30 Грудня 2019
Новини

Яку шкоду соцмереж заперечили вчені

Яку шкоду соцмереж заперечили вчені

Під час експериментального дослідження в цій галузі вчені виявили, що відмова від соціальних мереж ніяк не впливає на наш добробут або якість життя.

Експеримент проводився для кількох груп, які повинні були уникати соцмереж на термін від тижня до чотирьох, пише Новий час.

У своєму новому дослідженні Джеффрі Хол і його колеги з Університету Канзасу вирішили доповнити досить мізерну експериментальну літературу, глянувши на те, що відбувається, коли люди активно уникають використання соціальних мереж.

Дослідники розподілили учасників в одну з п’яти груп: одній було сказано просто продовжувати використовувати соціальні мережі як зазвичай (зокрема, Facebook, Twitter, Snapchat і Instagram), в той час як іншим було сказано утримуватися від всіх чотирьох платформ протягом періодів 7, 14, 21 або 28 днів. Дослідники створили облікові записи, щоб стежити за кожним учасником і перевіряти, що вони не публікували або не займалися постами інших людей протягом цього часу.

В кінці кожного дня всі чотири тижні учасники записували, скільки часу вони витрачали на різні види діяльності (наприклад, їжа, робота, перегляд телевізора, використання інтернету і т. д.). Також вони заповнили короткі анкети, що вимірюють благополуччя, якість життя і самотність.

Виключивши тих, хто використовував соціальні мережі в дні стриманості, дослідники отримали 130 учасників. Потім вони статистично проаналізували дані, щоб з’ясувати, чи існують якісь відмінності в показниках добробуту між днями утримання і контрольними днями, і якщо так, то чи пов’язано це з тим, як довго люди утримувалися.

Але команда виявила, що ніяких істотних ефектів не було, незалежно від того, скільки тижнів учасники не заходили в соцмережі.

«Дні, коли учасники могли вільно використовувати чотири види соціальних мереж, і дні, коли вони утримувалися від їх використання, не відрізнялися з точки зору самотності в кінці дня, емоційного благополуччя і якості дня», — підсумовують вони.

Автори роботи визнають, що розмір вибірки був невеликий, і у них було недостатньо учасників, щоб виявити можливі невеликі ефекти. З іншого боку, якщо утримання від соціальних мереж призводить до крихітним ефектів, які проявляються лише при вивченні величезних груп, то ці ефекти мають невелике практичне значення в реальному світі.

Таким чином, дослідження показують, що паніка, що пов’язує використання соціальних мереж з поганим психічним здоров’ям, дещо перебільшує проблему.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: соцмережі
В тему