Поради

Стан здоров’я людини можна визначити за пульсом: пояснення лікарів

Стан здоров’я людини можна визначити за пульсом: пояснення лікарів

Медики стверджують, що за частотою пульсу людини можна визначити стан здоров’я.

Детальніше про це розповіла лікар-кардіолог Анна Кореневич.

Іноді такі прості речі, як прискорена або, навпаки, уповільнена частота пульсу в нормальних діапазонах (55-80) здатна спровокувати непотрібні страхи і хвилювання у абсолютно здорових людей. Те, що для лікарів здається елементарним, у далеких від медицини людей може викликати подив і навіть переляк, в силу відсутності елементарних знань про пристрій людського тіла і його нормальному функціонуванні.

Частота скорочень серця дорівнює частоті пульсу. Пульс – це коливання стінок артерій, викликані серцевим скороченням. Вимірюючи пульс на променевій або сонній артерії, отримуємо частоту скорочення серця.

За словами лікаря, частота скорочень серця (ЧСС) залежить від віку. У новонародженого нормальна ЧСС – 140 за хвилину. До 12 року у дітей пульс поступово наближається до показників дорослих. У дорослому стані нормальний діапазон ЧСС і пульсу відповідно від 50 до 80 в хвилину. Це норма для людини, що знаходиться в повному фізичному та емоційному спокої.

Важливо розуміти, що під час фізичних навантажень або будь-яких емоцій наше серце починає битися частіше через активації симпатичної нервової системи.

Це необхідно для того, щоб забезпечити організм кров’ю під час додаткового навантаження. Іншими словами, якщо ми відпочиваємо і спимо, організму потрібно мало крові і кисню, серце в цей момент працює економно. Уві сні у здорових людей ЧСС закономірно знижується до 35-40 в хвилину. Це абсолютно нормально.

Пульс у спокої 45-50-55 характерний для професійних спортсменів або просто фізично тренованих людей. В середньому у здорових людей пульс у спокої від 60 до 80.

Якщо пульс більше 80 ударів в хвилину в спокої, необхідно розбиратися в причинах цього стану. Така частота при відсутності патології, вказує на постійну активацію симпатичної нервової системи. Це не дуже добра ознака і свідчить про дисбаланс вегетативної іннервації в організмі.

Частота пульсу безпосередньо залежить від рівня артеріального тиску. При підвищенні артеріального тиску частота серцевих скорочень стає рідшою, при зниженні ЧСС закономірно збільшується.

Частота пульсу також збільшується при різних патологічних станах: на тлі підвищення температури тіла, наприклад, при вірусних або будь-яких інших інфекціях. На тлі будь інтоксикації: передозуванні алкоголю, нікотину, кокаїну, кофеїну, ліків. При зниженні рівня гемоглобіну – анемії.

Єдиним симптомом шлунково-кишкової кровотечі може бути прискорений пульс більше 90 в хв в спокої, при повній відсутності болю в животі. Частота пульсу також збільшується при підвищенні функції щитовидної залози – гіпертиреозі. При зниженні функції щитовидної залози – гіпотиреозі, ЧСС, навпаки, знижується до 50-45 в хв.

У огрядних людей частота пульсу майже завжди перевищує нормальний діапазон в спокої. Серце людей з ожирінням цілодобово працює з підвищеним навантаженням. Це один з несприятливих моментів ожиріння, що негативно впливає на здоров’я.

Важливо розуміти, що при будь-якому фізичному навантаженні пульс частішає. Це нормально. Зараз у всіх є фітнес-браслети, які фіксують частоту пульсу в кожен момент часу. Багато з подивом і жахом раптом виявляють у себе ЧСС 90-100 і навіть 130. Під час руху це нормальна фізіологічна реакція. Все добре.

Навпаки, якщо у людини у відповідь на навантаження не відбувається збільшення ЧСС – це проблема. Можливо є порушення ритму і провідності, а може бути людина настільки добре тренована, що невеликі навантаження не викликають активацію симпатичної нервової системи.

Багатьом знайоме відчуття, коли в повному спокої і навіть в момент засипання з’являється відчуття сильного серцебиття, наче серце вистрибує з грудей. Пацієнти кажуть, що під час засипання починають «відчувати серце».

Як правило, це пов’язано з емоційно-тривожними проблемами, а не із захворюваннями серця. Коли з’являється це страшне відчуття, просто поміряйте свій пульс. Якщо він в межах 80 в хвилину, значить, це прихована тривога і нічого більше. Ваше серце працює нормально, а нервова система вийшла з ладу. Прихована тривога і інші емоційні розлади, що маскуються під серцеві проблеми, теж вимагає уваги і лікування, як і серцево-судинні захворювання. Вони не є небезпечними, але знижують якість життя людини.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, Лікарі, здоровий спосіб життя
В тему