Поради

Квартирне питання: як винайняти або здати житло без проблем?

Квартирне питання: як винайняти або здати житло без проблем?

Оренда квартири – це ризик і для господаря, і для квартировинаймача. Квартирант може «злиняти», залишивши велетенські борги за комунальні послуги, а власник квартири може затребувати передоплату, а потім вигнати мешканця. Тому до підбору житла та договору оренди потрібно ставитися дуже відповідально.

 

Шукати квартиру в ідеалі ліпше серед знайомих. Адже так і квартирант, і господар не зможуть втекти один від одного.

Можна також шукати за оголошеннями у спеціалізованих виданнях. Але тоді треба бути вдвічі уважнішим. Перше, що має насторожити, – це низька ціна за гарне житло. Не вірте розповідям власника, що він довго шукав квартирантів і через це знизив ціну, оскільки це може бути не власник квартири. Шахрай може винайняти квартиру лише на кілька діб, а здати її на кілька місяців довірливим людям. Вони заїжджають у помешкання, а через кілька днів з’являються справжні господарі квартири та виставляють квартирантів за двері. А шахрай, який нібито здав житло, зазвичай уже змінив номер телефону або ж не відповідає на дзвінки. Тому, якщо ви зібралися винайняти житло, вимагайте у його власника документи на квартиру, паспорт із пропискою та інші дані. До речі, ліпше бачити оригінал документів, адже людина могла продати квартиру і оригінал віддати новим власникам, а для здачі вже чужого житла використати копії, які залишилися. Такі шахраї зазвичай хочуть щонайшвидше здати квартиру, тому пропонують її всім підряд. Тож якщо ви обрали квартиру і домовилися про її оренду, попросіть знайомих зателефонувати господарю. Якщо він не скаже, що здав житло, а запросить і їх поселитися, потрібно насторожитись.

Іще однією «фішкою» недобросовісних господарів може бути вимагання грошей за пошкоджені або зниклі речі, яких узагалі ніколи не існувало. Наприклад, квартиранти в’їхали в помешкання в понеділок, заплатили. А в суботу з’являється господар квартири і шукає якусь дорогу вазу, яку забув забрати, а квартиранти її і в очі не бачили. Або ж, наприклад, у квартирі стоїть зламана пральна машинка, яку зламали попередні квартиранти. Але господарі «вішають» це на нових мешканців. Мовляв, нічого не знаємо, все було справне.

Винаймаючи квартиру, потрібно зробити опис усіх речей, навіть картин на стінах. Усі електроприлади варто перевірити на справність. А найкращим варіантом буде укладення офіційного договору. Щоправда, власнику житла потрібно в такому разі сплачувати близько 15% від отриманого прибутку, але такий договір убереже і квартиранта, і власника. У договорі потрібно обговорити всі нюанси. Наприклад, хто оплачуватиме ремонт сантехніки чи ремонт сусідам, яких затопили недбайливі квартиранти. Взагалі, квартиру ліпше від цього застрахувати. Щоб із вашого житла не зробили міні-гуртожиток, у договорі потрібно вказати, скільки осіб може мешкати в ньому.

Ще однією проблемою може стати суборенда. Квартиру винаймає пристойний квартирант і справно платить. Але одного разу, нагрянувши несподівано, господар виявляє в ній зовсім інших мешканців. Такі ділки діють за схемою: винайняв дешево – здав дорого, а різницю – собі в кишеню. Тому навідуватись у гості до квартирантів необхідно щонайменше один раз на квартал. А щодо рахунків за комунальні послуги, то ліпше сплачувати їх самостійно, щоби не отримати боргів, залишених на прощання колишніми квартирантами. Особливу увагу приділіть рахункам за телефон.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему