Поради

Як правильно вибрати квартиру в новобудові

Як правильно вибрати квартиру в новобудові

Як вибрати квартиру в новобудові тема серйозна і об'ємна. Тому перейдемо відразу до суті. Вибір квартири в новобудові - перші кроки:

  • Для початку необхідно визначитися з місцем розташування майбутньої квартири. Виходячи з цілей покупки, нове житло може купуватися для поліпшення умов проживання сім'ї (найпоширеніший варіант), для забезпечення житлом окремих членів сім'ї (студенти, котрі переїжджали в інше місто, наречені і т.д.), з метою вкладення грошей і отримання доходу від здачі в оренду, або ж сім'я вирішила змінити район, місто, або навіть регіон проживання.
  • Чітко спланувати бюджет! Прорахувати, скільки знадобиться кредитних коштів, і чи впораються доходи сім'ї з іпотечним навантаженням. Слід врахувати потенційні витрати на ремонт, меблі і оформлення документів.
  • Виходячи з бюджету, визначити нюанси - кількість кімнат, наявність ремонту та інше. Чи є час і можливості для самостійного пошуку об'єктів, або ж додавати до статті витрат послуги рієлторів.
  • Вибрати правильного забудовника. Ключовий момент.

Як вибрати забудовника?

Найпростіший спосіб отримати інформацію про забудовника - відвідати його сайт. Якщо сайту немає - значить, забудовник не хоче публічності, а може бути, йому є що приховувати? У порядної і надійної будівельної компанії повинен бути сайт, на якому представлена ??відкрита інформація про забудовника, об'єкти нерухомості та інше.

Особливу увагу слід приділити вивченню установчих документів і дозволу на будівництво. Проектна документація і опис новобудови, з кресленням планування квартир також повинні бути у вільному доступі на сайті.

Про надійність забудовника може свідчити акредитація великого банку - серйозні кредитні організації проводять незалежну і ретельну перевірку своїх партнерів.

Договір пайової участі (ДПУ) - найнадійніший при оформленні купівлі-продажу новобудови, слід уважно вивчити проект ДПУ від будівельної компанії, особливо, пункти про фінансові ризики і терміни будівництва.

Добре, якщо є можливість з'їздити на будівництво і подивитися, наскільки інтенсивно ведуться роботи, і чи є взагалі рух на майданчику. Для віддаленого контролю підійдуть встановлені відповідальним забудовником веб-камери, або фотографії, що відображають динаміку забудови.

Джерело інформації - соціальні мережі. За відгуками можна скласти реальну картину про репутацію забудовника.

Ну і нарешті, можна відвідати з екскурсією здані забудовником будинки, і поспілкувавшись з мешканцями, дізнатися, яких сюрпризів чекати після новосілля.

Вибираємо район новобудови

Визначившись із забудовником, переходимо до наступного етапу - вибираємо місце розташування майбутньої квартири. Пріоритети розставляються в залежності від індивідуальних потреб сім'ї. У будь-якому випадку, важливо врахувати кілька ключових факторів.

Транспортна доступність. Для комфортного життя зовсім немає потреби купувати квартиру в центрі, і відповідно, переплачувати - потрібно просто вибрати район з хорошою транспортною розв'язкою. З якого легко виїхати і на роботу, і в школу або в садок, і в той же центр міста.

Перед покупкою квартири в новобудові варто протестувати район на наявність пробок. Проїхавши в годину пік з роботи до дому, можна зрозуміти, чи підходить обраний район для проживання, або варто переключити увагу на інший.

Інфраструктура і соціальні об'єкти. Краще підшуковувати квартиру в розвиненому районі, де в кроковій доступності розташовані важливі соціальні об'єкти: поліклініка, дитячий садочок і школа, а також різні торгові центри, банки, аптеки, кафе, кінотеатри та інші важливі об'єкти.

Безпека і екологія району. Перевагу слід віддати житловим районам з наявністю парків і «зелених» зон - чим більше насаджень, тим чистіше повітря. Варто перевірити, чи немає поблизу промислових підприємств і великих автомагістралей, що забруднюють навколишнє середовище.

Види новобудов: яку вибрати?

В арсеналі у сучасних забудовників є інноваційні технології та сучасні якісні матеріали, покупцям пропонується широкий вибір типів житла. Зорієнтуватися і вибрати максимально придатний об'єкт допоможе знання переваг і недоліків кожного виду будівель.

Залежно від використовуваної технології будівництва, виділяють п'ять основних видів новобудов.

