Поради

Цього року нас атакуватимуть нові штами грипу: як можна від них захиститися

Цього року нас атакуватимуть нові штами грипу: як можна від них захиститися

Із березня вся Україна в напрузі через пандемію коронавірусу. Втім із жовтня до ковіду додалася  ще одна біда – сезонний грип.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Хоча його і часто плутають із застудою, не вважаючи чимось серйозним, втім грип, як і коронавірус, страшний своїми ускладненнями, в результаті яких виникають запалення легенів, загострення хронічних захворювань, навіть інфаркти й інсульти, а як наслідок – летальні випадки.

До прикладу, минулого епідсезону на грип перехворіли майже п’ять мільйонів українців. А це 13% усього нашого населення. Більшість хворих (63%) були дітьми віком до 17 років (скупчення в садочках та школах сприяло швидкому зараженню). І попри те, що грип атакує нас кожного року й уже, здавалося б, до нього має виробитися імунітет, 71 українець за минулий епідсезон помер від ускладнень грипу.

 Хто в групі ризику?

Оскільки сезонний грип приходить до нас із південної півкулі планети, то епідеміологи можуть завчасно спрогнозувати, які саме штами грипу атакуватимуть українців. А, відповідно до цієї інформації, в Україну закупляється вакцина проти конкретних видів грипу.

За словами епідеміологів, у листопаді-грудні й аж до середини травня нам треба остерігатися чотирьох штамів грипу: до групи А належатимуть штами Гон Конг (H3N2) та Гуангдонг (H1N1), до групи В – Вашингтон і Фукет.

Медична експертка Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Катерина Булавіна розповіла, що Україна вже закупила близько мільйона доз вакцин від перелічених вище штамів грипу. Але, зважаючи на кількість населення, мільйон доз – це насправді дуже мало. Тому якщо людина перебуває в групі ризику зараження грипом (вагітні, працівники торгівлі, освіти, банківської сфери, охорони здоров’я тощо), їй треба вже подбати за придбання вакцини. Якщо препарату в аптеці немає, варто наперед замовити її, радить Катерина Булавіна.

Одночасне зараження грипом та ковідом – уже не виняток

Для чого це робити, якщо вакцина  не гарантує 100-процентного незараження? Щоб уберегтися від ускладнень, особливо пневмоній.

– Наразі лікарні й так переповнені ковідними хворими. Коли ж почне лютувати грип, не всі пацієнти з пневмонією зможуть розраховувати на госпіталізацію, – пояснила Катерина Булавіна. – Крім того, лікарям неможливо буде оперативно визначити, що спровокувало в пацієнта пневмонію, – коронавірус чи грип. І це теж ускладнить процес лікування.

На відміну від частини лікарів, які запевняють, нібито людину зможе атакувати лише один із вірусів (або ковід, або грип), Катерина Булавіна не відкидає ризику змішаної інфекції. Просто кожен із видів вірусу буде по-різному атакувати легені.

До речі, позицію Катерини Булавіної підтверджують реальні ситуації одночасного захворювання на ковід та грип. Під час таких випадків пацієнт, як правило, потребує госпіталізації та кисневої підтримки, а ліків необхідно значно більше, адже вони повинні володіти багатьма спектрами дії.

Тож якщо захиститися від ковіду ми можемо завдяки дотриманню протикарантинних заходів (триматися від людей на відстані, користуватися рукавичками й масками, регулярно мити та обробляти поверхні), то від грипу ми можемо захиститися набагато надійніше – зробити щеплення.

Офіційна статистика Міністерства охорони здоров’я каже: якщо людина вакцинувалася від грипу, то у неї на 50% зменшується ризик госпіталізації, на 60% зменшується ймовірність появи ускладнень чи тяжкого перебігу хвороби, а також на 80% зменшується небезпека летального наслідку.

Ціна дози – від 300 до 450 гривень

За повідомленням Центру громадського здоров’я, в українські аптеки і приватні клініки вже закуплено вакцини виробництва Франція (Ваксігрип Тетра), Нідерланди (Інфлувак) та два види вакцини з Південної Кореї (Джісі Флю). Крім того, виділено кошти з держбюджету на закупівлю вакцини для лікарів (їм щеплення обіцяють провести безкоштовно).

Катерина Булавіна зазначила, що й кожному з нас іще не пізно вакцинуватися. Адже щороку пік епідемії припадає на грудень. Однак під час транспортування вакцини з аптеки до лікаря, який робитиме щеплення, не забудьте подбати про температурний режим для зберігання ампули.

Оскільки вакцинація – це введення невеликої дози вірусу (аби організм навчився протидіяти природному грипу), то для нормального перенесення вакцинації людина має бути повністю здоровою та уникати контактів із вірусними хворими (щоб в організм не потрапила зайва «доза» збудника).

Попередньо повідомлялося, що вартість однієї дози вакцини коливатиметься від 300 до 450 гривень. Проте в жодній із аптек, куди звернулася авторка статті, вакцини в продажу не було. А в загальноукраїнських аптечних мережах пояснили, що наразі виникли затримки з постачанням, тому надходження препаратів для щеплення варто очікувати наприкінці листопада.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, грип, хвороби, Здоров'я
В тему

Останні матеріали