Поради

Якого птаха обрати для полювання?

Якого птаха обрати для полювання?

Питання, хто кращий: сокіл чи яструб - нерідко було предметом численних дискусій та темою суперечок протягом тривалих зимових вечорів. Як виявилося, яструб донині лишається трудівником і добувальником, а сокіл радісною розрадою душі.

 

Суттєвою вадою соколів є їх можливий відліт від господаря. При цьому, якщо яструб не відлітає на далеку відстань, то сокіл здатен за кілька годин подолати сотні кілометрів. І марно шукати його в ближніх околицях. Ось чому соколярі минулого повинні були мати доброго коня, а сучасний любитель повинен обов'язково оснастити свого птаха радіопошуковим маяком, мати чутливого приймача і автомобіль. Як свідчать знавці соколярської справи, сокіл в якого вкладено багато сил і енергії, через кілька хвилин після напуску, відчувши вперше після виноски свободу вільного польоту, може назавжди щезнути в небі. Саме тому навіть добре оснащений сучасним обладнанням любитель не гарантований від несподіванок.

Інша справа яструб - він рідше покидає свого господаря, але якщо це й станеться, не варто одразу впадати у відчай. Птаха неодмінно треба шукати. Як свідчить практика  соколярів, свого пернатого улюбленця, якщо він того вартий, після наполегливих пошуків нерідко вдається повернути навіть якщо він не був оснащений дорогою та складною системою радіопошуку. Основна специфіка яструба в тому, що він має в'юнкий політ,оскільки за своєю природою  є мешканцем лісу. Його політ маневрений і це є великою перевагою над соколом. Це дає йому можливість ловити здобич на спринтерській дистанції. На відміну від сокола, окрім дзвоників та опутців, він не потребує ніякої амуніції. Полювання з ним доступне і пішому, і вершнику, і навіть без собаки.

До того ж яструб універсальний птах. Йому доступні одночасно і заєць і качка. Власник яструба, живучи у великому місті, може дозволити собі суто спортивне полювання "по черні" - тобто виходячи із необхідності тренінгу або ж просто із задоволення напускати і тренувати птаха у нагоні, добуваючи грачів, ворон або галок. З соколом, на жаль, це неможливо. Для нього специалізація має бути більш вузькою.

Важливим є те, що яструб не вимагатиме від соколяра таких суттєвих витрат часу, терпіння при навчанні, а потім при утриманні та полюванні. Хороша самка після нетривалого, але ретельного і правильного періоду навчання може показати чудові якості в добуванні зайців або качок, якщо для цього соколяр прикладе чимало зусиль і знайде правильні відповіді на загадки, котрі задасть йому птах. Згодом соколяр буде винагороджений птахом за те, що перевагу було віддано саме йому. Протягом тривалого часу з ним можна буде полювати, отримуючи чимале задоволення. Як свідчать західні джерела, соколярі Німеччини, Нідерландів, Угорщини вдало полюють з великим яструбом протягом багатьох років.

 Досить важливим для майбутнього полювання є вибір птаха за статтю. Загальновідомо, що у пернатих хижаків самки мають суттєво більші розміри, ніж самці. Однак, найважливішим є те, що лапи самок мають також більші розміри ніж у самців. З найдавніших часів досвідчені соколярі з наймолодшого віку птаха визначали потенційну якість майбутнього пернатого ловця за морфологічними ознаками - за так званою ем'ю - розміром між кінчиками кігтів. Тобто, особина із значною відстанню між кігтями (ем'ю), потенційно здатна більш ефективно та вправно ловити і що найбільш важливо, міцно утримувати здобич.

Отже, якщо мисливець хоче полювати на відносно невеличких птахів (дрозди, шпаки, куріпки) - краще брати самця. Виховання самця ловчого птаха з метою протидії птахам-шкідникам, котрі восени виїдають дозрілий урожай ягід, є досить доцільним. Самці, як правило, мають більш маневрений політ, здатні ефективно на короткій відстані наздогнати дрібних птахів. Якщо ж ставиться більш вагома мета - добувати зайців та качок - безумовно слід віддати перевагу самці. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему

Останні матеріали