вас приходять?
  • Розверніться до свого життя. І знову відстежте свої відчуття - як вам було відвертатися від мами? Що ви відчуваєте?
  • Нехай ця вправа буде вашим першим кроком до свого життя, де все досить. Тема наших взаємин з мамою дуже важлива. Усвідомивши їх, можна змінити своє життя, в якому не буде місця боргам і кредитам.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: борги, гроші, батьки
В тему