Чай VS кава: порівняння шкоди
Лікарка-дієтологиня Марина Степанян порівняла шкідливі наслідки від надмірного вживання чаю і кави.
Фахівчиня розповіла, що обидва напої містять кофеїн, але в чаї його концентрація вдвічі менше. Завдяки кофеїну чай і кава мають потужні стимулюючі властивості, які підвищують працездатність, фізичну активність і концентрацію.
Спеціалістка зазначила, що наукові дослідження підтверджують позитивний вплив кофеїну на зниження ризику розвитку метаболічного синдрому - комплексу порушення обміну речовин. Крім того, споживання кофеїну знижує ризик деменції і хвороби Альцгеймера.
Дієтологиня застерегла від зловживання цими напоями людей, які стежать за калорійністю свого раціону. Вона підкреслила, що ці продукти будуть збільшувати харчову цінність, особливо якщо додавати в них цукор і молоко. Також потрібно враховувати стан здоров'я, кількість напою.
«При ряді захворювань, таких як гастрит, шлунково-стравохідний рефлюкс і інших, необхідно утриматися від вживання кави і міцного чорного чаю», - сказала лікар.
Також вона додала, що вживання великої кількості кави на ніч може привести до порушення сну, підвищеної нервової збудливості і неспокою. Крім того, вона порадила зробити вибір на користь чаю чутливим до кофеїну людям.
«Таким чином, кава і чай фактично володіють схожими ефектами, включаючи антиоксидантні, протипухлинні і енергетичні властивості. Вони навіть допомагають захистити організм від деяких захворювань. Однак, якщо не знати міри, то можуть і підірвати здоров'я », - підсумувала експертка.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.