Поради

Чому інколи не любити чоловіка і дитину – це нормально

Чому інколи не любити чоловіка і дитину – це нормально

Скажений ритм життя, робота нонстоп (і по дому в тому числі), нестача грошей, дрібні сварки з домочадцями - ці та інші причини можуть привести не тільки до емоційного вигоряння, постійного нездужання і депресивного стану, а й спровокувати розбіжності і скандали в сім'ї, коли на світ виходять «заборонені» емоції.

Буває момент, коли ти дивишся на кохану і близьку людину (чоловіка, дитину), а всередині нічого, чи, що ще гірше, всередині тільки роздратування, образи і навіть ненависть. Ось тут варто зупинитися і розібратися в собі.

Психологиня Вероніка Хацкевич пояснила, що робити з кризою у відносинах в сім'ї, як дати собі прожити емоції, в яких соромно і страшно зізнатися і вийти з ситуації переможцем.

«Любов - прекрасне почуття, але іноді, навіть незважаючи на це високе переживання, ми починаємо просочуватися якимось холодом по відношенню навіть до наших найближчих. Чоловік нервує через дрібниці, а дитина і зовсім доставляє одні проблеми, тому здається, що вам все, що відбувається, стає ненависним. Чи нормально, що іноді почуття до коханого чоловіка або дітей остигають? Так, це нормально. Існує поняття «соціальна батарейка», і воно поширюється не тільки на колег, друзів і приятелів, але і на сім'ю. Всім нам необхідно іноді побути на самоті зі своїми думками і бажаннями. Ви можете зайнятися давно забутим хобі або просто подивитися улюблений серіал з чашкою кави, щоб відпочити від чужих турбот і розмов. Як правило, ваше охолодження - це результат нестачі позитивних емоцій, втоми і надмірного напруження», - каже психологиня.

Експертка також назвала причини такого стану (а їх в нашому повсякденному житті може бути купа: від легкого нездужання до фізичного і морального виснаження на тлі багатьох негативних факторів).

  • «Іноді ми забуваємо, що сімейне життя - це не тільки постійне перебування поряд з близькими. Ми занадто сильно занурюємося в рутинні сімейні справи і просто забуваємо про себе. 6:30, приготувати сніданок, погладити чоловікові сорочку, зібрати дитину в школу, потім прибирання, знову готування, а завтра - день бабака. Тому перше, що вам би пішло на користь, - виїхати і відпочити на самоті хоча б пару днів. Суєтні будні можуть легко нас вимотати і залишити без сил і ресурсу навіть для найпростіших справ, а деякий, хоч і невеликий, відпочинок допоможе відновити свій стан. За ці дні ви встигнете трохи скучити за коханими людьми і знову повернутися до колишніх справ.
  • Друге - розмовляти. Прийміть той факт, що у ваших стосунках зараз щось йде не так, і постарайтеся не перекладати вирішення цієї проблеми в довгий ящик. Завжди важливо відверто говорити про свої проблеми, щоб не закопувати в собі наростаюче почуття образи. Можна запланувати сімейну раду на щонеділі і ввести звичку обговорювати події і підсумки тижня, поки ви не відчуєте себе легше. Такий спосіб може значно полегшити життя і вам, і вашим домочадцям.
  • Третє - не зациклюватися. Часто ми дивимося на ідеальну картинку в соціальних мережах і, будучи впевнені в тому, що це справжнісінька правда, починаємо відчувати образу і злість, чому у нас не так. Ми порівнюємо себе з ідеальною картинкою, забуваючи про те, що навіть за найкрасивішими фотографіями і мільйонами лайків можуть критися не найприємніші таємниці. Часом ми навіть не помічаємо, що багато людей поруч з нами зовсім нещасні, адже у них немає коханої людини, веселих і кмітливих дітей (хоча в щоденниках у них і трійки!) і відчуття того, що їх люблять просто за те, що вони є».

Багато фахівців відзначають, що в моменти кризи важливо не йти з головою в почуття провини і не докоряти собі за емоції, які ви відчуваєте (ви маєте на них право!).

А ось, як пропонує боротися зі станом, коли здається, що ти не відчуваєш ніяких почуттів до своїх близьких, психологиня Вероніка Хацкевич.

  • «Спробуйте почати з малого - сходіть з чоловіком на побачення. Напевно, ви могли забути, що це таке і як це прекрасно і натхненно. Так, ви вже далеко не підлітки, але іноді саме ця якась безумність і бурхлива пристрасть допомагають згадати, чому таки ви поруч саме з цією людиною. Нові емоції і приємні моменти допоможуть вашим відносинам відродитися.
  • Спробуйте влаштовувати маленькі сюрпризи один одному, від походу в кіно до спільної поїздки за місто. Дивуйте своїх близьких і не бійтеся пропонувати нові ідеї, спонтанність завжди додає кольорів у битовуху. Ваша дитина зрадіє новій іграшці або проведеному з батьками часу в аквапарку, а партнер буде щасливий, коли побачить ваші щасливі обличчя на фотографії з кіно чи театру.
  • Якщо ви розумієте, що не в силах впоратися самостійно, то ви завжди можете звернутися до сімейного психолога, який допоможе вам розкласти все по поличках. Похід до фахівця - це правильне рішення, яке може врятувати ваші відносини від розрухи і кризи».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: стосунки, чоловіки, жінки, психологія, Поради
В тему