Поради

Безсоння у дітей: симптоми, причини та лікування

Безсоння у дітей: симптоми, причини та лікування

Здоровий сон – надзвичайно важливий аспект, бо він дозволяє відновити сили та підготувати організм до наступного дня. Особливо важливим є сон для дітей, адже  малюк росте та набирається сил пізнавати навколишній світ.

Дитячий сон особливий: немовлята сплять до 18 годин на добу, до підліткового віку діти сплять по 10 годин. Однак іноді народна мудрість «спить, як немовля» не спрацьовує і дитина не має нормального сну – настає розлад, відомий як безсоння. Дитина не відпочиває повноцінно, дратується, багато плаче, а батьки, не знаючи причини порушення сну, не можуть зарадити.

Водночас відсутність сну не завжди потребує лікування – боротися за здоровий сон необхідно, коли дитина не повертається до звичного режиму. Якщо ви виявили у дитини безсоння, не лишайте проблему без уваги – шукайте причини та засоби для впливу, аби повернути дитині здоровий сон та позбутися проблеми.

Методи лікування безсоння у дітей

Прослідкуйте за поведінкою дитини  у ході сну, як вона прокидається щоб зрозуміти, чи є проблема. Засобів та методів позбутися безсоння дітей є чимало – нижче ми розглянемо найпоширеніші.

Лікування безсоння в домашніх умовах

Існує чимало народних засобів від неспокійного сну – їхня перевага у тому, що вони абсолютно нешкідливі для дитини, не викликають звикання та давно відомі кожному.  Застосування народних засобів допоможе повернути дитині здоровий сон та розпрощатися із безсонням.

Серед дієвих методів виділяють такі:

  1. Склянка теплого молока перед сном, яка сприятиме зменшенню збудження нервової системи.
  2. Аромамішечок. У торбинку із тканини зашийте висушений цвіт материки, лаванди, лимонника та пелюстки троянди і покладіть біля ліжечка – такий збір володіє чудовим заспокійливим ефектом.
  3. Ромашковий чай на ніч. Склянка ароматного чаю з ромашки тонізує збуджену нервову систему дитини, та краще не додавати до чаю цукру: глюкоза навпаки активуватиме мозкові центри та посилюватиме безсоння.
  4. Тепла ванна із додаванням ефірних олій. Накапайте у дитячу купіль олій лаванди чи троянди, тепла вода у поєднанні із ароматом – чудовий засіб розслабити м’язи, що допоможе міцно заснути.

Масаж і гімнастика від безсоння

Безпечний та простий метод, який довів свою ефективність – масаж. У якості лікування розладу застосовують розминання стоп, яке необхідно робити принаймні двічі на день по 20 хв. Корисним буде масаж голови шиї, живота за 20 хвилин до сну.

Корисною у боротьбі з безсонням буде й дихальна гімнастика. Рівномірне глибоке дихання наситить тканини киснем, розслабить мускулатуру пресу та покращить кровообіг. Починати радять із декількох хвилин, глибоко дихати вдихаючи носом, а видихаючи ротом. Аби процес відбувався ритмічно варто вести підрахунок в умі.  Робити вправи потрібно поступово збільшуючи їх тривалість.

Також звернуть увагу на фізичну гімнастику – якщо дитина не була активною фізично протягом дня, навчіть її робити ранкову та вечірню гімнастику, щоб трошки «втомити» організм – це допоможе легше заснути та бадьоріше прокидатися.

гімнастика від безсоння

гімнастика від безсоння

Медикаментозне лікування

До застосування лікарський засобів слід поставитися обережно і зважуватися на цей крок тоді, коли інші методи не допомогли. Наразі питання медикаментозного лікування безсоння у малюків вивчено недостатньо, перед його початком обов’язково порадитися із лікарем.

Дітям можна приймати настоянку кореня валеріани в обмежених кількостях. Можливе призначення засобу на основі мелатоніну – гормону, який сприяє нормальному сну, впливаючи на засинання та частоту прокдань. Мелатонін діє м’яко та наразі у нього не виявлені побічні ефекти.

У якості лікування можуть призначити антигістамінні препарати, які викликають сонливість через блокування спеціальних рецепторів, але мають побічні ефекти. Ще використовують снодійне та агоністики деяких рецепторів.

Як привчити дитину засинати самостійно

Це питання особливо актуальне для немовлят: до певної пори дитина постійно засинає на руках або при контакті зі мамою. Педіатри зауважують, що найкраще привчати дитину до самостійного здорового сну після 1 року, коли вона готова. Якщо на цей період припав період прорізання зубів чи дитина захворіла – питання краще відкласти, оскільки позбутися безсоння буде складніше.

Щоб дитина навчилася йти до сну та прокидатися самостійно, необхідно виробити для неї режим – постійно вкладати та будити о тій самій порі. Вибрати його варто, поспостерігавши за дитиною – для «сов» із безсонням трохи зсунути сон на пізніше, «жайворонків» вкладати раніше. Окрім того, слід відлучити дитину від факторів, що відволікають – соски у ліжечко, засинання на руках чи заколисування. Спочатку дитина може плакати, бо її позбавляють звичних речей, однак скоро вона звикне до нового порядку.

Також придумайте послідовність дій та щоденно повторюйте її перед сном – згодом дитина розумітиме, що після останньої дії треба закривати очі та засинати. Наприклад, перед сном увечері може бути купання, годування та казка.

