Поради

Чому не варто купатися на Водохреще, у чім сила йорданської води та куди подіти торішню свячену воду

Чому не варто купатися на Водохреще, у чім сила йорданської води та куди подіти торішню свячену воду

Щороку 19 січня православні та греко-католики спішать до храму, аби не лише взяти участь у святковій літургії, а й отримати в дар свяченої води. Адже цього дня, за церковним календарем, Іоанн Предтеча на ріці Йордан провів Ісусові хрещення. А під час цього таїнства Бог в іпостасі Святого Духа явився з неба на землю у вигляді голуба.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Таке занурення спонукає до марнославства

Апостол Лука ось як у Євангелії описав Богоявлення: «Розкрилося небо, і Дух Святий зійшов на Нього в тілесному вигляді, як голуб, і голос із неба почувся, що мовив: Ти Син Мій Улюблений, що Я вподобав!» (Лк. 3: 21 – 22).

Чимало вірян на Богоявлення, ушановуючи Хрещення Сина Божого, теж ідуть до водойми та приймають купіль. От тільки робити це не обов’язково, наголошує духівник Українського католицького університету отець Ігор Пецюх.

За словами о. Ігоря, в наших кліматичних умовах це занурення більше схоже на моржування. Крім того, подібне купання підштовхує багатьох людей до гріха марнославства. Адже вони йдуть до водойми, аби похизуватися перед іншими. Чимало з таких «вірних» не промовляють молитви і не осіняють себе хресним знаменням, а грішне тіло не прикривають довгою сорочкою (хоча саме так мало би відбуватися).

Зважаючи на всі ці фактори, о. Ігор вважає, що Богоявлення все-таки ліпше відзначити у храмі та з молитвою на устах.

Унікальні властивості води з’являються під впливом молитви, а не дати календаря

Щодо свяченої води, то вона, як дослідили науковці, справді набуває у Різдвяні свята особливої структури і завдяки цьому може тривалий час зберігатися й не псуватися.

Таких властивостей, наголошує о. Ігор, вода набуває під впливом молитви. Тож хибно вважати, нібито вся вода на світі стає особливою у свято Богоявлення. Ні – унікальних властивостей набуває лише та, над якою була звершена молитва. Навіть однієї краплі такої води достатньо, щоб освятити ціле озеро. У цьому її духовний феномен.

Чимало вірян набирають йорданську воду у великі тари, аби весь рік, як вони кажуть, використовувати для освячення оселі та речей, для покращення здоров’я за появи того чи іншого захворювання.

Проте робити подібних запасів, каже о. Ігор, не варто:

– Свячена вода не є якось магічною або чарівною. Вона допомагає лише людям, які додають до води щиру віру й молитву. Те саме стосується свячення оселі та речей. Коли їх людина кропить свяченою водою, але при цьому її серце не відкрите до Бога, сенсу проводити такий обряд немає взагалі. Тобто саме щира молитва слугує провідником між нами та Богом, між земним і небесним. Силу молитви ми спостерігаємо під час таїнства Євхаристії, коли хліб та вино стають кров’ю і плоттю Христа. Це відбувається і під час освячення води, яка на Богоявлення набуває унікальних властивостей.

Тижнева заборона прати вже не актуальна

У відповідь на запитання, що робити зі свяченою водою, яка залишилися з минулорічного Богоявлення, о. Ігор пояснює: освячені речі не можна викидати, їх або спалюють, або закопують там, де не топчуться люди, а от свячену воду найкраще утилізувати корисним способом – підлити нею домашні квіти чи дерева.

Що ж до заборони прати увесь тиждень після Богоявлення, то це табу не має в наш час ніяких релігійних підстав, каже духівник:

– Колись жінки прали одяг у природній водоймі: річках, ставках, озерах. Біля цих же водойм звершувалася служба в день Богоявлення, а вода освячувалася. Очевидно, що змивання свяченою водою бруду з одягу розцінювалося як наруга. Проте в наш час ситуація змінилася. Ми широко застосовуємо воду в побуті: для миття посуду, приймання душу. То який резон відмовлятися від прання? Тим паче що йорданська – це не вся вода, яка нас оточує, а виключно та, над якою звершувалася молитва.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Поради, релігія
В тему