Поради

Як вибрати басейн

Як вибрати басейн

Ближче до будинку або до роботи? Вибираючи басейн, слід враховувати не тільки його більш-менш вдале місце розташування, але й ряд інших характеристик.

 

* Призначення. Басейни діляться на спортивні та оздоровчі. У перших навчають плаванню, займаються з учнями спортивних шкіл, проводять змагання. Багато з тих, хто приходять сюди, налаштовані на спортивну кар'єру або як мінімум серйозні досягнення. Такі басейни холодніші (температура води 24-28 °С), більш глибокі (1,5-6 м), тут є спеціальне оснащення. Їх довжина може бути 25 і 50 метрів.

Якщо ви плануєте серйозно зайнятися плаванням і вивчити тонкощі різних стилів під керівництвом досвідченого тренера, вам дорога саме в спортивний басейн. Причому починати краще із 25-метрового: в ньому менша не тільки глибина, але й довжина, що важливо для початківців- плавців. Довгі басейни (50 метрів) більшою мірою орієнтовані на професійних спортсменів.

Оздоровчі басейни для занять лікувальною фізкультурою часто називають універсальними. На відміну від спортивних вони орієнтовані на більш широку аудиторію. Температура води тут вища (26-29 °С). Сюди добре прийти поплавати, що називається «для себе», купивши абонемент або заплативши за разове заняття. При бажанні удосконалювати свої плавальні навички можна і під наглядом досвідченого інструктора.

Окрему групу становлять басейни комбінованого типу – такі басейни можна знайти в сучасних фітнес-центрах. Як правило, це комплекс, до якого входить басейн для оздоровчого плавання, невеликий басейн для дитячих занять, а також басейн з теплою водою для релаксаційних процедур.

Якщо ваша мета – просто скупатися в своє задоволення, придивіться до невеликих затишних басейнів з теплою водою у фітнес-центрах або спа-комплексах. Там можна також позайматися аквааеробікою, зробити гідромасаж. Глибина в таких басейнах невелика (в середньому 1,2-1,5 м). Це необхідно, щоб відвідувачі різного зросту відчували себе комфортно, наприклад, під час занять аквааеробікою.

* Спосіб дезінфекції води. Найпоширеніший з них – реагентний. При такому способі очищення у воду додають ті чи інші біологічно активні речовини. Саме так відбувається хлорування, бромування, озонування. Обробляти воду в басейнах можна і фізичними методами, наприклад, ультрафіолетом, ультразвуком і т. п. Іноді обидва методи поєднують. І саме такі басейни фахівці називають найчистішими: максимального знезараження можна досягти, поєднуючи хлорування і який-небудь інший метод.

– Хлорування. Найстаріший, найпоширеніший і найнадійніший реагентний спосіб дезінфекції води. Одне «але»: багатьом не подобається специфічний запах хлору. І, звичайно, така вода може дратувати очі і шкіру. Цей спосіб дезінфекції не підходить для алергіків і астматиків.

– Бромування. Теж реагентний спосіб, альтернативний хлоруванню. Сполуки брому не дають неприємного запаху, не подразнюють шкіру і слизові. Але в застосуванні досить дорогі: цей метод частіше використовують у маленьких басейнах.

– Іонізація. Один з найбільш передових і ефективних способів очищення води. Без запаху і роздратування шкіри.

* Режим роботи. Поцікавтеся і тим, коли басейн відкритий, і тим, коли завантажений максимально. Час пік зазвичай припадає на перші години після закінчення робочого дня. Це проміжок між 6 і 9 годинами вечора. Аншлаги на плавальних доріжках бувають і в денні години на вихідних, коли охочих провести вільний час з користю для здоров'я особливо багато. Якщо передбачається, що відвідувати басейн ви будете саме в години його найбільшого завантаження, шукайте об'єкти з великою кількістю доріжок. Візьміть до уваги і місце розташування басейну. Визначтеся, коли вам буде зручніше їздити – з дому (наприклад, вранці або на  вихідних) або ж увечері після роботи. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, спорт
В тему