Поради

Змії заповзають навіть у міські будинки: як рятуватися?!

Змії заповзають навіть у міські будинки: як рятуватися?!

Минулого року 360 українців стали жертвами змій. На щастя, людям вчасно ввели протиотрутну сироватку, а відтак – урятували життя.

Цього року плазуни знову атакують. На Львівщині змія заповзла на приватне обійстя і вкусила 10-річну дівчинку. А в Івано-Франківську гадюку впіймали у під’їзді міської багатоповерхівки, — йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Як свідчать ці факти, отруйна небезпека може чатувати будь-де. І кожен із нас повинен уміти правильно поводитися, аби не стати жертвою зміїної отрути.

Найчастіше нападають три види гадюк

Загалом в Україні не так і багато плазунів, які є не безпечними для людини. Зокрема, у центральних та північних областях вкусити може гадюка Нікольського, яка досягає до пів метра в довжину, у Карпатах – гадюка звичайна довжиною 60 – 70 см, а в південних регіонах – гадюка степова завдовжки до 40 см.

Оскільки весна була холодна, то саме в червні у плазунів розпочався шлюбний період. Через це в нинішню пору вони дуже агресивні.

Аби унеможливити потрапляння зміїної отрути в організм людини, експерти радять під час прогулянок лісом користуватися високим із цупкого матеріалу взуттям, приміром гумовим.

Щоб ненароком не наступити на плазуна в хащах чи траві, водіть перед собою довгою палицею чи прутом. Іще краще, якщо на кінці палиці буде утворена з гілок невеличка розвилка – саме нею можна буде притиснути змію до землі, аби в разі нападу вона не вкусила.

 

Завмерти чи відійти – найлегший спосіб уникнути нападу

Побачивши плазуна, не треба відразу панікувати. Адже в природі живе чимало безпечних різновидів, як-от вужів. Відрізнити вужа легко – за яскраво-жовтими «вушками» по обидва боки голови.

Натомість у гадюки голова трикутна, зіниці очей вертикальні (схожі до котячих). Як правило, в гадюки яскраво виражений геометричний візерунок.

Проте підходити і роздивлятися плазуна не варто. У будь-якому разі найкраще призупинитися і спокійними плавними рухами відійти. Адже, по-перше, змія не бачить далі ніж на два метри. А по-друге, атакує, коли в поведінці людини вбачає небезпеку для себе.

 

Після укусу може навіть зупинитися серце!

Коли ж уникнути укусу все-таки не вдалося, треба негайно діяти, аби зміїна отрута не розійшлася всіма органами і системами. Особливо це стосується випадків, коли укус припав у ділянку, близьку до голови. Адже в такому разі отрута може швидко дійти до головного мозку.

Серед симптомів ураження зміїною отрутою – різке падіння кров’яного тиску, через що з’являються слабкість, млявість, запаморочення. Нерідко людині стає важко дихати, можливі навіть анафілактичний шок та зупинка серця!

Аби цього не допустити, перше і основне правило – якнайшвидше доправити потерпілого до найближчого медичного закладу, де йому введуть сироватку, що нейтралізує дію отрути.

Сам потерпілий має при цьому якнайменше рухатися, аби кров повільніше циркулювала організмом. Щоб зменшувати концентрацію отрути в крові, треба багато пити води.

 

…І ніякої горілки!

Експерти також просять не допускати дуже типової помилок для порятунку людини, яку вкусила змія.

Перша помилка полягає в тому, що вище від місця укусу люди часто накладають джгут, а з місця укусу відсмоктують кров із отрутою. Такого робити категорично не можна! Для потерпілого це загрожує відмиранням тканин у місці укусу, бо там виникає велика концентрація отрути. А той, хто відсмоктує отруту, ризикує сам отруїтися. Тож єдине, чим можна мінімізувати процес всмоктування отрути, – прикласти до ураженої ділянки лід. Та якщо його нема під рукою, то замість шукати лід краще потратити цей час на транспортування людини, яку атакувала змія.

Друга поширена помилка – припікати рану спиртом чи горілкою. Адже алкоголь пришвидшує всмоктування отрути.

Третя помилка – видушувати кров із місця укусу чи розрізати рану, щоб витекла кров із отрутою. Якщо застосовувати цей метод, то так можна занести в рану додаткову інфекцію. Тому оптимальний варіант – прикрити рану чистою серветкою чи тканиною. А частину тіла, куди припав укус, покласти на підвищення, щоб таким чином зменшити притік крові до ураженої ділянки.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: природа
В тему