Поради

Як вибрати кутовий диван: практичні поради

Як вибрати кутовий диван: практичні поради

Над питанням, що ж поставити у кутку кімнати, аби було і гарно і функціонально, ламали голову чимало людей під час планування ремонту чи переїзду. Адже перше, що спадає на думку – книжкова полиця чи, в крайньому випадку – вазон. Натомість сучасне та практичне рішення – це кутовий диван, котрий  навіть невеликий простір перетворить на затишний куточок для посиденьок.

Про практичність кутових диванів заявляють і дизайнери, котрі давно облюбували моделі меблів відповідної конструкції для облаштування житла. Можливо, такий диван стане ідеальним рішення і для вашого дому? Адже кутовий диван не обов’язково ставити в кутку – навпаки, розмістивши його у центрі кімнати вдасться поділити її на зони, а додаткові шухляди стануть чудовою локацією для зберігання речей.

Купити сьогодні кутовий диван з одного боку дуже проста задача, ви можете це зробити як в меблевому магазині чи гіпермаркеті, так і в інтернеті, достатньо ввести в пошуковій системі запит типу "мягкая мебель Черкассы". Але перед покупкою варто врахувати деякі ньюанси, про які ми розкажемо в цій статті.

Розбираємося, для яких приміщень у домі підходять такі конструкції, які механізми розкладання та матеріали надійніші для використання та яких помилок варто уникати при виборі кутового дивану.

В якому випадку потрібен саме кутовий диван

Отож, як зрозуміти, що вам потрібний саме кутовий диван? Зверніть увагу на кілька моментів:

  • Функціональність. Кутові дивани стануть ідеальним вбором коли ви хочете отримати максимум функціоналу: використовувати його і як диван, і як крісло, і як пуф, і як спальне місце.
  • Є необхідність задіяти частину кімнати, куди важко «вписати» інші меблі. Наприклад, коли ставити в куток етажерку чи у лоджію не хочеться лише аби було, натомість диван дозволить використовувати місце раціональніше.
  • Коли треба вмістити більше в менший простір. Кутові дивани є значно місткішими, ніж звичайні – тут можна «розсадити» більше людей, а також розмістити всередині більше речей.
  • Гарний вибір, коли існує потреба поділити приміщення на функціональні зони. Питання дуже гостре для маленьких квартир: аби поділити територію на гостьову та обідню зону, і мати під рукою додаткову площу для спання.
  • Модульний кутовий варіант дасть змогу експериментувати із зовнішнім виглядом дивану.

Окрім того, кутовий диван – цікава конструкція, яке виглядатиме ефектно у приміщеннях різної площі та «впишеться» в інтер’єр різних стилів, від класики до хай-теку. Так, пастельну кімнату освіжить яскравий кутовий диван насичених кольорів, проте якщо ремонт виконаний у певному стилі (прованс, скандинавський), навпаки – дотримайтеся відповідної кольорової гами для збереження гармонії.

Як вибрати кутовий диван
Як вибрати кутовий диван

Кутовий диван для кухні

У цій частині дому відповідні меблі дадуть змогу створити чудову та вмістиму обідню зону. Це має бути кутова модель неглибокої конструкції, а тканина оббивка повинна бути стійкою.

Якщо кухня має невеличку площу, найкращим варіантом є розмістити диван у кутку та біля неї поставити стіл. Таким чином, вся родина зможе обідати разом у комфортних умовах.

Загалом же найкращий вибір для кухні – кутовий диван, що не розкладається. Зазвичай це моделі середнього розміру, оснащені великими шухлядами для зберігання речей. Оббивку  меблів виготовляють із матеріалів, котрі гарно відмиваються звичайною водою та губкою, а також стійкі до насичення запахами.

Водночас, кутовий диван не вийде використовувати як додаткове спальне місце у разі несподіваного візиту гостей. Проте якщо гостра потреба у такому місці таки є, краще оберіть диван із викатним механізмом трансформації. Коли вона виникає дуже часто, зупиніть вибір на кутовій єврокнижці через легкість трансформації та надійність механізму.

