Поради

Як обрати розвиваючу іграшку відповідно до віку дитини: поради та підказки

Як обрати розвиваючу іграшку відповідно до віку дитини: поради та підказки

За результатами досліджень, дитина саме у перші три роки життя розвиває клітини мозку на 70%, ще на 20% цей показник збільшується до шести років. Тому батьки мають врахувати цю деталь, не втратити цінного часу, докласти максимум зусиль для різнобічного розвитку малюка і залучити до гри відповідні іграшки.

У цій публікації ми розберемося, чому дуже важливими є іграшки, що сприяють отриманню нових навичок для дитини, чим вони особливі, а також порадимо, як вибрати розвиваючу іграшку зважаючи на вік.

На ранніх етапах життя найкращим способом навчання є гра – так дитина знайомиться із навколишнім світом, пізнає кольори та форми, тож іграшки, котрі потрапить до неї, матимуть безпосередній вплив. Важливо, щоб гра для малюка мала навчальний сенс – саме тоді її можна вважати розвиваючою. Такі іграшки сприятимуть розвитку мислення, виявленню емоцій, немовля використовує їх як інструмент для вивчення форм, матеріалів, розвитку дрібної моторики та рухових навичок коли тягнеться до предметів.

На практиці іграшки стають першими «вчителями», тож батьки мають потурбуватися, аби їх дитина отримала якісних «педагогів». Адже не кількість цяцьок, а їх різноманітність стимулюватиме дитину отримувати різні навички. Зауважимо ще одну деталь: на кожен вік дитина має мати різні види іграшок.

Розвиваючі іграшки дітям до року

У перші періоди дитина кожного дня отримує раніше невідому для новонародженого інформацію. Протягом першого місяця життя немовляти дуже важливо розвивати слухове та зорове сприйняття. Для цього малюк повинен чути неголосні приємні звуки різного тембру. Наприклад, над ліжечком можна почепити карусельку із м’якими іграшками. Дрібні предмети, закріплені на основі пристрою, рухатимуться у супроводі приємної музики, а дитина концентруватиме на цьому увагу.

Каруселька із м'якими іграшками
Каруселька із м'якими іграшками

Важливою на цьому етапі є гра із залученням брязкалець, іграшкових маракасів та дзвіночків, виготовлених із різних матеріалів та з відмінним  звучанням. Адже малюк навчатиметься розрізняти деталь за кольором та розміром, а її слуховий апарат поступово працюватиме над тим, аби впізнавати звук улюблених іграшок.

У цей період дитина також хоче вивчати світ тактильно, тобто через дотик, з’являється нова гра: вона намагається брати до ручок деталі. Для відпрацювання дрібної моторики малюк може використовувати розвиваючий коврик з великою кількістю таких змінних деталей. Тут дитина відпочиватиме, а іграшка водночас стане чудовим майданчиком для знайомства із навколишнім світом. Немовля зможе гратися із елементами коврика, лежачи на спині чи животику, кожна деталь іграшки дозволить вивчати нові форми, а спроби дитини дістати предмет сприятимуть фізичній активності.

Коли малюк навчиться сидіти, стане доступною нова гра – тепер іграшки можна кидати, ставити чи котити, тому необхідно забезпечити більше забавок:

  • м’які іграшки, ляльки та м’ячики;
  • великі ключі;
  • блоки конструктора;
  • кільця та кубики різних кольорів;
  • вагончики залізниці, машинки;
  • іграшки для пісочниці;
  • іграшкове кухонне начиння для дитини;
  • картонні книги тощо.

Батьки мали б обирати іграшки різної текстури, адже дитина починає активно «пробувати на смак» світ довкола. Важливо також, щоб забавки були безпечними: кожна деталь має бути добре закріпленою та не дрібного розміру, аби малюк не зміг її проковтнути. Також не рекомендують залишати іграшки у колисці, коли дитина засинає.

розвиваючий конструктор для дитини
розвиваючий конструктор для дитини

Розвиваючі іграшки для дитини від року до трьох років

У цей період немовля особливо активно навчається. Його захоплює інша гра, ходьба дає більше можливостей – тепер дитина самостійно дотягується та бере забавки із різних площин. Юний дослідник починає знайомство із побутовими предметами, адже вже може взяти мамин гребінець чи іншу деталь, залишену на столику. Відтак дитина має навчитися порівнювати розміри, продовжувати розвивати дрібну моторику та мислення.

Список іграшок однорічної дитини перекликається із попереднім – машинки, конструктори, набори для пісочниці чи дитяча кухня, та його варто розширити новими книгами, пірамідками і, наприклад, сачком, яким маля зможе «виловлювати» інші іграшки.

