Поради

Парило оздоровить печінку і допоможе повернути голос

Парило оздоровить печінку і допоможе повернути голос

Свого часу Катерині Зіник позбутися болю у печінці допомогло звичайнісіньке парило. І відтоді не лише жителька Рівного, але й уся її сім’я подружилися з цією рослиною настільки, що кожного літа заготовляють її на зиму.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

  • Кілька років тому якось відчула, що болить у боці, – ділиться спогадами жінка. – Звернулася до лікарні, там узяли аналізи і сказали, що то пов’язано з печінкою. Виписали довжелезний рецепт із рекомендованими препаратами, однак за домашніми клопотами я якось не мала часу приймати ліки. А якось хтось зі знайомих підказав попити парила. До речі, ця рослина має й інші назви – її ще називають гладишником, реп’яшком, сметанником, золотником. А також у деяких регіонах і глекопаром, оскільки саме ним у давнину випарювали глечики, щоб продезінфікувати посуд або позбутися запаху від молока. Називають парило також і печіночником, ніби вказуючи на лікувальні властивості парила саме щодо цього органа. Тож я брала одну столову ложку подрібненої рослини і сипала її в каструлю, де саме закипала склянка води. Декілька хвилин проварювала і вживала тричі на день по третині склянки за пів години до їди. Так я лікувалася три тижні і тоді відчула, що печінка мене більше не турбує. Однак відтоді ми усією сім’єю час від часу готуємо собі чай із парила. Влітку заготовляємо цю лікувальну рослину і для себе, своєї родини, а також для друзів.

Парило успішно застосовують при хворобах жовчного міхура, алкогольних отруєннях, при недостатності шлункового соку, поганому травленні. А також проти проносів, глистів, при внутрішніх маткових кровотечах, кровохарканні, а ще при лікуванні геморою та бородавок. Ще настій із парила готують для полоскання горла та ясен. При цьому до відвару додають ложечку меду та трішечки гліцерину. А після тривалої ходьби ванни з парилом допоможуть швидко відпочити. Саме парило стане у пригоді при фурункулах і дерматитах, лікуванні виразок та пролежнів. Лікувальним є й насіння цієї рослини. Чимало травників радять насипати приблизно одну четверту пляшки насіння і залити його кагором. Коли ж настоїться, то приймати по 40 грамів тричі на день тим, у кого є проблеми з некерованим сечовипусканням.

– Ми збираємо парило, сушимо його у затіненому місті і зберігаємо у мішечку з полотнини або ж просто загорнутим у папір, – розповідає пані Катерина. – Так рослина може лежати протягом трьох років.

Жінка поділилася й іншими рецептами. Зокрема, при остеохондрозі дві столові ложки трави парила слід залити однією склянкою окропу, настояти 4 години, потім процідити. Додати мед за смаком і приймати по половині склянки настою чотири рази на день. Курс прийому – не більше трьох тижнів. Можна повторити лікування не раніше ніж через два тижні.

– Свого часу моя бабуся при проносах готувала ось такий відвар: 30 грамів трави заливала окропом, якого знадобиться 200 мілілітрів, – розповідає пані Катерина, яка й сама цікавиться народною медициною. – Настояти протягом трьох годин, процідити і приймати по одній столовій ложці кожної години. Зазвичай пронос минає дуже швидко і відновлюється нормальна робота шлунково-кишкового тракту. При сечокам’яній хворобі бабуся радила десять грамів парила залити склянкою окропу. Кип’ятити протягом десяти хвилин. Коли охолоне – процідити і додати столову ложку меду. Перемішати і пити, як чай, по склянці тричі на день.

При втраті голосу, захриплості також допоможе парило. Столову ложку трави потрібно залити склянкою окропу. Прокип’ятити п’ять хвилин і процідити. Теплим відваром полоскати горло кожні дві години. Також ця рослина зарадить і при ревматизмі. Для цього потрібно частину трави покласти у скляну банку і залити п’ятьма частинами спирту. Щільно закрити і настоювати протягом десяти днів. Опісля приймати по 20 крапель двічі на день за пів години до їди.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Поради, Здоров'я, народна медицина, рівне
В тему