Поради

За давньою традицією поліщуки готують печиво, яке символізує Вифлеємську зірку

За давньою традицією поліщуки готують печиво, яке символізує Вифлеємську зірку

За вікном – морози, а в теплій домівці господиня замішує тісто, з якого готуватиме символічне печиво.

Ним у Різдвяні дні жителі села Заріччя обдаровують родичів, гостей і колядників, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Скільки живу, стільки і пам’ятаю цю традицію, – розповідає Катерина Ляшук, накриваючи стільницю з тістом чистою полотниною. – Пригадую, як була малою, то дуже любила ці зірочки і з нетерпінням чекала свят, коли мама пектиме це печиво. А тепер ось вже і сама печу, щоб було чим пригощати колядників і гостей. До речі, рецепт цієї святкової випічки є зовсім простим, однак виходить смакота!

Отож, для тіста знадобляться 300 грамів пшеничного борошна вищого ґатунку, 150 грамів вершкового масла, 150 грамів цукру, три варені жовтки курячих яєць. А також подрібнені лісові горіхи і родзинки або цукати, яких знадобиться по 60 – 70 грамів. Передусім я просіюю борошно, а тоді перетираю жовтки крізь сито і, додавши їх у посудину з цукром, ретельно розтираю. Опісля додаю борошно, масло і трішки води. До речі, вода обов’язково повинна бути дуже холодною, навіть крижаною.

Тож інколи я навіть ставлю кухлик із водою надвір, щоб вона схолола. І замішую тісто, яке повинне бути доволі тугим. Опісля додаю горішки, цукати чи родзинки і продовжую містити тісто до тих пір, поки воно не почне відставати від пальців.

Тоді потрібно накрити тісто полотниною і поставити у тепле місце хвилин на 20 – 30, щоб воно «спочило». Тим часом господиня кладе на дека пергаментний папір і вмикає духовку. А ще – приносить в’язку різноманітних формочок для тіста.

– Для цього печива потрібна тільки одна, – каже вона, відбираючи формочки двох зірочок – більшої і меншої. – Річ у тім, що це печиво є непросте. Його готують лише раз на рік, і обов’язково у вигляді зірочок. Адже саме Вифлеємська зірка освітлювала дорогу волхвам, коли вони йшли поклонитися Богонемовлятку, тож в пам’ять про ту зірку ми і печемо маленькі зірочки.

Саме ними пригощаємо родичів та гостей, які приходять на Різдвяні свята. А ще – даємо ці «зірочки» колядникам, які у ці дні ходять від дому до дому, віщуючи радість.

Пані Катерина тонко розкачує тісто і формочками витісняє зірочки. На одні зверху кладе половинки волоських горіхів, інші посипає маком, ще інші не присмачує нічим. Тоді, акуратно поклавши печиво на пергамент, ставить деко у духовку.

– Через чверть години будуть готові, – усміхається вона. – До речі, з цієї порції тіста виходять близько 40 зірочок. Але то все залежить від розміру формочок. До речі, те печиво, яке я не прикрашала горіхами чи маком я буду розмальовувати. Для цього слід взяти чайну ложечку білка, з половинки лимона вичавити сік і, додавши 120 грамів цукру, дуже ретельно розтерти до кремоподібного стану. А коли печиво схолоне, то взяти білкову масу у кондитерський шприц і «намалювати» на ньому сніжинки чи квіточки. Щоб і смачно було, і красиво.

Ксенія Фірковська

УВАГА!

ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНО!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: страви, Різдво
В тему