Поради

Як порозумітися з коханим, який постійно ображається через дрібниці

Як порозумітися з коханим, який постійно ображається через дрібниці

Існує думка, що вразливість - риса, властива швидше жінкам. Але не варто помилятися: і серед чоловіків зустрічаються не менше гордовиті особистості.

Психотерапевтка, сексологиня Анастасія Філіпова розповіла про причини такої поведінки, а також пояснила, як поводитися з таким партнером.

  • Що спонукає зародження почуття образи у чоловіків?

Подивіться на малюків. Вони в усьому залежні від батьків і намагаються отримати своє, маніпулюючи дорослими за допомогою образи: «Я ображений на тебе за те, що ти не купив мені іграшку!» Якщо батьки шкодують малюка і виконують його бажання, у людини з дитинства закріплюється переконання: ображаючись, я можу отримати своє. У дорослих чоловіках часто живе внутрішня дитина. Виявляючи образу, вони намагаються маніпулювати своїми обраницями, всім своїм виглядом кажучи: «Поводься так, як я хочу, інакше ми розлучимося!».

  • Виходить, що єдина причина, по якій сильна стать чіпляється за дрібниці, - маніпуляція?

Ні, вона одна з основних, але не єдина. Каменем спотикання може також стати завищена самооцінка. У нарцисів, егоцентричних людей настільки висока думка про себе, що вони не переносять критики і гумору на свою адресу. Навіть легкий жарт може стати причиною того, що партнер буде пару днів ходити мовчазним і надутим, як індик.

  • Але що поганого в нешкідливих жартах?

Деякі чоловіки просто не розуміють жартів. Вони вважають, що, жартуючи, жінка намагається зачепити їх за живе, тому й незначні жарти переростають в довгограючі образи.

  • А чи може чоловік навмисно шукати приводи для образи?

Звісно. Часом партнер просто втомлюється від занадто емоційної і активної коханої і хоче взяти тайм-аут, нібито образившись на її слова. Він замикається в собі, отримуючи внутрішній перепочинок.

  • Тобто у більшості випадків чоловіча образа не зовсім здорова реакція на те, що відбувається?

Хоч би яка була причина образи, це не кращий спосіб вирішення проблем у відносинах для дорослого свідомого чоловіка. Чоловік не повинен ображатися в принципі, інакше це просто хлопчик в «рожевих трусиках», який «підживлюється» енергією коханої жінки. І якщо вона возиться з ним, то він грає роль сина, але не супутника життя, а замість любові на перший план виходить нереалізований материнський інстинкт і бажання підпорядкувати чоловіка своїй волі.

  • Але в цьому контексті нереалізований материнський інстинкт повинен бути проявом неопрацьованих травм?

Так, все правильно. Жінки, які прагнуть знайти гідного супутника життя, за яким як «за кам'яною стіною», образливих чоловіків знецінюють і не сприймають всерйоз. Навіть інтимне життя з таким партнером здається неможливим. Дорослу, самодостатню леді просто «відкидає» від такого супутника. Вона не зможе мати з ним інтимних стосунків, оскільки сприймає його як хлопчика з безліччю комплексів.

Так що якщо жінка вибрала таку людину, потрібно зрозуміти, що її в ньому притягнуло. Як правило, ми знаходимо собі супутника за ступенем нашої травмованості. Якщо в партнері є недопрацьовані травми, пов'язані з образою, можливо, і у жінки знайдуться приховані рани в зоні провини і сорому.

  • Як же жінкам в такому випадку поліпшити життя? Чи доведеться весь час відчувати з себе винною?

Основа дорослих відносин - діалог. Не варто боятися пропонувати обговорити, як поліпшити відносини. Використовуючи техніку смирення, можна викликати чоловіка на контакт. Але найголовніше - виростіть власну «внутрішню дитину». Це означає не включатися в образу, не грати роль тата або мами для свого партнера, не піддаватися маніпуляціям. Але й не варто залишати чоловіка наодинці з його почуттями.

  • Що краще за все сказати чоловікові в такій ситуації?

Краще звернутися до нього і сказати: «Мені шкода, що так вийшло, я не хотіла тебе образити. Я буду працювати над собою, а й ти пообіцяй, що будеш по-дорослому реагувати на події». Потрібно дати чоловіку пережити свої почуття, але не шкодувати його, як мама в дитинстві. Варто спробувати сприйняти те, що трапилося як кризу у відносинах, за якою настане новий етап. І якщо обоє з подружжя прагнуть зберегти шлюб, необхідно сформувати кодекс правил, в якому обоє будуть відчувати себе комфортно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: стосунки, психологія, чоловіки, жінки
В тему