Поради

Як вибрати вентилятор

Як вибрати вентилятор

Вентилятор - незамінний помічник в літню спеку, як в офісі, так і вдома. Щоб прилад приносив тільки струмені свіжого повітря, а не непорозуміння з колегами та рідними, грамотно вибирайте підходящу модель.

Конструктивні особливості моделей

Існує три види вентиляторів:

  • Напольний. Здатний провітрити приміщення площею до 20 кв.м. Незаперечна перевага - здатність обертатися на 90 градусів. У них регульована ніжка, яка опускає або піднімає вентилятор на потрібний рівень;
  • Настільний. Володіє невеликою потужністю і цілеспрямованістю дії. Він зручний тоді, коли оточуючі бояться протягів і сильних потоків повітря. Такий вентилятор не буде заважати оточуючим і врятує від спеки;
  • Стельовий. Модель з максимальною потужністю, тому підходить для великих офісних приміщень, складів або просторих житлових кімнат.

Незалежно від обраної модифікації, принцип роботи у всіх вентиляторів єдиний. Вони не зможуть замінити вам кондиціонер і в корені змінити мікроклімат в приміщенні. Але вони стануть відмінним порятунком в спеку і прекрасним бюджетним рішенням.

Робочий механізм

Осьові вентилятори складаються з лопатей (крильчатки), двигуна і корпусу. Спочатку за допомогою гвинта повітря проходить уздовж осі обертання, після чого закручується завдяки двигуну. Цей простий принцип роботи дозволяє мінімально витрачати електроенергію. Сам вентилятор легкий в обслуговуванні, розташовується в будь-яких місцях, радує довгим терміном експлуатації.

Радіальні вентилятори дорожчі за осьові, тому що мають більш складну конструкцію. Зовні схожі на колону з ротором і лопатками всередині. Завдяки відцентрованій силі всередині мотора, повітря переміщається по колу і виходить через зовнішній отвір-решітку. Радіальні вентилятори виглядають більш сучасно, займають менше місця і тихіші за осьові моделі.

Безлопатні вентилятори. Більш безпечна у використанні, ця конструкція дорожча за перерахованих вище. Невелика, але досить потужна турбіна прихована під сучасним корпусом з аеродинамічним кільцем. Повітря проходить через отвори кільця рівномірним сильним потоком.

Безлопатні вентилятори - справжня інновація. Вони набагато економічніше витрачають електроенергію і забезпечують більш якісну циркуляцію повітря в порівнянні з класичними осьовими. Єдиний недолік - сильно шумлять.

Критерії вибору вентилятора

Щоб підібрати потрібну модель, дивіться на такі критерії - як потужність, рівень шуму, наявність регулятора.

Потужність

Чим більше площа кімнати, тим потужнішу вибирайте модель. Це правило не поширюється на настільні вентилятори. Співвідношення потужності і площі визначити легко - площу вентильованого приміщення помножте на 2. Отримана цифра - значення потужності, з якої повинен працювати прилад, щоб впоратися з духотою. При 20 кв. м. площі приміщення, потужність приладу повинна становити 40 Вт.

Рівень шуму

Визначає гучність приладу. Більшість побутових вентиляторів працюють в діапазоні від 20 до 50 децибел.

  • 20-30 дБ - практично безшумна робота, не завадить навіть в нічний час.
  • 40-45 дБ - аналогічно гучності спокійного і розміреного голосу. Чути, але не викликає роздратування.
  • 50-55 дБ - виразний голос, гул офісу. Для денного часу доби такий рівень шуму вентилятора навряд чи завадить, а от заснути з ним може бути не так-то просто.
  • 60-70 дБ - гучний голос, сміх. За шкалою рівня шумів цей діапазон відноситься вже до класу шумів. Він може заважати вам не те що вночі, але також і днем. Однак такий рівень шуму характерний або для дуже потужних вентиляторів на максимальній швидкості, або для стельових моделей.

Чим більшою э потужність і швидкість вентилятора, тим голосніше він буде працювати. Тому навіть якщо вам необхідний продуктивний прилад, вибирайте підтримку декількох швидкостей, щоб у вечірній або нічний час вентилятор міг працювати на малих обертах і не доставляв вам дискомфорту.

Особливості конструкції

  • Діаметр лопатей. Ця характеристика відноситься до осьових вентиляторів. Лопаті бувають від самих маленьких в 90 мм до величезних 600 мм. Лопаті ще довше - від 800 мм - вже властиві виключно стельовим моделям. Від розміру крильчатки безпосередньо залежить якість перемішування повітря і зона охоплення. Чим менше прилад, тим більше вузько направлений обдув він зможе забезпечити.
  • Регулятор швидкостей. Краще, щоб регулятор швидкості був присутній. Регулювання сили повітряного потоку - зручна опція, але її наявність означає більшу ціну вентилятора. Але злегка переплативши, ви оціните перевага цієї функції.
  • Регулювання висоти підставки і нахилу верхньої частини дає можливість вибрати найкращий кут для потрапляння повітряного потоку. Як наслідок - комфортно і зручно користуватися. Найголовніше - звертати увагу на легкість фіксації, стійкість і якість кріплень.
  • Поворот вентилятора - дозволяє збільшити площу обдуваємої поверхні, повертаючись то в одну сторону, то в іншу. Чим більший кут обертання, тим більше охоплення. Більшість осьових вентиляторів можуть повертатися в автоматичному режимі, захоплюючи більший об'єм повітря і уникаючи спрямованого потоку.

Стійкість

Перед тим як купити вентилятор, попросіть включити прилад в магазині на повну потужність. Існують моделі, які при роботі норовлять впасти. Вибирайте стійкі моделі.

Безпека

Безпечний вентилятор - той, в якому лопаті з двох сторін захищені гратами.

Корисні функції

Вище перераховані критерії допоможуть підібрати прилад, який буде справлятися із завданням - охолодженням повітря в приміщенні в спекотні дні. Але хороший вентилятор - це модель, яким буде комфортно користуватися. Для створення зручності можна злегка переплатити за додаткові опції.

Правила вибору найкращого вентилятора

  • наявність дистанційного управління. Набагато зручніше включити або вимкнути прилад, не встаючи з місця, ніж постійно бігати до нього через кімнату;
  • наявність підсвічування. Підсвічений дисплей допоможе регулювати швидкість роботи, включати (вимикати) вночі, не запалюючи при цьому світло;
  • наявність таймера. «Розумний прилад» вентилятор охолодить кімнату при прибутті додому, вимкнеться сам через заданий час або ж буде працювати в тому режимі, який підходить для визначеного часу доби;
  • наявність сенсорної присутності. Вентилятор буде працювати тільки тоді, коли в кімнаті хтось є. Як тільки в приміщенні нікого не буде, прилад вимкнеться, і запрацює тоді, коли ви знову переступите поріг офісу або кімнати;
  • наявність дисплея. ЖК-дисплей дозволяє комфортно керувати приладом;
  • наявність іонізації повітря. Це функція дозволяє робити повітря прохолодним, чистим і безпечним, заряджаючи корисними частинками. В окремих моделях є можливість додавати аромомасла, щоб приміщення наповнювалося ароматами.

Правильно підібраний вентилятор зробить перебування комфортним навіть в умовах задушливого приміщення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, техніка
В тему