Поради

Чому яблука гниють іще на дереві

Чому яблука гниють іще на дереві

Причина – хвороба моніліоз. Саме через неї яблука стають м’якими, вигнивають зсередини, опадають чи муміфікуються просто на дереві.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Збудником захворювання є сумчастий грибок, який поширюється дощем, вітром та комахами. Хвороба зазвичай розповсюджується при високій вологості повітря та температурі від +15 до +20°С.

У жодному разі не можна залишати гнилі яблука на дереві, бо грибок по плодоніжці проникає у плодову гілочку та вражає прилеглі пагони. Такі гілки слід своєчасно обрізати, щоб не допустити подальшого зараження. Пошкоджені плоди, що вже опали, не можна залишати, бо вони є заразними не менше як два роки.

Грибок може розвиватися й у плодах, знятих із дерева та поміщених на зимове зберігання. Такі яблука мають глянцево-чорне забарвлення, а їх м’якуш стає бурим.

Для запобігання хворобі обирайте стійкі до моніліозу сорти яблук: Слов’янка, Пепин шафранний, Уралець. Дерева треба вчасно обрізати від уражених гілок та пагонів, підгодовувати макро- й мікроелементами, регулярно перекопувати ґрунт. Опале листя й уражені квітки необхідно своєчасно збирати та спалювати. Яблука із тріщинами та вм’ятинами краще не закладати на зберігання.

Іноді слід вдатися до допомоги хімікатів-фунгіцидів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: їжа, хвороби, Сад, Поради
В тему