Як вибрати кутовий диван для кухні
Як вибрати кутовий диван для кухні

Кутовий диван для спальні

Кутовий варіант – оптимальний вибір для спальні, коли потрібно раціонально використати невелику площу. Адже перевага цих меблів над тим же ліжком у тому, що вони займають значно менше місця, а над прямими диванами – що вони надають більшу спальну площу. Відтак, спальню вдасться використовувати і як залу – це дуже актуально для однокімнатних квартир.

Склавши його на день, хазяї не обходитимуть кожного разу величезне ліжко та не перечіплятимуться через кутки власного ложа.

Ще одна перевага – наявність великих шухляд, якими далеко не завжди може похвалитися ліжко чи звичайний диван. Тепер не треба переживати, де тримати постіль, подушки чи інше «приладдя» для сну.

Звісно, кутовий диван у спальні великого розміру легко стане додатковим варіантом де почитати книжку, подивитися телевізором чи перетворитися у ще одне спальне місце для гостей, які прибули несподівано.

І, звичайно, крутий дизайн – кутовий диван нестандартної форми стане родзинкою інтер’єру. Такі меблі круто виглядатимуть у квадратній кімнаті.

Як вибрати кутовий диван для спальні
Як вибрати кутовий диван для спальні

Кутовий диван для залу

При  виборі для цієї кімнати слід розуміти функціональне призначення – чи це буде локація для теплих зустрічей із родиною або друзями, чи все таки його використовуватимуть як спальне місце.

Для «спального» варіанту оберіть єврокнижку, а для прийомів гостей «дельфін» чи «викатний». Для сидіння під час перегляду фільмів чи милування каміном краще підійде «книжка» чи «клік-клак».

Коли йдеться про зал невеликої площі виберіть невеликий кутовий диван, для великого метражу зупиніться на великому – таким чином кімнату легко поділити на кілька зон. Окрім того, при розкладанні він дасть змогу отримати одразу кілька додаткових спільних місць.

Особливу увагу звернуть на міцність оббивки: оскільки у вітальні кутовий диван використовують часто, вона має бути дуже стійкою.

Кутовий диван для зали
Кутовий диван для зали

Як вибрати кутовий диван для зали
Як вибрати кутовий диван для зали

Особливості конструкції

Отож, залежно від особливостей конструкції кутові дивани поділяють на три головні види:

  1. Монолітні види. Варіант меблів, у яких закріплені обидва кути. Тож диван не підлягає збиранню-розбиранню.
  2. Модульні варіанти. У них навпаки відсутнє жорстке кріплення, тому частини меблів легко змінюють своє розташування.
  3. Трансформери. Через переставляння частин конструкції ці кутові меблі здатні змінювати форму та призначення. Саме вони підходять для перетворення за потреби у повноцінне спальне місце.

Модульні дивани та трансформери є мобільними кутовими моделями. Тобто основну кутову частину та решту «пазликів» можна пересувати по житлі і це не буде складно. Окремі елементи вийде використовувати у якості окремих меблів: пуфів чи стільчиків, а на ніч збирати їх для сну. Задля цього мобільні конструкції іноді оснащують колесами: якщо плануєте пересувати меблі, звернуть увагу на цей момент.

Окрім того, кутові меблі бувають різної форми. Найпоширенішими є Г-подібні та П-подібні варіанти. Універсальна Г-подібна модель зручна тим, що її можна складати на два різні боки. П-подібні моделі мають паралельні частини або однакової довжини, або різної.

Цікаво, що кутові моделі пропонують оригінальні дизайнерські рішення – наприклад, диван із вбудованим відкидним столиком чи висувним баром. Ну і, звісно. Не забуваємо про великі шухляди для зберігання речей, притаманні саме цим моделям.

Механізми трансформації

Звісно, кутові дивани бувають розкладними та нерозкладними. Другий варіант рекомендовано обирати коли ви точно впевнені, що вам не знадобиться його розкладати – наприклад, модель ви плануєте встановити на кухні та використовувати лише для сидіння під час прийомів їжі. Підійде м’який кухонний куточок невеликого розміру. Привабливість таких меблів у тому, що вони коштують дешевше.

