2 Лютого 2024
Новини

У ЗСУ вперше видавали жіночу військову форму

У ЗСУ вперше видавали жіночу військову форму
Польову форму, розроблену з урахуванням будови жіночого тіла, вперше отримали військовослужбовиці Збройних сил України.

Моделі одягу пройшли відповідні випробування. Про це повідомили в Міністерстві оборони України.

У новій формі є конструктивні елементи, завдяки яким жінки-військовослужбовці можуть почуватися комфортно під час виконання завдань у польових умовах та пунктах постійної дислокації. Такий військовий одяг для жінок виготовили в розмірах від 40 до 64, для зросту від 146 до 188 сантиметрів. Крім того, форма буде доступна для двох повнотних груп: II та III.

У Міноборони розповіли, що над розробками працював відповідний підрозділ ЗСУ разом із громадськими організаціями та українськими виробниками. Моделі одягу пройшли випробування в одній із військових частин. За словами заступниці міністра оборони Наталії Калмикової, зараз в українській армії служать десятки тисяч жінок, із яких близько 5 тисяч перебувають на передовій.

«Їхня кількість лише зростатиме. Вже зараз ми бачимо дедалі більшу зацікавленість жінок у залученні до Збройних сил на добровільній основі. Наше завдання — створити гідні умови для їхньої служби», — сказала вона.

Загалом у 2024 році «Агенція оборонних закупівель» має закупити 65 тисяч комплектів польових костюмів для жінок та 100 тисяч комплектів жіночої білизни. У січні оголосили тендери на закупівлі цих товарів. Водночас 50 тисяч комплектів жіночих літніх польових костюмів уже почали постачати у війська.

Нагадаємо, робота над запровадженням жіночої польової форми розпочалася ще у 2022 році на виконання доручення міністра та за ініціативи проєкту Arm Women Now, громадської ініціативи Forma Two й за участі Тетяни Ломакіної — радниці, уповноваженої президента України з питань безбар’єрності.

У серпні 2023 року Міністерство оборони затвердило зразок-еталон літнього польового костюма для військовослужбовиць Збройних сил України. Жіночу літню польову форму офіційно поставили на забезпечення.

Згодом у Збройних силах України почали тестувати дві моделі жіночих бронежилетів. Їх випробовували під час навчально-бойових завдань, щоб наблизити умови використання нової «броні» до бойових.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: збройні сили україни, жінки, одяг
В тему

Останні матеріали