Поради

Як видалити жуйку з одягу

Як видалити жуйку з одягу

До одягу прилипла жувальна гумка? Перша думка: доведеться йти в хімчистку! Всі знають, що від такого забруднення непросто позбутися. Але не турбуйтеся завчасно: існують прості методи, які зроблять ваші речі чистими. Як прибрати жуйку з одягу за допомогою народних способів? Все просто: на допомогу прийде холод, тепло і різні розчинники.

Жувальна гумка може «чекати» одяг де завгодно. Знаходяться любителі приклеїти її під стіл в кафе, на сидіння в трамваї, під поручень сходів. Побачивши, що жуйка прилипла до одягу, поспішіть її прибрати, адже від старих забруднень позбавлятися на порядок складніше.

Не намагайтеся відтерти жувальну гумку, якщо немає підручних засобів: так забруднення стане ще масштабнішим. Прийдіть додому і спробуйте один з перевірених народних способів. Ви здивуєтеся, як швидко вдасться вирішити проблему.

Що робити, коли прилипла жувальна гумка: трохи теорії

Існує кілька десятків ефективних способів видалення жуйки з одягу, але всі вони починаються однаково: перед тим як застосовувати будь-які засоби, видаліть по максимуму залишки липкої маси з одягу. Якщо спосіб передбачає використання хімічних розчинів або тепловий вплив на тканину, спочатку випробуйте цей метод в якомусь непомітному місці. Ідеальний варіант для експериментів - шви всередині одягу.

Зовсім немає часу? Уникайте надмірно активних речовин, які можуть залишити плями, привести до вицвітання тканини або її псування.

Відразу після застосування будь-якого із способів, описаних нижче, безпосередньо перед пранням нанеси на очищене місце невелику кількість засобу для виведення плям. Можна пральний порошок або засіб для миття посуду, але побільше.

Прати забруднений жувальною гумкою одяг необхідно в рекомендованому режимі при максимальній допустимій для цієї тканини температурі (докладніше дивіться шукайте на етикетках). А сушити одяг - тільки коли переконаєтеся, що від жуйки не залишилося і сліду.

Чистимо жуйку ... жуйкою

Ця порада для видалення жувальної гумки може здатися нелогічною, але насправді вона одна з найдієвіших. Все, що Вам знадобиться - шматок жуйки. Якщо сумніваєтеся, то можна взяти шматок клейкої стрічки (в народі - «скотч»). Процедура проста: акуратно притискаєте шматок жуйки або стрічки до забрудненого місця і відсмикуєте. І так - до повного очищення. Намагайся тільки не забруднити прилеглі до забруднення області.

Видалення жувальної гумки за допомогою льоду

Беремо кілька кубиків льоду і вкладаємо на забруднене місце - щільно, один до одного, щоб кубики повністю закривали забруднення. Через 20 хвилин прибираємо те, що залишилося від льоду і очищаємо тканину від затверділої жуйки. Для цих цілей відмінно підійде пластикова картка, тупий ніж або шпатель. Безпосередньо перед пранням можна спробувати обробити пляму засобом для сухої хімчистки. Тільки не забувай попередньо перевірити його на непомітному місці.

Жуйка? В морозилку!

Класичний варіант, який підійде для невеликих речей. Втім, об’єм сучасних морозильних камер дозволять виконати цей трюк з чим завгодно. Акуратно складіть одяг в морозилку забрудненим місцем вгору на годину-півтори. Далі - видаліть затверділу жуйку, як описано в прикладі з використанням льоду.

Видалення жуйки за допомогою праски

Якщо гумка прилипла до щільної тканини, можна спробувати видалити її за допомогою праски. Покладіть річ забрудненим місцем вниз на лист картону або складеного в кілька разів паперу. Нагрійте праску до 100 градусів (середня температура нагріву) і прикладіть на кілька секунд до тканини. Тільки не варто прасувати - можна випадково збільшити область забруднення.

Як видалити жувальну гумку парою

Для цього способу знадобиться чайник, носик якого при кип'ятінні може формувати досить потужний струмінь пари. Тримаємо одяг над парою забрудненим місцем вгору, поки жуйка не почне розм'якшуватися. Швидко розкладіть на рівній поверхні і видаліть гумку скребком або зубною щіткою. З парою все складно? Спробуйте опустити тканину в миску з гарячою водою. Далі - за описаною раніше схемою.

Видалення жуйки за допомогою оцту

Нагрійте невелику кількість харчового оцту в мікрохвильовці - для цих цілей згодиться будь-яка неметалічна ємність. Змочіть зубну щітку в теплій рідині і втирайте її в жуйку. Кислота розм'якшить гумку і допоможе зняти її з поверхні тканини. Тим, хто обожнює хімію і пов'язані з нею процеси, пропонуємо налити невелику кількість оцту поверх забруднення, а потім присипати його содою - буде шипіти, пінитися і очищатися.

Обробіть жуйку стисненим повітрям

Балончики із стислим повітрям - відмінний інструмент для очищення комп'ютерних клавіатур. Але цей засіб цілком згодиться і для вирішення нашої задачі. Стиснене повітря під час розпилювання має досить низьку температуру - гумка при такому впливі затвердіє за кілька секунд. Найбільш ефективно розпилювати вміст балончика на забруднення з відстані в кілька сантиметрів.

Видаляємо жуйку спиртом

Змочіть ватний диск в спирті і прикладіть його до забруднення. Дай спирту вбратися і випаруватися - це займе менше хвилини. Видаліть залишки жуйки за допомогою клейкої стрічки.

Очищаємо тканину від жуйки за допомогою арахісової пасти

Нанесіть на прилиплу до тканини гумку арахісову пасту. І побільше. Важливий момент: пасту потрібно брати звичайну, без добавок і наповнювачів. Залиште на кілька хвилин, щоб жири і масла, що містяться в арахісовій пасті, розм'якшили жуйку і зробили її менш липкою. Зішкребти жуйку і пасту пластиковою кредиткою або тупим ножем.

Найнудніший спосіб

Розважитися тут особливо не вийде: візьміть зубну щітку, нанесіть на забруднення невелику кількість рідкого мила або миючого засобу (можна для білизни, можна для посуду). Втирайте засіб за допомогою щітки. Очистіть залишки будь-яким зручним способом, змийте, нанесіть засіб для виведення плям, стріть руками або в машинці.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: одяг
В тему