Поради

28 січня: яке сьогодні свято

28 січня: яке сьогодні свято

Саме від 28 січня1992 року Україна отримала синьо-жовтий державний прапор, який і досі є національним стягом країни. Тією ж постановою про затвердження прапора верхнього синього і нижнього жовтого кольорів встановлено 23 серпня – День Прапора України.

Також в цей день іменини святкують всі Максими, Івани, Павли, Михайли, Олени та Ванди.

28 січня: що святкує світ

Саме 28 січня у 1820 році відкрили і офіційно визнали Антарктиду – шостим і останнім материком нашої планети. Декілька цікавих фактів про Антарктиду:

  • материк не належить жодній країні світу;
  • це найхолодніший куточок нашої планети;
  • тут завжди сухий і холодний клімат;
  • 70% всієї прісної води Землі знаходиться в айсбергах Антарктиди.

Сьогодні також у світі запроваджено Міжнародний день захисту персональних даних. Офіційно свято заснували у 2007 році, коли Інтернет міцно увійшов у життя кожної людини і як ніколи стало важливим зберегти своє особисте та фінансове життя анонімним.

28 січня: кого згадують християни

Сьогодні православні християни вшановують ченця Павла Фівейського, або ж Відлюдника. За переказами, Павло прожив відлюдником до 113 років, з яких 91 рік провів у цілковитій самоті. Його же називають першим християнським ченцем.

Святий з самого дитинства чимало натерпівся. Ставши у ранньому дитинстві сиротою, він пережив великі як фізичні, так і моральні знущання від свого родича, який взяв виховувати його заради отримання спадку.

Коли почалися гоніння на християн цей родич вирішив видати Павла владі як ревного християнина. Тому Павло втік у пустелі і прожив там 91 рік. Може про нього ніхто б і не дізнався, якби не сила Божа. Саме Господь повідомив святому Антонію про ченця Павла і той знайшов його. Відтоді вони жили поруч у пустелі.

Традиції цього свята

Наші пращури вірили, що сьогодні – день чаклунства. Тобто старі чаклуни передавали знання молодому поколінню, а найбільше страждав простий люд, бо саме на них випробовували свої чари молоді чаклуни.

Саме тому в цей день остерігалися незнайомих людей, мало подорожували, старалися не відходити далеко від дому не впускали несподіваних гостей на поріг господи. Вважалося, що найкращим захистом від чар є лише молитва до святого Павла та його заступництво. Окрім того, аби чари не зашкодили, стукали по дереву та плювали через плече. Цей звичай, звісно, не має християнського коріння як і саме вірування у чаклунів.

Українці знали, що відсьогодні дні стають довшими, а ночі – коротшими та поступово сильнішою стає весна. Вважали, що цей день – переломний для зими, бо він стає наближає весну.

Крім того вірили, що молодята, які поєднають сьогодні свої життя, будуть щасливі і нерозлучні до кінця своїх днів.

Чого не варто робити в цей день

Категорично заборонялося:

  • залишатися наодинці протягом усього дня, аби не зашкодили віщуни;
  • запрошувати в гості малознайомих людей;
  • уникати незнайомих людей;
  • не думати погано і не відходити далеко від дому.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: яке сьогодні свято
В тему

Останні матеріали