Поради

Як прикрасити ялинку: поради

Як прикрасити ялинку: поради

Ялинка — це один з найбільших символів Нового Року. Її походження є цілком язичницьким, а тому і прикраси на вічнозеленому деревці, якими традиційно обвішують лапаті гілки, теж мають язичницьке походження. Кожна з прикрас має певну символіку, яка дійшла до нас з глибини віків. Тому давайте разом прикрашати ялинку.

Древні люди дуже шанували дерева, вірили, що у них живуть лісові духи, наприклад, у греків були дріади — душі дерев. Біля храмів зазвичай були священні гаї та ліси, куди люди приносили жертви та спілкувалися з богами.

Вічнозелені дерева шанувалися чи не найдужче, бо вони уособлюють собою вічного життя, про яке знали ще задовго до Ісуса Христа, — життя — смерть — відродження. Також вічнозелені дерева нагадували про виживання навіть у найсуворіших умовах зими. Прикрашання такого дерева певними символами моделює наше життя у майбутньому, тому на ялинках не може бути випадкових прикрас.

Ялинка — це міні-модель всесвіту. Тому верх дерева слід прикрасити космогонічними іграшками — Сонцем, Місяцем, зорями тощо. Можна додати сюди пташок, які в народній уяві давніх людей, приносили звістки від богів. Середня частина ялинка — це, умовно, наш світ, тому тут слід повісити фігурки про свої мрії. Приміром, для покращення фінансового добробуту вішаємо фігурки у вигляді шишок, кукурудзу, різноманітні горішки; для радощів і хорошого настрою слід прикрасити ялинку ліхтариками та вогниками.

Мрієте у наступному році мати нове житло або нарешті закінчити ремонт, тоді придбайте іграшку-будиночок і повісьте на ялинку чи сосну.

Для вдалих подорожей обирайте іграшки у формі засобів пересування — трамваї, повітряні кулі чи міні-поїздки.

Іграшки у вигляді цукерок символізують несподівані подарунки долі. А ось іграшки у вигляді тварин говорять про ваше оточення. Тому радимо вам проаналізувати, які святкові прикраси є у вашій колекції.

Додайте балансу чоловічого і жіночого на вашій ялинці — для гармонії повісьте гранати, яблука та жолуді та великі шишки.

Для багатства можна повісти символи родючості — різноманітні фрукти та овочі, колосся пшениці.

Розбитим чи надщербленим новорічним прикрасам на ялинці не місце, бо енергетично ви приваблюєте негативну енергію до вашої оселі такими іграшками.

Колір також є важливим під час прикрашання ялинки. Не вірте, що ялинку слід прикрашати у кольорах тварин із китайського календаря. Є чотири основі кольори для оформлення лісової красуні — червоний і зелений, білий і золотий. Новий Рік — похідне свято від зимового сонцестояння, коли різні народи вшановували народження бога Сонця, тому й кольори для цього дійства здавна обиралися відповідні — червоний як кров матері, яка народжує дитя, зелений як вічнозелене дерево, білий як сніг довкола і золотий як колір самого Сонце, що починає зростати й збільшувати світловий день.

Тому, якщо вам хочеться збільшити свій загальний добробут, то обирайте «дощик», кульки та банти на ялинку саме золотого, червоного, зеленого відтінків.

Олена Кузьмич, кандидат філологічних наук, дослідниця ритуалів

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: свято, Поради
В тему