Поради

Чи треба боятися ретроградного Меркурія: думки астрологів і вчених

Чи треба боятися ретроградного Меркурія: думки астрологів і вчених

Напевно ви зустрічали згадки про ретроградний Меркурій, навіть якщо не особливо цікавитеся астрологією.

З ним асоціюється чорна смуга, невдачі, крах всіх планів. В цей час астрологи радять не починати серйозні проекти, не укладати угоди, не купувати дорогу техніку. А ще слід підготуватися до того, що прогорять всі терміни. Нижче ми розглянемо, чому людей хвилює ретроградний Меркурій і чим його можна пояснити з наукової точки зору.

Чому саме «ретроградний»?

Так називається період, коли планети Сонячної системи рухаються в зворотному напрямку. Здається дивним, але за астрологічним визначенням насправді стоїть астрономічне явище. Звісно, планети не можуть рухатися у зворотний бік, але часом з'являється подібна оптична ілюзія, якщо спостерігати з Землі.

Всі планети обертаються навколо Сонця в одному напрямку, але відрізняються відстань, діаметр, швидкість. Ілюзія з'являється, коли:

  1. ми випереджаємо планету, яка рухається більшою орбітою. Наприклад, Марс кожні два роки;
  2. Землю обганяє планета з меншою орбітою. Це робить Меркурій ретроградним приблизно кожні чотири місяці.

Іншими словами, ретроградним може бути не тільки Меркурій, але і інша планета.

Через що астрологи не люблять ретроградний період?

Вважається, що в цей час всі життєві аспекти, яким протегує планета, теж йдуть «назад». Меркурій відповідає за рух, поїздки, спілкування, логічне мислення, торгівлю. Тому і виникає страх невдалих договорів і зірваних дедлайнів.

З іншими планетами схожа ситуація, адже кожна впливає на певну сферу нашого життя. Ретроградна Венера спостерігається раз в півтора року і приносить труднощі в романтичних стосунках. Марс, зазвичай наділяє нас силами, а в ретроградний період позбавляє енергії. Такий же ефект справляє Юпітер, а Сатурн змушує займатися ненависними справами, які постійно відкладалися.

Деякі астрологи додають в тлумачення ще більше деталей, в тому числі вплив знаку зодіаку на ретроградну планету. Але якщо ви не збираєтеся заглиблюватися в астрологію, то враховувати такі особливості необов'язково.

Чому Меркурію приділяють так багато уваги?

Ця планета швидше за інших робить повний оборот навколо Сонця, тому і ретроградний період спостерігається частіше - три рази на рік - і триває по два-три тижні. Астрологи просто говорять про Меркурій частіше. Ще один аргумент: чим більше разів планета перебуває в ретроградній фазі, тим сильніший її вплив.

Зросла і популярність астрології. Якщо в минулому отримати знання можна було на зустрічі з астрологом або з журналів, то зараз інформація часто зустрічається в соціальних мережах, додатках, месенджерах. Жарти про ретроградний Меркурій поширилися повсюдно, адже це легкий і веселий спосіб списати невдачу на астрономічне явище.

Чи потрібно боятися ретроградного Меркурія?

Зовсім не обов'язково, що все піде шкереберть. Астрологи рекомендують лише проявляти більше пильності.

Слід:

  • вести справи без поспіху;
  • ретельно обмірковувати рішення;
  • зберігати чеки, якщо вирішите купити техніку;
  • підготуватися до форс-мажору.

Вчені ж говорять, що ретроградний Меркурій не впливає на людину. Мішель Ніколс, директорка чиказького планетарію Adler, стверджує: «Книга, яку ви тримаєте, здійснює на вас більший гравітаційний вплив, ніж Меркурій».

Також вона пропонує поглянути на явище з точки зору психології, адже ми схильні наділяти події важливістю, бо знаємо, що зараз особливий час. Втім, як ставитися до астрології в цілому і ретроградного Меркурія зокрема - кожен вирішує сам для себе.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вчені, прогноз астрологів, астрономія, цікаво знати
В тему