Натомість коли йдеться про потребу розкладання та використання конструкції для різних цілей, краще приглядатися до тих диванів, у котрих передбачені механізми трансформації. Для кутових диванів є такі механізми:

  1. «Дельфін»
  2. «Єврокнижка» (та підвид «Книжка»)
  3. «Акордеон»
  4. «Розкладушка»
  5. «Клік-клак»
  6. «Викатна»
  7. «Пума».

 Також є сучасні дивани-гіпертрансформери, механізм трансформації котрих розкладається у кілька боків чи за різними схемами – наприклад, розміщувати спинку у проміжне між сидячим та лежачим положенням.

 Перед покупкою меблів важливо розуміти, для чого саме вам кутовий диван. У випадку, коли розкладати його потрібно буде щодня (наприклад, його використовують як ліжко для сну) слід звернути увагу на міцніші механізми – «єврокнижка», «дельфін», «акордеон», «клік-клак». Якщо ж розкладатимуть диван нерегулярно, можна обирати й інші механізми трансформації – «книжку», «викатний», «розкладушка».

 Про матеріали виготовлення

Найперше поговоримо про каркас, від якого залежить тривалість експлуатації меблів. Найкращі матеріали, які використовують для виготовлення основи конструкції дивана – це дерево. Адже дерево є екологічно чистим, не викликає алергії, а ще відоме своєю надійністю – меблі із міцних порід служитимуть довго та не розхитуватимуться.

Обираючи матеріал каркасу орієнтуйтеся на свої потреби. Найкращий вибір – міцні та довговічні  дуб, ясен, бук, а також улюблений вибір «гурманів» –  червоне дерево. Проте вони досить дорого коштують.

Оббивка для кутового дивану - яку вибрати?
Оббивка для кутового дивану - яку вибрати?

Дешевші варіанти – дошки із сосни, які теж широко застосовують. Гарним варіантом буде також металевий варіант, котрий однозначно прослужить довго. Опора якраз повинна бути металевою, оскільки регулярно стикатиметься із  пластичним навантаженням. Тому обирайте міцні матеріали – наприклад, сталь.

Виготовляють каркаси і з такого матеріалу як ДСП, але вони не такі надійні, як дерево.

Щодо подушок та сидячої частини, то незалежний  пружинний блок (PocketSpring) забезпечить чудовий ортопедичний ефект. Це важливо, якщо на дивані ви збираєтеся проводити досить часу. Матеріал наповнювача обирайте стійкий  та не надто м’який, адже тоді він відносно швидко зіб’ється. Чудово підійдуть пінополіуретан чи холофайбер, також поширеним є поліуретан, оскільки він є дешевшим.

Матеріал для оббивки – те, від чого залежатиме зовнішній вигляд виробу.  Він повинен бути стійкий та не витиратися. Тут вибір теж широкий – дуже хороший варіант це шкіра, оскільки вона стійка до стирання та не вигорає, однак цей вид оббивки досить дорогий. Тому можна обрати замінник або ж текстильний варіант – з гарного боку себе зарекомендували велюр, жакард, шеніл тощо.

Типові помилки при покупці кутового дивана

Найбільшою помилкою при покупці є непродуманість. Якщо людина приходить в магазин лише із розумінням, що потрібен кутовий диван – цього недостатньо. Тому візьміть до уваги такі помилки:

  1. Невизначеність локації. Не маючи чіткого розуміння, де саме ставити диван, ви найімовірніше розгубитеся через великий вибір кутових меблів та керуватиметеся інтуїтивними відчуттями.
  2. Незнання розмірів. Перед приходом у салон обов’язково поміряйте локацію, де плануєте встановити диван – навіть кілька сантиметрів зіграють вирішальну роль, тому може виникнути ситуація, коли обраний диван просто не влізе у потрібну локацію. Також поміряйте двері, щоб бути певним, що обрана модель потрапить у кімнату.

«Ой, який гарний!». Не беріть за головний орієнтир зовнішній вигляд. Наперед обдумайте, яка функціональність вам потрібна – від неї має залежати орієнтація на потрібний механізм трансформації, матеріали, ортопедичні властивості тощо. Адже саме від цього залежатиме довговічність та зручність використання. Водночас, при виборі все таки врахуйте стиль та вигляд виробу – він має вам подобатися.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Інтер'єр, Меблі
В тему