Поради

Риб’ячий жир: користь для мозку та імунітету

Риб’ячий жир: користь для мозку та імунітету

Що ж таке риб'ячий жир і чим він корисний для дітей?

 

Чистий риб'ячий жир — це масляниста прозора рідина, що має характерний смак і запах. Він багатий вітаміном A і D, містить кальцій, бром, йод, марганець, магній, хлор, а також найцінніший компонент — ПНЖК Омега-3. Це поліненасичені жирні кислоти, які й визначають головну користь риб'ячого жиру для дітей. Вони не виділяються організмом самостійно, тому повинні надходити ззовні. Риб'ячий жир отримують тільки з печінки тріскових порід риб.

Омега-3 сприяють нормальному функціонуванню всіх органів, зокрема, мозку, а також нервової і серцево-судинної систем. Крім того, риб'ячий жир сприяє профілактиці рахіту, тому що містить велику кількість жиророзчинного (тобто, засвоюється тільки разом з жирами) вітаміну D, що зміцнює кістки, прискорює ріст і сприяє розвитку м'язів.

Вчені провели експеримент, в якому брали участь багато дітей із різним рівнем розвитку. Всім давали риб'ячий жир протягом 6-ти тижнів, після чого було проведено опитування серед їхніх батьків. Результати виявилися вражаючими: істотно зменшилася вираженість СДУГ (Синдром дефіциту уваги і гіперактивності), прискорилися темпи розвитку дрібної моторики, підвищився рівень IQ, діти, які відставали в розвитку від своїх однолітків приблизно на півроку, через 3 місяці щоденного вживання риб'ячого жиру наздогнали ровесників.

Головним джерелом риб'ячого жиру вважається риба: скумбрія, оселедець, форель, тунець, лосось. Добова кількість риби, яку можна вживати дітям після 3-х років,— близько 350 г. Якщо ж дитина не любить рибу, можете давати їй рослинні джерела ПНЖК Омега-3. Це рапсова і оливкова олія, лляне масло або волоські горіхи. Також можна вживати риб'ячий жир в капсулах, які на мають смаку і запаху, а отже, не викличуть відрази.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства
В тему