Поради

Що можна і не можна пити під час вагітності

Що можна і не можна пити під час вагітності

Що зазвичай пропонують людині, яка захотіла пити? Чай, каву (частіше розчинну), газований напій, іноді - мінеральну воду.

Якщо Вам пощастить, і Ви потрапили в сім'ю шанувальників здорового способу життя, то, швидше за все Вам запропонують, зелений або фруктовий чай, а якщо каву, то обов'язково натуральну, рідше пропонують соки з пакетів.

Що ж з усього цього списку слід вибрати вагітній жінці? На розчарування багатьох жінок, в цей період їм не рекомендуються деякі зі звичних напоїв, а ряд напоїв слід значно обмежити.

Які б Ви не пили напої під час вагтіності, памятайте, що вода має бути чистою та якісною! Тому для приготування їжі та напоїв замовляйте джерельну воду з доставкою, або задумайтесь про варіант купить фильтр ecosoft на змішувач в кухню.

Напої, які варто обмежити

 Кава - містить кофеїн. Причому в чашці розчинної кави його знаходиться навіть більше, ніж в натуральній. Плюс до того, розчинна кава містить хімічні речовини, які дозволяють зробити її розчинною. Регулярне вживання більше 5-6 чашок кави на добу - та ж наркотична залежність, як і від сигарет. Вживання будь-якого наркотику під час вагітності, навіть такого невинного, як кава, неминуче призведе згодом до такої ж залежності у дитини. 

Саме тому споживання кави при вагітності слід скоротити і звести до мінімуму. Однак в невеликих кількостях (1 кавова чашка натуральної кави на добу) пити можна. Не регулярно, а в тих випадках, коли цього дуже хочеться, або коли чашка натуральної кави замінює ліки від зниженого тиску. 

Чай - також містить кофеїн, причому в чашці міцно завареного чаю, його міститься нітрохи не менше, ніж в чашці кави. Тому вагітній його необхідно пити сильно розведеним, що зазвичай впливає на смакові якості напою. Багато вважають за краще не пити чаю зовсім, ніж пити в такому вигляді. 

Деякі помилково вважають, що варто замінити чорний чай на зелений, і вони будуть отримувати менше кофеїну. Ця думка помилкова. У чашці зеленого чаю кофеїну міститься не менше, ніж в чорному, тому для нього діють ті ж обмеження. З іншого боку зелений чай багатий мікроелементами і біоактивними речовинами, тому якщо вже вагітна п'є чай, то краще зелений, ніж чорний, проте не варто забувати про його міцність. 

Фруктовий чай, який став модним останнім часом, можна розділити на звичайний чай з фруктовими добавками, і чисто фруктовий або трав'яний напій. Безумовно, такий чай корисніший звичайного чаю, якщо заварюється безпосередньо з сушеного листя і фруктів, а не з пакетиків. Однак не варто забувати, що чай з фруктовими і трав'яними добавками залишається тим же чаєм, і нам знову доведеться пам'ятати про його міцність. 

Какао є досить сильним алергеном, алергія на какао зустрічається набагато частіше, ніж на каву або цитрусові. Крім того, какао (як і кава) сприяє вимиванню кальцію з організму. 

Газована вода - сприяє надмірному газоутворенню і метеоризму. Солодкі газовані напої, типу кока-коли, містять масу синтетичних хімічних речовин, вживання яких не рекомендується всім, а особливо вагітним. Крім того, кола та інші напої перешкоджають засвоєнню кальцію. Мінеральна вода без газу багата мінеральними солями і може являти собою серйозне навантаження на нирки вагітної, особливо якщо у неї періодично виявляють солі в сечі або є схильність до набряків. 

Соки - звичайно, набагато корисніше. Однак правильніше пити свіжовидавлені соки, а не з пакетів. В останніх далеко не завжди містяться безпечні і нешкідливі речовини: фірми нерідко додають в свої соки вітаміни, поліпшувачі смаку, консерванти і т.п. Крім того, у багатьох з них міститься велика кількість цукру. Якщо вже вибирати серед соків в пакетах - слід надавати перевагу тим, які призначені для дитячого харчування. 

Що можна пити вагітним?

 Що ж можна пити вагітній жінці, щоб втамувати спрагу? Під час вагітності краще навчитися вгамовувати спрагу чистою водою. Підійде джерельна вода (перевірена фахівцями), вода з пляшок, та й просто фільтрована кип'ячена вода. 

Це особливо є ??актуальним в другій половині вагітності, коли активізація водно-сольового обміну і збільшення загального об'єму циркулюючої рідини може призводити до посилення спраги. Під час вагітності потрібно пити стільки, скільки потрібно, крім тих випадків, коли споживання рідини обмежується лікарем. Якщо вагітна звикає постійно носити собою воду і пити її маленькими ковтками за першим бажанням, напади спраги проявляють себе значно рідше. 

Чиста вода повинна стати головним і основним напоєм для вагітної і складати не менше 2/3 всієї рідини, що надходить в організм рідини. 

Що пити, крім води 

  • По-перше, натуральні соки і фруктові напої. Слід віддавати перевагу свіжовидавленому соку, а не соку з пакетів. У зимовий час краще скористатися фруктовим напоєм, приготованим з домашніх заготовок. Фруктові напої можна готувати з варення, джему, компоту, сухих і заморожених фруктів. Такі напої багаті вітамінами і мікроелементами.
  • По-друге, трав'яні чаї. Проте краще не використовувати готові пакетики, а готувати чай безпосередньо з сухої трави, листя, квіток, сушених плодів, заварюючи їх як чай, з розрахунку 1 чайна ложечка на склянку окропу. Для заварювання підійде будь-яка травичка, яка не володіє сильним запахом і неприємним смаком, і не діє на ендокринну систему. Добре також використовувати  ті рослини, які ростуть в тій же місцевості, де живе сама вагітна жінка. В Україні найчастіше такі чаї заварюють з листя малини, суниці, смородини, вишні, чорниці, брусниці, трави м'яти, меліси, іван-чаю, квітів липи, календули, фіалки, плодів шипшини, глоду, горобини, калини і т. д.

 Особливо важливо під час вагітності не змішувати рослини між собою, щоб можна було пити тільки ті чаї, які дійсно подобаються, що не маскують неприємний смак. Чутливий організм вагітної відразу підкаже, яку рослину зараз пити не хочеться і від чого варто на деякий час відмовитися. Якщо ж неприємних відчуттів не виникає, то бажано пити такий чай протягом 2-3 днів, потім робити перерву на 1-2 дні, а далі заварювати якусь іншу рослину.

 Великий вибір

Чергуючи чаї таким чином ми отримаємо досить великий набір напоїв, які будуть повторюватися не частіше 1 разу на місяць. Цей нехитрий рецепт зі скарбнички народного досвіду допоможе вагітним боротися з нестачею вітамінів і мікроелементів. Якщо основну частину пиття вагітної складатиме чиста вода, соки, фруктові напої і трав'яні чаї, то іноді вона зможе побалувати себе чашкою кави і іншим не дуже корисним, але більш улюбленим напоєм. В цьому випадку тимчасові обмеження у виборі питва не будуть для неї такими вже важкими.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: вагітність, Здоров'я
В тему