Поради

Через хвору печінку може занедужати навіть серце

Через хвору печінку може занедужати навіть серце

Якого б отруєння не зазнала людина, її печінка першою починає рятувати весь організм, знешкоджуючи шкідливі елементи.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Фітотерапевтка, кандидатка медичних наук Алла Борщ із Чернігівщини називає печінку «живою лабораторією». Адже саме в цьому органі відбуваються ті складні біохімічні процеси, які забезпечують належну роботу всього організму. І якщо печінка дає збій, то вплинути це може на будь-які наші системи й органи.

– Нещодавно до мене звернулася жінка зі скаргами на часті напади стенокардії, посилене серцебиття. Їхньою причиною, як показало обстеження, став жировий гепатоз (ожиріння печінки). Він призводить до руйнації клітин печінки. Це, в свою чергу, провокує підвищення рівня холестерину (накопичення жиру на внутрішніх стінках судин та погану циркуляцію крові). А як результат – проблеми із серцем, – наводить Алла Андріївна один із численних прикладів збою в роботі печінки.

Трави для нормалізації обмінних процесів

Цей же орган, пояснює кандидатка медичних наук, напряму пов’язаний із метаболізмом – обмінними процесами в організмі. Якщо стається збій у здійсненні вуглеводного, ліпідного, білкового, пігментного та інших видів обміну, печінка, щоб нормалізувати ситуацію, починає працювати в «посиленому режимі». Від того зазнає великого навантаження. А відтак потребує допомоги у вигляді лікарських засобів.

– Саме грамотно поєднані лікарські рослини здатні покращити стан печінки, нормалізувати обмінні процеси в усьому організмі та вивести з нього продукти розпаду, які отруюють наші органи та системи, – пояснює Алла Борщ.

Ось декілька рецептів лікувальних зборів для оздоровлення печінки.

  1. В однакових співвідношеннях узяти траву парила звичайного, вероніки лікарської, гадючника в’язолистого, лофанту анісового, медунки лікарської, квіти кульбаби, листя суниці лісової, корінь гравілату.
  2. Корінь лопуха, цикорію дикого та шоломниці байкальської взяти у співвідношенні 2:1:1.
  3. Листя берези, суниці, траву парила, шоломниці байкальської, цикорію, чорнушки дамаської, пагони чорниці, квіти нагідок узяти у співвідношенні 1:2:2:3:3:1:2:1.

Який би збір ви не використовували, принцип підготовки інгредієнтів однаковий – усі компоненти треба подрібнити й ретельно перемішати.

Збір 1 і 3 готується у вигляді настою. Для цього 2 ст. л. сировини заливаємо 0,5 л окропу, настоюємо 30 – 40 хв. Пити треба по 100 – 150 мл тричі на день за 20 – 30 хв. до їди.

Збір 2 готується у вигляді відвару: 2 ст. л. збору потрібно залити 0,5 л води, на слабкому вогні кип’ятити 3 – 5 хв., годину настояти, пити по 100 – 50 мл тричі на день до їди. Можна також цей збір готувати в термосі, запарюючи на ніч.

Досить ефективним засобом для покращення стану печінки є відвар коренів шоломниці байкальської (2 ст. л. на 0,5 л води, кип’ятити на слабкому вогні 2 – 3 хв., годину настояти, пити по 100 – 150 мл тричі на день до їди).

Якщо перестаралися з важкою їжею чи алкоголем

– Нерідко через надмірне вживання алкоголю, смаженої та масної їжі печінка теж перевантажується і не встигає вивести отруйні речовини, утворені внаслідок дії алкоголю та важкої їжі. Як результат – відчуття важкості, біль у правому підребер’ї, гіркий присмак у роті.

У свою чергу, незадовільний стан печінки може призвести до появи алергії, атопічних дерматитів, порушення роботи жовчовивідних шляхів. А коли жовч густа, літогенна (перенасичена холестеролом), то утворюється кристалізація солей і як наслідок – жовчнокам’яна хвороба, зауважує Алла Борщ:

 – Аби запобігти цим негативним явищам, я рекомендує застосовувати лікарські рослини, що мають жовчогінну дію та нормалізують реологічні властивості жовчі – тобто ті, що забезпечують нормальне травлення.

У перелічених випадках найкраще себе зарекомендували такі збори:

– квіти арніки гірської, нагідок, трава череди трироздільної, вероніки лікарської, гадючника в’язолистого, шандри  лікарської, парила звичайного взяти у співвідношенні 2:2:2:1:3:1:2. 2 ст. л. збору залити 500 мл окропу, настояти 30 – 40 хв., процідити, пити по 100 мл тричі на день до їди;

– в однакових співвідношеннях взяти траву цмину піскового (безсмертнику), кропиви, фіалки триколірної, листя берези, суниці лісової, квіти ромашки, бузини чорної. 1 ст. л. збору залити 200 мл окропу, настояти 30 – 40 хв., процідити, пити по 50 – 60 мл тричі на день до їди;

– листя м’яти перцевої, траву череди, лофанту анісового, парила, деревію, цмину піскового, хвоща польового, квіти акації, бузини взяти в однаковому співвідношенні. 2 ст. л. збору залити 0,5 л окропу, настояти 30 – 40 хв., процідити, пити по 100 – 150 мл тричі на день до їди.

