Поради

Чайові – кому і скільки?

Чайові – кому і скільки?

 

Ніхто не змушує нас залишати чайові, але в багатьох країнах це питання є справою сумління. У деяких країнах клієнт розважального закладу, який лишає надто малі чайові, наражається на розмову із адміністратором, який буде прискіпливо випитувати, що саме вам у них не сподобалося.

 

У США, наприклад, сума чайових може сягати 20-25% від загальної вартості замовлення. Чайові лишають усім і всюди. А от у таємничій Японії чайові вважаються ознакою поганого тону, адже японці вважають, що це їх ганьбить, як натяк на недостатню зарплатню. Хороша робота для японців – річ обов’язкова і не залежить від додаткової платні.

США 

Чайові досить високих розмірів лишають у ресторанах, барах, кафе, фаст-фудах, таксистам, готельним працівникам і т. д.

Мексика, Бразилія, Аргентина

Чайові символічні, якщо відпочиваєте у закладах нижчого рівня, типу кафе чи барів. А от у ресторанах сума чайових чимала і може сягати до 10% від загальної суми, яка вказана в рахунку. Персоналу готелів і таксистам теж прийнято лишати «на чай». Але якщо покоївка задовольниться кількома доларами, то консьєрж тягне на цілих $10.

В Австрії, Нідерландах, Швейцарії чайові у більшості не прийнятні. Виняток складають тільки кафе і ресторани. Якщо у кафе досить лишити 2-5% від суми замовлення, то у ресторанах ця цифра становить 4-10%. Чайові можна лишати тільки після оплати рахунка і отримання решти.

У ресторанах Чехії і Німеччини є неписане правило заокруглювати суму в рахунку в напрямку збільшення у випадку, якщо клієнт задоволений рівнем надання послуг. Важливий момент – чайові можна лишати тільки у спеціальну корзинку, в якій приносять рахунок, але забороняється лишати гроші просто на столі. Чайові для працівників готельної сфери і таксистів становлять до 10% від вартості наданих послуг. Є традиція лишати чайові гідам. Сума – на розсуд клієнта. Вручають її зазвичай у конверті.

У Британії чайові є досить високими, до 15%, але лишаються у тому випадку, якщо у рахунок не включена оплата за обслуговування. Таксистам лишати «на чай» можна тільки за власним бажанням, правила етикету цього не вимагають. А проте водії будуть щиро вдячні за додаткові купюри. Цінують британці працю покоївок, вони можуть отримувати до 20 фунтів із клієнта за тиждень. Також лишають додаткову винагороду і працівникам салонів краси.

Франція – рекордсмен за рівнем чайових серед країн Європи. Чайові досить високі і вітаються усюди.

У гарячих Іспанії, Португалії та Італії практика чайових вимагає від клієнтів до 10% додаткових витрат. Хоча в Італії у переважній більшості оплата за надання послуг вказується окремим пунктом у рахунку.

Не прийнято лишати чайові у таких країнах, як Данія, Швеція, Норвегія, Фінляндія. Плата за послуги включена в рахунки. Єдині, хто можуть розраховувати на додаткову платню, – носильники. Але сума чайових сягає максимум 2 євро. Чайові в цих країнах не прийняті, тому що всі сервісні збори – 7-10% – вже включені в суму рахунку. У таксі і салонах краси – оплата строго відповідно до чеку. Виняток становлять носильники: їм належить залишити € 1-2 в залежності від кількості багажу.

У Туреччині чайові загальноприйняті та очікувані. Часто в працівників сфери обслуговування немає фіксованої зарплати, або вона дуже низька, їх реальний заробіток залежить від отриманих чайових. У багатьох готелях і ресторанах можна лишати символічні чайові в спеціально відведені скриньки.

Китай, Японія. Якщо працівникам цих країн ви спробуєте лишити чайові, вони сприймуть це як особисту образу.

У таких країнах, як Таїланд, Шрі-Ланка, Індія чайові бажані. Але якщо не хочете їх лишати, ніхто на вас відкрито ображатися не буде. Проте ні один не відмовиться від винагороди, суму якої можете обрати на власний розсуд. Хороші чайові забезпечать більш уважне ставлення до вас.

В Єгипті працівники сфери обслуговування можуть навіть робити клієнтам дрібні підлості, якщо ті не лишають чайових. Додаткова оплата ледь не вимагається, причому за усі можливі послуги.

У готелях ОАЕ чайові можна давати у руки або у спеціальні ящички. Дуже часто робота персоналу оплачується саме чайовими.

Туніс, Марокко. Тут чайових чекають усі, але в не дуже значних розмірах. Навіть коли в рахунку значиться оплата послуг, бажано все ж віддячити за роботу працівникам додатковою сумою. Прийнято вручати чайові особисто тому, хто заслужив на вашу подяку.

В Ізраїлі за чайові вам будуть неймовірно вдячні, хоча обов’язковості у цьому питанні немає. Найбільше зацікавлені у чайових працівники туристичної сфери, які мають досить низьку зарплатню і живуть практично за чайові.

В Австралії на чайові можуть розраховувати тільки працівники закладів вищого рівня, які знаходяться у великих містах. Таксистам буде дуже приємно почути від вас фразу: «Решту можете лишити собі». 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему