Поради

18 січня: іменини та що не варто робити в цей день

18 січня: іменини та що не варто робити в цей день

18 січня православні українці святкують вечір перед Водохрестям або Голодну кутю. Така незвичайна назва невипадкова, адже в цей вечір до столу подаються тільки пісні страви. Можливо саме тому українці часто називають цей вечір Голодним.

Сьогодні іменини в Йосипа, Семена, Поліни, Тетяни, Матвія, Романа тощо.

Святвечір перед Водохрестям: що означає це свято

Водохрестя – велике релігійне свято, яке для християн має велике символічне значення. Саме цього дня Господь показав свою велич усьому християнському люду, явившись в трьох особах одночасно: Бога Отця, в образі Голосу, що лунав з неба, Бога Сина – Ісуса Христа, що приймав хрещення у простої людини – Іоанна Хрестителя, та Бога Духа Святого, образ голуба, що зійшов над головою Ісуса під час цього таїнства.

Релігієзнавці переконані, що саме через Хрещення Бог Творець показав свою любов до людей, бо готував до розплати свого єдиного сина, аби стерти первородний гріх предків людського роду – Адами та Єви. Ісус Христос через хрещення підтвердив, що готовий до такої жертви.

Звичаї та обряди, пов’язані з Другим Святвечором

18 січня українці дотримувалися строгого посту. Ба більше, вони намагалися нічого не їсти до самої вечері. Нічого, окрім освяченої в цей день у храмі води, вони собі до вечері не дозволяли.

Після ранкової літургії християни в цей день окроплюють свої помешкання і готуються до святкового пісного застілля. Головною стравою й надалі залишається кутя. Окрім неї готують вареники з грибами, голубці з картоплею, пісні каші та узвар.
До вечері кожна господиня дбала про те, аби була прибрана домівка та приготовані страви, однак без молитви та ковтка свяченої води ніхто до столу не сідав.

Загалом освячення води відбувалося протягом двох днів:

  • 18 січня вранці – перше освячення до вечері та Хрещення в самому храмі;
  • 19 січня – в честь самого Хрещення на найближчій водоймі.

Люди вірили, що освячена вода зціляє від недуг та оберігає від нечистої сили, тому її зберігали протягом цілого року. Загально відомий факт, який і досі не має наукового пояснення: вода, освячена на Водохрестя, ніколи не псується.

Чого не варто робити в цей день

  • Сперечатися, лихословити, нарікати;
  • Не святкувати вечері;
  • Об’їдатися та зловживати алкоголем;
  • Бути жорстокосердим до чужих людей.

Що варто робити в це свято:

  • Омиватися свяченої водою або снігом з двору;
  • Купатися в ополонці зі свяченою водою;
  • Відмовитися від гучних гулянь;
  • Господарі повинні намалювати крейдою хрести на дверях оселі, аби нечиста сила не могла проникнути в дім.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: яке сьогодні свято
В тему