Поради

Як навчитися плавати

Як навчитися плавати

Плавання є одним із кращих занять, яке зміцнює одночасно серце і легені, тонізує і нарощує м'язову масу. Уміння добре плавати відкриває двері в цілий світ водних видів спорту, таких як вітрило, водні лижі, водне поло, стрибки у воду, серфінг і підводне плавання.

 

Частиною вміння плавати є розуміння того, як убезпечити на воді себе і при цьому забезпечити безпеку інших. При плаванні в басейні захищайте очі спеціальними окулярами, які, з одного боку, повинні бути водонепроникними, а з іншого – не надто тісними, щоб не завдавати незручностей.

Аби навчитися плавати, контролюйте дихання. Вставши по пояс у воду і схилившись, робіть вдих над поверхнею води і енергійний видих, опустивши у воду обличчя. Поперемінно робіть видих через ніс і рот, щоб вирішити, який спосіб вам більше підходить. Практикуйте відпрацювання дихання на мілководді, імітуючи рухи кроля і одночасно рухаючись кроком по дну басейну. Координуйте вдихи і видихи з рухом рук. Початківцю для впевненості можна пострибати у воді на глибині. Він повинен робити вдих над водою, а видих – при торканні ногами дна з відштовхуванням до поверхні. Слід повторювати цю вправу до тих пір, поки не виробиться чіткий ритм вдихів-видихів. Не слід затримувати дихання при плаванні: це ослаблює людину і збиває природний ритм його руху.

Навчіться лежати на воді. Для цього потрібно витягнутися і розслабити всі м'язи. Попрактикуйтесь лежати на спині і на грудях. Після цього можна потроху додавати руху кроля або брасу.

При плаванні кролем тримайте обидва плеча на одному рівні, що не перевалюватись з боку на бік. Рухи ніг повинні йти від стегна, а коліна лише злегка згинатися.

При плаванні на спині починайте вчитися, роблячи гребки одночасно обома руками, щоб правильно відчути опір води, і тільки після цього переходьте до поперемінних гребків. Вчіться «вискакувати» з води для отримання максимальної швидкості. Намагайтеся, щоб плечі підводилися якомога вище, але ноги при цьому не провалювалися, тягнучи вас вниз. Такий спосіб плавання знижує опір навколишнього середовища – у повітря воно набагато менше, ніж у води. Робіть рухи максимально плавними.

Проводьте вправи на розтяжку рук і відпрацьовуйте стійкість – уміння не перевалюватися з боку на бік у плечовому поясі або в стегнах. При участі в змаганнях додаткового збільшення швидкості можна досягти, використовуючи плавальну шапочку і збривши волосся на тілі. Крихітні повітряні бульбашки, що утворюються під водою на волосках, збільшують опір тіла і знижують швидкість плавання. 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, спорт
В тему