Щоб допомогти організму вивести отруйні речовини, можна приготувати настій трави первоцвіту весняного, який нормалізує антитоксичну функцію печінки. Для цього беремо 2 ст. л. трави, заливаємо 0,5 л окропу, настоюємо 30 – 40 хвилин. Пити настій по 100 – 150 мл тричі на день до їди.

Відновлення клітин – при гепатиті та онкопатологіях

Коли організм очищений, а жовч нормально циркулює, Алла Борщ радить допомогти клітинам печінки відновитися і створити для них природний захисний бар’єр.

Помічними тут стають гепатопротектори – лікарські рослини, багаті на флавоноїди та поліненасичені жирні кислоти. Саме ці мікроелементи, проникаючи у клітини печінки, живлять їх та захищають клітинну мембрану (оболонку) від пошкоджень і негативного впливу несприятливих факторів.

Показанням для прийому гепатопротекторів є також хронічні гепатити, цироз печінки, значні медикаментозні навантаження, гепатохолецистити.

– Наведені нижче лікарські збори можна навіть використовувати як лікувально-профілактичний засіб у хворих з онкопатологіями! – наголошує Алла Андріївна. І однією з найбільш потужних рослин-гепатопротекторів називає розторопшу плямисту. Точніше – її насіння, яке застосовують у вигляді настою.

Для його приготування треба 1 ч. л. подрібненого насіння залити 200 мл окропу, настояти годину й пити по 50 мл тричі на день за 20 – 30 хвилин до їди.

Із насіння розторопші готують також олію, яка має аналогічну дію.

– Вирощуванням і вивченням розторопші я займаюся майже 20 років. Тож зроблю для наших читачів декілька важливих підказок. По-перше: тим, хто хворіє на тромбофлебіт, гіпертонічну хворобу, ішемічну недугу серця, аритмії, хворим, які перенесли інфаркт чи інсульт, препарати розторопші можна вживати лише у формі настою і в половинній дозі, тобто настій готуємо так само, а пити можна по 20 – 25 мл. Бо інакше можна спровокувати підвищене тромбоутворення та як результат – ускладнення у вигляді інфаркту чи інсульту, – попереджає кандидатка медичних наук. – Для таких хворих краще вживати не менш ефективні ліки – відвар коренів цикорію дикого та лопуха (взяти по 1 столовій ложці подрібнених корінців, залити 0,5 л води, кип’ятити на слабкому вогні 3 – 5 хв., пити по 100 мл тричі на день до їди). До речі, цикорій та лопух визнані одними з найкращих для лікування печінки.

За спостереженнями Алли Борщ, хорошу гепатопротекторну дію має чорнушка дамаська. Лікувальною сировиною є насіння рослини і трава, зібрана під час цвітіння. Щоб приготувати настій трав, необхідно 2 ст. л. сировини залити 0,5 л окропу, настояти 30 – 40 хв., процідити, пити по 50 – 100 мл тричі на день до їди. Траву додають і до такого збору: в однаковому співвідношенні взяти траву чорнушки дамаської, парила, перстачу гусячого, деревію, квіти нагідок та ромашки. 1 ст. л. збору залити 200 мл окропу, настояти 30 – 40 хвилин, процідити, пити по 50 – 60 мл тричі на день до їди.

– Протягом останніх років у лікуванні складних хвороб печінки (вірусні гепатити, метастатичні враження печінки при злоякісних онкологічних захворюваннях) дуже гарно зарекомендував себе десмодіум  канадський, – додає Алла Андріївна.

Із нього найкраще готувати такий настій: 1 ст. л. десмодіуму залити 200 мл окропу, настояти 30 – 40 хвилин. Пити по 50 – 60 мл тричі на день до їди 2 – 3 тижнів. Після цього курсу настій треба готувати і вживати таким чином: 2 ст. л. трави залити 0,5 л окропу, настояти 30 – 40 хвилин, пити по 100 мл 3 – 4 рази на день до їди.

Насамкінець фітотерапевтка радить: у разі тривалого лікування печінки варто чергувати збори. А перед застосуванням обов’язково порадитися з лікарем. Для наших читачів Алла Борщ дає свої контакти: (068) 127 78 26, (050) 072 51 23.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: чернігів, Здоров'я, хвороби
В тему