Поради

Агресивна дитина: зрозуміти і допомогти

Агресивна дитина: зрозуміти і допомогти

Агресія – це обов'язкова частина здорового розвитку людини. Проблеми ж починаються тоді, коли вона абсолютно не потрібна.

 

Дошкільнята можуть штовхатися, кидатися іграшками, молодші школярі – легко дратуватися, бити, віднімати чужі речі, підлітки – організовано нападати на більш слабких, влаштовувати бійки. Для прикладу – агресія як інструмент – на Сашу, якому п'ятнадцять років, почали скаржитися однокласники, розповідали, що хлопчик забирає у них гроші, іграшки. Мати одного з учнів звернулася до міліції, яка знайшла у нього багато речей однокласників. Герой цієї історії, безсумнівно, агресивний хлопчик. Він кілька разів бив однокласника, погрожував і лякав його. Цей тип агресії називається «інструментальним», її мета –  отримання вигоди, а погрози і насильство – це інструмент для досягнення мети. Такий тип агресії – не медична проблема: для позбавлення від неї не допоможуть ніякі ліки. У випадку Саші коріння такої поведінки – у важкій життєвій ситуації і в обділеному дитинстві.

 

Агресія як імпульс. Діма з раннього віку був непосидючим. Розумненький і тямущий, він швидко навчився читати, писати, і, здавалося, був готовий до школи. Але у школі він не міг сидіти на місці, перебивав вчителя, постійно відволікався. На перервах бігав швидше за всіх, часто бився. Через хвилину заспокоювався і навіть просив вибачення. Такий тип називається «імпульсивним». В основі лежить нездатність стримувати реакції. Це трапляється при розладі, який називається синдромом дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ). Покарання не допоможуть такій дитині, а тільки зашкодять. При такому типі агресії можуть допомогти деякі ліки, а також зусилля, спрямовані на створення для дитини максимально спокійного середовища.

Третій вид агресії – афективний. Дитина може вибухати, як маленька бомба. Прояви агресії неконтрольовані, спонтанні і дуже бурхливі. В основі лежить сильна і неконтрольована емоція – афект. Великою проблемою в цьому випадку, як і у випадку імпульсивної агресії, буде те, що агресивні дії спрямовані не на досягнення якоїсь специфічної мети, а на нанесення шкоди. Таким дітям необхідна консультація і лікування фахівців.

Агресія як страх. Її причиною є пережитий стрес, а агресивні дії дитини – це спроба захисту, адже будь-яку проблему вона сприймає з тривогою як можливу загрозу життю. Тут також потрібна психологічна допомога, проте часто лікування може обійтися без медикаментів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, стосунки
В тему