У віці 2-3 роки малюк потребуватиме дещо складніших іграшок, адже її гра, логіка та різні вміння розвиваються досить швидко. Тому тепер треба звернути увагу на вивчення геометричних форм, цифр, букв та складання нескладних малюнків. Для цього батьки залучають кубики із цифрами, мозаїки та пазли, за допомогою яких дитина тренує пам’ять та терплячість. Для розвитку дрібної моторики рекомендовано придбати іграшки, кожну деталь яких можна збирати та розбирати, а для активних рухових ігор – кульки, м’ячики та іграшкові транспортні засоби.

Для розвитку 2-3 річної дитини чудово підійдуть ляльки, яких треба годувати та вкладати спати, та такі, яких одягають на руку для постановки сценок – батьки можуть за участі свого чада спільно влаштовувати мінітеатр. Окрім того, малюк здатний проявляти перші творчі здібності, тому радять вибирати іграшки, котрі дозволять розвивати уяву. Чудовим варіантом є розширення арсеналу книг з різнобарвними малюнками. Зображення мають бути досить великими та чіткими, аби дитина «познайомилася», наприклад, із різними видами рослин.

книга для дитини
книга для дитини

Розвиваючі іграшки для дитини від трьох років

Коли вік дитини лежатиме в діапазоні 3-6 років вона просто мусить мати майданчик для розвитку творчого потенціалу. Саме гра дасть можливість висловлювати своє «я» доступним способом та втілювати у життя кольорові фантазії з допомогою нових іграшок. Для цього чудово підійдуть набори для малювання, ліпки (як-от пластилін чи полімерна глина) та виготовлення аплікацій.

Залюбки дитина впорається із нескладними головоломками, складатиме різноманітні картки, конструктори та нанизуватиме кульки на шнурки.

Батьки не повинні забувати і про нові книги, м’які іграшки, ляльки різних професій і аксесуари для них (одяг, іграшки, будиночки).

іграшковий будиночок
іграшковий будиночок

Окрім того, у трирічному віці дитина зазвичай відвідує садочок, тому починає гратися із ровесниками – у нагоді стануть прості настільні ігри, реквізит для рольових ігор чи ручного лялькового театру, магнітна дошка із буквами та цифрами.

Вже у шкільному віці дитина досягає високого рівня майстерності, їй цікаві складніші ігри – варто звернути увагу на відповідні «настолки», предмети для ігор на свіжому повітрі (м’ячі, обручі, скакалки, повітряних зміїв), складні конструктори. Рекомендовано розширити арсенал іграшок творчого напряму – чадо «оцінить» нові набори для малювання, фокусів чи вишивання, або ж готові розграфлені картини, які треба розмалювати відповідно до нумерації, гарно допоможуть сконцентруватися.

набір для малювання для дитини
набір для малювання для дитини

Якщо йдеться про школяра, то підійде чималий спектр іграшок: велосипед та аксесуари для нього, ролики, скейт чи ковзани, нові книги, іграшкові будиночки з меблями та дрібними деталями, комплекти для творчості.

Чим дорослішою стає дитина, тим складніші іграшки їй потрібні – після восьми років знадобляться складніші головоломки та пазли, інтерактивні іграшки, набори для моделювання, настільні ігри, що потребують розробки тактики та стратегії, автомобілі чи літачки із дистанційним керуванням тощо. Зрештою, дитина від 6-7 років розуміє, що їй подобається найбільше: якщо вона любить проводити дослідити у школі, потрібно купувати нові дослідницькі набори. Однак, не треба на цьому обмежуватися – чим більше буде можливостей, тим більш всебічно розвиненим виросте ваш нащадок.

Читайте також

Рекомендації та поради при виборі розвиваючих іграшок для дитини

Рекомендації можна сформулювати із наведеного вище – дитина потребує відповідних предметів:

  • важливо, щоб іграшки були безпечними – кожна деталь має бути добре прикріплена, достатньо міцною та виготовленою із якісних матеріалів;
  • на будь-якому етапі батьки повинні обирати іграшки із різних текстур та матеріалів. Бо ж перебуваючи в оточенні лише пластмасових цяцьок, коли кораблик та зайчик однакові на дотик, дитина буде позбавлена великої кількості вражень;
  • важливо зрозуміти, чим іграшки будуть корисними маляті: які навички допоможе розвинути, чи можна їх залучати для різних видів гри та чи сприятимуть вони активності. Якщо йдеться про інтерактивний ґаджет, де дитина лише натискатиме кнопку, а все інше робитиме пристрій, то варто задуматися, чи велику користь він принесе;
  • при виборі розвиваючої іграшки необхідно зважати на вік та етап розвитку малюка. Якщо у перші місяці життя батьки «підсунуть» немовляті мозаїку, дитина її просто не оцінить.

Однак, не забувайте про найважливіше – дитина не може повноцінно розвиватися без активної участі дорослих, які правильно підберуть іграшки та долучаться до спільної гри. Хороші розвиваючі іграшки дозволять закласти добру основу для навчання та виховання.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: діти, Сім'я
В тему