Старших дітей теж необхідно привчати для сну через режим – наприклад, мультики чи книги до 21:00, далі в ліжко.

Причини безсоння у дітей

Як з’ясували за допомогою досліджень, причин для виникнення такого розладу як безсоння у малюків багато, однак їх ділять кілька груп – психологічні, фізіологічні, патологічні, поведінкові, медикаментозні тощо.

Наприклад, патологічною причиною появи розладу та часткової відсутності сну є  біль, спровокований хворобою (наприклад, запалення), фізіологічною – голод чи дискомфорт при прорізанні зубів. Психологічні причини – це зміна обставин, переїзд, занадто велике навантаження в школі, через котрі дитина відчуває додаткове навантаження. Медикаметозна причина – це відсутність сну через вживання певних ліків.

Щодо поведінкової причини безсоння, то її  визначають для приблизно 30% дітей шкільного віку. Розлад у такому випадку  виникає  через порушення асоціативних зв’язків чи механізму стримування емоцій – йдеться про випадки, коли дитина відмовляється йти до сну в призначеній порі, приймати засоби для його покращення, проявляючи свій протест.

Окрім того, причинами безсоння у дитини можуть бути перевтома, тривожність, внутрішні переживання та нестабільний емоційний стан.

Симптоми безсоння у дітей

Варто зазначити, що безсонням можуть страждати діти різного віку і з різних причин. Також у когось безсоння може бути тимчасовим, а деякі малюки страждають тривалий період і потребують допомоги. Регулярна нестача здорового сну призводить до занепокоєності, погіршення розумових та фізичних кондицій, зниження соціальної активності.

Про безсоння дитини можуть свідчити:

  • Довге засинання;
  • Дитина постійно прокидається вночі та важко вранці;
  • Сон неспокійний – дитина крутиться, пітніє, вигукує або розмовляє;
  • Після сну дитина втомлена, знервована чи безсила.
  • Дитина проявляє агресію, стає гіперактивною;
  • Дитина погано запам’ятовує нову інформацію та не слухається.

До слова, симптоми розладу корелюють із віком дитини. Наприклад, для малюків, які страждають на безсоння, характерне регулярне прокидання, а також зміна дихання у ході сну. Натомість серед дітей шкільного віку  найхарактернішим є порушення проміжків фаз сну – найчастіше організм дитини має «тривожний» сон через значно вкорочену глибоку фазу.

Як діагностувати безсоння у дитини

Дослідження свідчать що тривала нестача повноцінного здорового сну значно шкідливіша, ніж короткочасна повна його відсутність, тому дуже важливо виявити розлад.

Діагностувати безсоння можна за зовнішніми ознаками, які ми навели у симптомах – дитина стає дратівливою, втомленою, важко прокидається навіть коли рано лягла.

У немовлят відсутність сну чи часткове безсоння призводить до поведінкових змін. Так, дитина стискає кулаки, багато плаче та хникає. У них зменшується спектр мімічних реакцій, дитина повільно реагує та й загалом виглядає загальмованою. Ці прояви призводять до того, що маля погано їсть, багато нервує .

Доросліші діти у разі проблем зі сном мають здатність проявляти діаметрально протилежні реакції – від гіперзбудливості до емоційного виснаження. У першому випадку дитина швидко прокидається, дуже активна, однак не може довго концентрувати увагу на чомусь одному, вона погано зосереджена та розсіяна. У разі емоційного виснаження дитина закривається від навколишнього світу та проявляє апатію – не хоче контактувати із оточуючими, не проявляє яскравих емоцій,  нічим не цікавиться.

Якщо ви помітили симптоми у дитини, простежте за її сном, аби зрозуміти, чи є підстави хвилюватися. Рекомендовано завести дитину на обстеження, адже розлади сну та безсоння іноді спровоковані захворюванням, яке не виявиш «на око». Фахівець проконсультує та призначить лікування.

Наслідки дитячого безсоння

Безсоння у дітей особливо ненебезпечне, бо призводить до  порушення процесів розвитку та впливає на формування соціальних звичок, які діятимуть усе життя.

Розлади сну, із якими стикаються немовлята, мають плив на фізичне та розумове здоров’я. Чим довше дитина мучиться із безсонням, тим гірші наслідки. Маля, якому не вистачає здорового сну, повільніше навчається, безсоння може дещо гальмувати розвиток. Вчені простежили, що якщо дитина страждає безсонням із раннього дитинства, такі проблеми переходять у доросле життя.

Діти шкільного віку, яким не вистачає сну, будуть в’ялими та втомленими, тому навчатимуться гірше. Через постійне роздратування вони більш схильні до депресій та кризових станів.

Наслідки дитячого безсоння

Наслідки дитячого безсоння

Не забувайте, що нормальний сон запобігає загостренню деяких хвороб. Натомість втомлений організм дитини, що страждає від нестачі сну – легка мішень для вірусів та захворювань. Зокрема, безсоння у дитячому віці провокує менше характерні для дітей неврози та психози, неполадки роботи серцево-судинної системи, зниження імунітету.

Через безсоння майже напевне супутниками дитини є апатія, втомлюваність, порушення пам’яті та менша функціональність мозку. Усе це в комплексі призведе до поганих оцінок, погіршення поведінки та почуття дитини.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, діти
В тему

Останні матеріали