  • Цегляний будинок. Безперечні плюси цегли, перевірені часом: підвищена звуко- і теплоізоляція, довговічність (цегляні будинки стоять понад сто років), в такому будинку максимально комфортні умови для проживання. Мінус один - технологія будівництва є найдорожчою.
  • Цегляно-монолітний будинок. Особливістю даної технології є використання бетону для фундаменту, а цеглою виконується облицювання будинку. Зручно, що стіни всередині квартири в такому будинку можна зносити і робити перепланування на свій розсуд.
  • Панельний будинок. Популярний і бюджетний варіант багатоквартирної забудови. Використання багатошарових панелей дозволяє домогтися гарних показників по тепло- і звукоізоляції. З мінусів технології - можливі нерівні стіни, підлоги і стелі, а значить, витрати власника на ремонт можуть істотно збільшитися.
  • Блочний будинок. При зведенні будівлі використовуються блоки з шлакобетону або керамзитобетону, що знижує фінансові та часові витрати на будівництво. Але страждає рівень звукоізоляції, не виключена поява тріщин в стінах, до того ж, перепланування практично неможливе.
  • Монолітний будинок. Суть технології - в заливанні арматури бетонним розчином. Стіни таких будинків відрізняються підвищеною міцністю і відмінними звуко- і теплоізоляційними характеристиками. Монолітні будинки зводяться в сейсмонебезпечних районах країни. Таку технологію часто використовують при будівництві елітних житлових комплексів.

Виходячи з якісних характеристик, новобудови умовно поділяють на 4 класи: найдоступніший економ-клас і комфорт-клас (масове житло); бізнес-клас і еліт-клас (підвищеної комфортності). Зі збільшенням класу відповідно зростає ціна об'єкта новобудови.

Будинки відносять до того чи іншого класу на підставі наступних якісних характеристик:

  • оригінальність архітектурних рішень і оздоблення фасаду;
  • комфортність планування;
  • якість використовуваних оздоблювальних матеріалів;
  • площа квартир;
  • привабливість району забудови (екологічні чинники, розвинена інфраструктура, транспортна доступність та інші);
  • наявність і місткість парковки;
  • прибудинкова територія (озеленення, місця відпочинку, послуги охорони і т. д.).

Який поверх краще?

Визначившись з районом, забудовником і навіть будинком, радіти рано - попереду відповідальний вибір поверху, планування і конфігурації квартири.

На якому поверсі краще живеться?

При виборі квартири в новобудові перевагу покупці віддають середнім поверхам, несправедливо ображаючи перший і останній поверхи. А у них є свої переваги!

Перш за все, вартість - на 3-5% нижче квартир на середніх поверхах. До того ж, мешканцям першого поверху не страшна поломка ліфта, особливо це актуально для людей похилого віку та мам з колясками. З огляду на те, що в більшості новобудов перший поверх - це комерційна нерухомість, то не варто боятися сирих підвалів і холодної підлоги. Серед серйозних мінусів - шум з вулиці, затоптаний під'їзд, неприємні запахи при наявності сміттєпроводу і небезпека проникнення злодіїв у квартиру.

Верхні ж поверхи останнім часом користуються попитом - це відмінний варіант для тих, хто прагне до тиші і не любить шум від сусідів зверху. Таку квартиру не затоплять мешканці зверху, а з вікон може відкриватися приємна для огляду панорама.

Але потрібно уточнити про наявність технічного поверху, якщо його немає, в квартирі може бути душно, а під час дощу є ризик потопу.

Розташування і планування квартири

Від вибору розташування квартири на поверсі і її конфігурації залежить не тільки вид з вікон, але і в цілому благополучне в ній проживання. Наприклад, чим вище розташована квартира, тим більше в ній сонячного світла - який благотворно позначається на здоров'ї домочадців. Квартира, де вікна виходять на протилежні сторони світу, краще квартири з вікнами на одну сторону. Хороший огляд місцевості, одночасно і тіньова, і сонячна сторона в межах однієї квартири, візуально більший простір квартири - однозначні плюси такого планування.

Небажано, щоб вікна виходили на жваву автотрасу, ще гірше, якщо картина за вікном - завод, кладовище або сміттєзвалище. Набагато краще бачити з вікон своєї квартири приємні природні пейзажі, або хоча б двір будинку. Правда, є один нюанс - ліс і поле за вікном можуть бути тимчасовою панорамою, велика ймовірність зведення нового житлового будинку, торгового центру та інших новобудов.

Що стосується кількості кімнат, то кожна сім'я робить цей вибір, виходячи зі складу сім’ї і наявних коштів.

Сусіди

Ця інформація актуальна для тих, хто вибирає квартиру в уже зданій і частково заселеній новобудові. Даний параметр багато хто недооцінює, а даремно - якщо з сусідами не пощастить, то радість від покупки довгоочікуваної квартири може обернутися нескінченними побутовими проблемами і нервами.

