Поради

13 січня: сьогодні Старий Новий рік або Щедрий вечір

13 січня: сьогодні Старий Новий рік або Щедрий вечір

13 січня православні християни святкують Старий Новий рік, або як по-іншому його ще називають Щедрий вечір. Нерідко можна почути й таку назву як Василів вечір. Цей день завжди відзначають урочисто та святково, дотримуються усіх заборон та християнських канонів.

З іменинами 13 січня варто привітати Василів, Петра та Меланії.

Щедрий вечір або Старий Новий рік

Святкування Старого Нового року – це вдале поєднання старої та нової традиції святкування. Тобто до впровадження Григоріанського календаря Новий рік святкували з 13 на 14 січня, а після нього – з 31 грудня на 1 січня. Незважаючи на це християни і досі відзначають Новий рік двічі, тільки тепер другу дату – 13 січня – звуть Старим Новим роком.

Чому цей вечір називають Щедрим? Бо кожна господиня в цей вечір щедро накривала стіл, адже не потрібно дотримуватися якихось обмежень чи тільки споживати пісну їжу. Наші предки вірили, як щедро накритий стіл, таким буде достаток цілий рік.

В народі побутує традиція в цей вечір переодягатися в різних фольклорних персонажів та ходити по хатах, аби вітати господарів з Новим роком і бажати миру, здоров’я та достатку. Цей звичай, як переконують науковці, прийшов до нас ще з язичництва.

Що каже церква

Церква в цей день вшановує пам’ять святої Меланії. Про саму святу знаємо небагато. Відомо, що виросла вона в заможній сім’ї, була дуже вихованою та чемною дочкою. Єдиний раз, коли вона виявила непокору батькам, було тоді, коли її силоміць видати заміж за нелюба. Однак чоловік її виявився найкращим її розрадником та рятівником.

Вона народила двох дітей, однак вони не вижили. Вбита горем Меланія сильно захворіла. Щоб допомогти своїй дружині чоловік пообіцяв Богові, що буде вести цнотливе життя до кінця своїх днів, якщо дружина вижеве. І Меланія вижила. Згодом свята одужала, а її чоловік дотримав своєї обіцянки.

Через деякий час вони переїхали в Африку, роздавши все своє майно бідним. Меланія прожила в молитві та пості всю решту життя і підтримувала свого чоловіка.  

Чого не можна робити в цей день

Категорично заборонялося:

  • не можна позичати чи давати в борг свої гроші, аби весь рік не сидіти в боргах;
  • не їсти рибу та птицю і не ставити на стіл, щоб щастя не полетіло чи випливло з хати;
  • не можна виносити сміття, мовляв на чужий осуд винесеш все, що твориться в твоїй хаті;
  • рахувати дрібні гроші, бо це відганяє достаток з твоєї хати;
  • не розпочинати чогось нового, бо воно нічого доброго не принесе.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: яке сьогодні свято
В тему