Поради

Вчені виявили зв’язок між споживанням м’яса і раком

Вчені виявили зв’язок між споживанням м’яса і раком

Вчені Інституту ракових досліджень Дана-Фарбер знайшли докази зв'язку вживання м'яса і раку кишечника.

Про це повідомляється в прес-релізі на MedicalXpress.

Вчені секвенували екзом ракових клітин колоректальної карциноми. Екзомом називають ту частину генома, яка представлена екзонами – ділянками, які безпосередньо беруть участь в синтезі білка. Всього було розглянуто 900 випадків раку у пацієнтів, які спостерігалися в рамках дослідження, що зв'язують захворювання зі способом життя та харчуванням.

Дослідники виявили, що випадки раку були пов'язані з типом ушкодження ДНК, званим алкілуванням, який раніше не був описаний для колоректальної карциноми. Алкілуванню піддавалися протоонкогени KRAS і PIK3CA. KRAS кодує білок, який бере участь у передачі сигналів, пов'язаних з ініціацією зростання і ділення клітин. Крім того, широко відомо, що мутації в PIK3CA пов'язані з розвитком різних людських пухлин.

Тканини, що зазнали змін, розташовувалися в дистальному відділі кишечника, який веде до прямої кишки, де найчастіше розвиваються пухлини. Виявлені мутації в генах були пов'язані з поганим виживанням пацієнтів. Самі великі рівні алкілування підвищували ризики смерті від раку прямої кишки на 47 відсотків.

Мутаційний процес спостерігався і в тканинах здорового кишечника, причому у всіх випадках вчені виявили асоціацію з високим рівнем вживання червоного м'яса, але не зі споживанням птиці, риби або іншими вивченими факторами способу життя.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: м'ясо, рак, хвороби, харчування, Здоров'я, вчені
В тему

Останні матеріали