Як виявити хороших сусідів? Є кілька порад:

  • оцінити вхідні двері майбутніх сусідів - вони можуть частково охарактеризувати людей, які проживають за ними;
  • подивитися на зовнішній вигляд вікон в під'їзді, рами, штори - за їхнім станом можна зробити висновок про наявність затишку в квартирах;
  • найдієвіший спосіб - познайомитися. Пряме знайомство з потенційними сусідами розставить всі крапки над «і»;
  • прогулявшись по двору і найближчих околицях, можна зрозуміти, чи збираються в окрузі підозрілі особи чи все досить спокійно.

Квадратні метри - ціна мрії

Вартість квадратного метра є одним з основних факторів при виборі квартири в новобудові - обмеженість доходів українців ставить на перше місце при підборі житла можливості, а потім вже бажання.

Ціна квартири в новобудові нерозривно пов'язана з якістю використовуваних будівельних матеріалів і робіт, а також з місцем розташування будинку.

Вартість квадратного метра, вплив на ціну поверху і виду з вікна, скільки коштує ремонт, зміна ціни на різних етапах будівництва - все це повинно бути чітко прописано в договорі.

В офісах продажів серйозних забудовників присутні кредитні фахівці, які підберуть найбільш вигідний варіант з іпотекою і допоможуть з документами.

Як заощадити? Великі забудовники можуть проводити акції, які дають можливість придбати бажану квартиру в новобудові дешевше її реальної вартості.

До того ж, можна отримати пристойну знижку тим, хто вносить 100% передоплату. Іноді забудовник знижує ціну на кілька квартир, що залишилися в будинку.

Переваги квартир в новобудові

Існує думка, що житло на вторинному рику дешевше новобудови, при цьому особливої ??різниці між ними немає. Якщо розібратися, квартира в новобудові має цілу низку переваг.

  • Якісні матеріали і технології. При будівництві нових будинків застосовують сучасні технології та матеріали.
  • Комфортні умови. Зручне планування квартир, індивідуальне опалення, застелені лоджії і балкони.
  • Доступна ціна. Вартість квартири на етапі будівництва істотно нижче готового житла, розстрочка від забудовника.
  • «Чистота» угоди. Юридично чиста і безпечна угода, квартиру легко здати або продати.
  • Житло без історії. Квартира «з чистого аркуша», в якій ніхто не жив.
  • Індивідуальне планування. Свобода у виборі розташування кімнат у квартирі.
  • Можливості дизайну. Реалізація будь-яких сучасних дизайнерських ідей.
  • Розвинена інфраструктура. Новобудови здаються з паркувальними місцями, дитячими майданчиками, в кроковій доступності важливі об'єкти інфраструктури.
  • Вигідне вкладення коштів. Інвестиції в «первинку» прибуткові - до моменту здачі будинку і подальшим розвитком інфраструктури ціна на житло зростає.

Недоліки квартир в новобудовах

Вибираючи квартиру в новобудові, варто тверезо оцінити всі плюси і мінуси. Плюсів у нового житла, безумовно, більше: це чиста власність і з юридичної, і з психологічної точки зору, використання сучасних матеріалів і обладнання, можливість вільного планування, врешті-решт, в квартирі, під'їзді і будинку все нове і чисте.

Але, купуючи квартиру в новобудові, слід пам'ятати про «підводні камені» такої покупки:

  • Будівельне сміття, що залишилося після будівельних бригад.
  • Неминуча усадка нових будинків, і як наслідок, поява тріщин.
  • Протягом перших пари років про тишу і спокій можна забути - звук перфоратора буде переслідувати, особливо у вихідні.
  • Відсутність комунікацій означає повний фронт робіт по монтажу сантехніки, електропроводки, плити, установці міжкімнатних дверей та інші «радощі» монтажу з нуля.

Найкращий час для покупки квартири

Як зрозуміти, коли краще купувати квартиру від забудовника? Ринок первинної нерухомості має специфічні особливості - забудовники, прагнучи продати більше об'єктів нерухомості до кінця фінансового року, активізують попит шляхом проведення акцій та надання спеціальних знижок. Тобто, квартиру в новобудові вигідніше придбати взимку.

Влітку як на первинному, так і на вторинному ринку житла спостерігається спад активності. А ось восени попит на нове житло зростає - відповідно, збільшуються ціни.

Експерти ринку нерухомості радять не відкладати придбання квартири або будинку тим, хто сумнівається і чекає відповідного моменту - осінь-зима благодатний час для покупки!

Висновки

Вибираючи квартиру в новобудові, треба буде пройти важливі основні кроки:

  • вибрати правильного забудовника;
  • визначитися з районом майбутнього проживання;
  • цегла, панель або моноліт? Вибрати тип будинку;
  • зрозуміти, на якому поверсі хотілося б жити;
  • розібратися в плануваннях і конфігураціях квартир;
  • познайомитися з майбутніми сусідами;
  • зрозуміти, з чого складається підсумкова ціна квартири;
  • ще раз зважити всі плюси і мінуси;
  • зробити правильний вибір і відсвяткувати новосілля!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Будівництво
В тему