13 Серпня 2023
Новини

13 серпня 2023: яке церковне свято, що не можна робити

13 серпня 2023:  яке церковне свято, що не можна робити

Сьогодні, 13 серпня, вшановують пам'ять праведного Євдокима Каппадокіянина.

Яке сьогодні, 13 серпня, церковне свято

13 серпня в церковному календарі – день пам’яті праведного Євдокима Каппадокіяніна. Здавна цей святий вважався покровителем сімейного вогнища. Народився в Каппадокії (Мала Азія) в IX столітті, коли імператором цих земель був Феофіл. Батьки Євдокима, Василь та Євдокія, походили зі знатних родів, близьких імператору. З юності Євдоким все своє життя віддавав служінню Богу та допомозі нужденним.

Євдоким вгодив Господу своїм праведним життям, тому він покликав його до себе в досить молодому віці. Чоловіку було лише 33 роки. На смертному одрі він заповів покласти його в труну в тому одязі, в якому він помре. Потім, лежачи сам в кімнаті, довго молився. Домашні поховали його так, як Євдоким попросив. Біля гроба праведного чоловіка відбувалося чимало див, зцілення і чудес.

Що не можна робити в цей день

В будинку не варто лаятися, кричати, лихословити.

Цього дня не рекомендовано їхати в далеку подорож, навіть якщо вона пов'язана з роботою.

Заборонено викидати залишки зі столу.

Народні прикмети і традиції на 13 серпня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: бджоли вилетіли з вулика на поля — чекайте на хорошу погоду;
  • мурахи закрили вхід до мурашника — буде дощ;
  • вітряна погода 13 серпня — зима буде сніжною;
  • літає павутина до спекотної погоди ще довгий час;
  • досвітній туман швидко розсіявся — погода буде ясною та теплою.

Віряни 13 серпня моляться праведному Євдокиму, щоб жодне лихо не прокралося в їхні будинки. Церква цього дня дозволяє працювати, незважаючи на свято. Навіть більше, вважалося, чим більше корисного людина зробить, тим прихильнішим до неї буде Євдоким.

Погода на 13 серпня

Сьогодні, 13 серпня, в Києві ясно, без опадів. У Львові ясна погода, без опадів. У Харкові ясно, хоча в другій половині дня небо може покритися хмарами, опадів не очікується. В Одесі в другій половині дня сонце зникне за хмарами, щоб ввечері з'явитися знову, без опадів.

Температура повітря в Києві +24 вдень та +17 вночі. У Львові +25 вдень та +12 вночі. У Харкові +26 вдень та +16 вночі. В Одесі +27 вдень та +20 вночі.

Як назвати дитину, яка народилася 13 серпня

Які сьогодні іменини: Антоній, Арсеній, Василь, Веніамін, Володимир, Георгій, Євдоким, Іван, Максим, Микола, Сергій, Степан, Юрій, Анна.

Талісманом людини, народженої 13 серпня є сардонікс. Один з різновидів онікса. Здавна вірили, що сардонікс допомагає зняти біль та запалення, покращує слух. Також його вважали сильним талісманом, який робить людину сильнішою.

Який сьогодні день в Україні і світі

13 серпня в Україні і світі святкують Всесвітній день шульги. Шульгою називають людину, яка використовує ліву руку замість правої. Головна мета цього свята полягає в тому, щоб привернути увагу до потреб шульг, адже практично всі товари виготовляються з розрахунку на використання правою рукою. Вперше день відсвяткували 1976 року, а заснований він був засновником Міжнародного клубу шульг Діном Р. Кемпбеллом. Ця дата стала широковідомою від 1992 року.

Також 13 серпня День працівників будівельної галузі в Україні. Свято припадає на другу неділю серпня. Це професійне свято не лише будівельників, але й всіх працівників будівельної галузі. Будівельниками є особлива категорія робіників, які допомагають розвивати та будувати нашу країну.

А ще 13 серпня День працівників ветеринарної медицини. Свято було створене указом президента України 2001 року. Слово "ветеринар" має латинське коріння, а ветеринарія є доволі давньою галуззю, яка з'явилася ще тоді, коли люди приручили тварин. Перша ветеринарна школа була відкрита в Франції в XVIII столітті за ініціативи імператора Людовіка XV.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, який сьогодні день, яке сьогодні свято
В тему