Поради

Чи завжди кохання викликає сексуальний потяг

Чи завжди кохання викликає сексуальний потяг

Кожна людина рано чи пізно замислюється про створення сім'ї і шукає того самого, хто буде поруч до «кінця її днів». Але вже будучи в сім'ї після декількох років спільного життя може зникнути інтерес, пристрасть і потяг один до одного. Що робити, якщо це сталося - повертати, оскільки залишилася любов, чи втікати? Чи можна знайти людину, потяг до якої не згасне навіть через роки, і чи завжди любов дорівнює сексуальному потягу?

Психолог Михайло Лабковський відповість на питання про лібідо, любов, пристрасть і про те, як їх поєднати в стосунках.

Секс

Ідея сексу як стратегії задоволення психологічних потреб багатьом здається дивною, тому що секс є таким же фізіологічним спонуканням, як їжа або сон. Але на відміну від них, людина може самостійно контролювати кількість цієї потреби в своєму житті. Однак, якщо вона залишиться незадоволеною протягом тривалого періоду часу, це може зіпсувати його як фізично, так і психологічно.

  • «Батьки «поганому не навчать»! Вони вчать нас, що секс буває тільки по любові».

Припущення, яке багато хто з нас роблять відносно сексу, часто викликає безліч перекручених уявлень. Чоловіки схильні вважати, що секс – це потреба, яку необхідно задовольнити. Жінки ж схильні вважати, що секс може бути тільки формою близькості і любові. Обидва ці твердження неправильні, і обидва можуть створити проблеми у відносинах.

«Секс відбувається в голові. Коли ви говорите «поганий секс», вам не подобається людина, з якою ви ним займаєтеся. Тобто поганий секс від хорошого відрізняється тим, що з одним партнером він вам подобається, а з іншим - ні. Звичайно, справа не в сексі, а в ставленні до партнера. Якщо людина не цікава, і секс з нею теж буде нецікавий. Ось така логіка. Коли вас людина чіпляє, то навіть найгірший секс здається кращим у вашому житті».

Лібідо

Швидкий ритм життя, напруга і стрес призводять до втоми, яка, як правило, є однією з найпоширеніших причин зниження лібідо. Коли більшу частину часу займає, наприклад, робота, то секс може виявитися останнім в списку бажань.

  • «Якщо ви не хочете займатися любов'ю, ваша психіка зробить все, щоб цього не сталося».

До симптомів зниженого лібідо відносяться втрата інтересу до сексу, нестача або повна відсутність фантазій про нього. Секс може перетворитися на рутину або стати чимось на зразок роботи, з якою потрібно швидше впоратися. Відсутність порушення і близькості з партнером може привести до того, що секс втрачає будь-яку цінність.

«Іноді у людей секс, на жаль, асоціюється зі стражданням, і одну з головних розваг в житті вони роблять проблемою. Важливо розуміти, що причина відсутності сексу - психотравма, і ці люди бояться, що їм заподіють біль».

Необхідно визнати, що це - проблема, і постаратися не відчувати себе винуватим. Розмова з партнером допоможе зробити перший спільний крок. Також необхідно виявити першопричину - їй можуть виявитися побічні ефекти ліків, анемія, недостатня активність щитовидної залози, проблеми з контрацепцією, психологічні проблеми і т.д. В даному випадку допоможе лікар.

Профілактикою ж є: розслаблення, відсутність перевтоми, скорочення вживання алкоголю, підтримання активності і фізичні вправи, а також здорова дієта, що забезпечує достатню кількість енергії і прийом необхідних вітамінів, які підвищують лібідо.

Кохання

Любов характеризується взаємною повагою, прихильністю і довірою. Зазвичай вона виникає з почуття взаєморозуміння і загальної поваги один до одного. Пристрасна ж любов часто супроводжується яскравими емоціями і сильним сексуальним потягом, якщо на них відповідають взаємністю, партнери відчувають себе щасливими і задоволеними. Коли людина зустрічає втілення своїх фантазій, вона відчуває підвищене фізіологічне збудження в присутності іншої людини.

«Емоції не раціональні. Не намагайтеся раціоналізувати емоційну сферу, це неможливо. Важливо проаналізувати, чому вам подобаються саме такі і ніякі інші. Ви спочатку реагуєте на зовнішні дані, які вам нічого не гарантують - ні розум, ні секс. Ви виходите з звичайних біологічних переваг, яким вже мільйони років».

Найбільш поширений страх - втратити цю пристрасть через побут, тому люди воліють жити гостьовим шлюбом. Однак, на думку психолога, це може тільки посилити проблему в стосунках.

«Гостьовий шлюб - це не шлюб, і я поясню чому. Мені здається, що в здорової психології, коли люди люблять один одного, у них є бажання жити разом, а не в гості ходити. Це дивна ситуація - ви людину любите, а бачити її несильно хочете».

Найімовірніше, такі відносини - банальний сексуальний потяг.

«Може ледве не згасла пристрасть в тривалих відносинах - гарне питання. Це залежить від людини. Справа в тому, що багато людей не цікаві самі собі, а якщо це так, то і партнеру стає нудно. Такі відносини погано закінчуються - рутиною і розлученнями. Поки у відносинах новизна - це підігріває інтерес один до одного. Коли кожен в парі сам по собі цікавий - живий, творчий, весь час щось в житті відбувається, пристрасть може тривати все життя. Це залежить не від відносин, від людини залежить».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: секс, кохання, стосунки, Поради, психологія
В тему