Поради

Як купати немовля

Як купати немовля
Купання немовляти — справа, на початках нелегка, але варто дізнатися кілька практичних порад, як діло піде на лад.
 
Що робити, аби новонароджена дитина не плакала під час купання?
Головне – створити максимально комфортні умови. Маля не повинне відчувати голод, неприємні відчуття від контакту з надто гарячою чи холодною водою, сухою шкірою або занадто довгими нігтями. Малюка треба дуже повільно, починаючи зі стоп, опускати у воду, ніжно примовляючи при цьому ласкаві слова. Варто уникати тривожних шумів: плюскіт води, гучну мову і тим більше крики.
 
У якому положенні потрібно купати дитину до року?
Малюка, який не вміє сидіти, утримують у ванночці в положенні лежачи на спині. Грудна клітка в зоні серця може бути повністю зануреною у воду тільки на короткі інтервали часу. Можна використовувати спеціальний пластмасовий матрацик, надувний круг на шию для додаткового страхування. Коли дитина навчиться стійко сидіти, можна купати його в такому положенні, але обов'язково притримувати за плече.
 
Що буде, коли вода потрапить у вушка?
Вушні проходи у новонароджених широкі, короткі і розташовані так, що їх внутрішній кінець, закритий барабанною перетинкою, знаходиться в найвищій точці. Тому досить надати дитині вертикальне положення, щоб вода, яка потрапила у вухо, вилилася назовні. До отиту після купання можуть привести протяги, погано висушені волосся і шкіра голови, якщо малюка через короткий період часу виносять на вулицю.
 
Чи можна годувати дитину перед купанням?
Краще, аби після їжі пройшло не менше години. В іншому випадку дитина може зригнути під час процедури, а після цього можуть виникнути кишкові розлади.
 
У який час доби краще купати?
Якщо після купання дитина швидко засинає – звичайно, ввечері! Якщо водні процедури маля, навпаки, збуджують – купайте в першій половині дня, відразу після сну.
 
Навіщо немовля загортати в пелюшку, опускаючи у воду?
Це корисно, якщо у воду для купання додається розчин марганцівки. Тканина пелюшки може стати непереборною перешкодою для потрапляння на шкіру кришталиків найсильнішого окислювача перманганату калію, які не розчинилися повністю, що може викликати сухий опік шкіри.
 
Як купати дитину, якщо не зажила пупкова ранка?
Пупок новонародженого заживає в середньому три тижні. Більшість дітей купають вже в першу добу життя. Тільки ця процедура проходить не у ванній, а під краном. При цьому ніяких побоювань короткочасний контакт пуповинного залишку з водою в педіатра не викликає. Після відпадання пуповини та виписки з пологового будинку немовля необхідно купати щодня. Воду для купання треба кип'ятити. А щоб надійно застрахувати від шкідливих мікробів і грибка, потрібно додавати кілька крапель розчину марганцівки так, щоб вода забарвилася у слабко-рожевий колір. Після купання місце пупкової ранки обробляється перекисом водню або 5%-ним розчином калію перманганату (зберігати в темному місці). Із 4-го тижня життя немовляти воду для купання можна не кип'ятити.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства
В тему