Поради

Як підвищити імунітет дитини: три складові відмінного дитячого здоров’я

Як підвищити імунітет дитини: три складові відмінного дитячого здоров’я

«Імунітет ослаблений і діти часто хворіють», – жаліються мами. Звичайно, набагато простіше дати дитині антибіотик. Але якщо ви прибічник здорового лікування, то вам буде цікаво знати, як зміцнити імунітет у дитини натуральними методами.

Що таке імунітет?

Слово імунітет походить від латинського «immunitas» і перекладається як «позбавлення», «звільнення». Якщо говорити простою мовою, то імунітет виступає своєрідним охоронцем нашого організму.

З наукової точки зору, під імунітетом розуміють захист організму від впливу антигенів, як внутрішніх, так і зовнішніх.

Формування у дитини імунної системи – генетично запрограмований процес. Починається він ще в період внутрішньоутробного розвитку і тому майбутня мама повинна була здоровою. Інфекційні хвороби, шкідливі звички, складна вагітність негативно відбиваються на стані імунної системи майбутнього малюка. Саме тому важливо знати, як підняти імунітет дорослому.

Впливають на захисну функцію чада і пологи. Перший контакт з новими для дитини мікроорганізмами відбувається при проходженні плоду через родові шляхи. Через це, до і підчас вагітності, лікарі піклуються про здорову мікрофлору у родових шляхах.

Формування імунітету триває і після народження. Його наступний етап пов’язаний з молоком матері. Так, вже перші краплі молозива дають поштовх до формування у маленькому організмі нормальної мікрофлори у шлунку.

Читайте також:

Важливо знати не тільки, як зміцнити імунітет у дитини, а і критичні періоди імунної системи малюків. Основні з них:

  • Перші 29 днів життя. Імунітет новонародженого знаходиться в стані депресії і практично не розвинений;
  • Проміжок між 3 і 6 місяцями. Через зниження материнських антитіл послаблюється пасивний імунітет;
  • 2 роки. Цей час характеризується розширенням контактів дитини. Саме в цей він починає формуватися власний імунітет;
  • 4-6 років. Місцевий імунітет ще не сформований, а прояв спадкових дефектів в імунному захисті росте;
  • Підлітковий вік. Критичний період зумовлений зменшенням загальної маси лімфоїдних органів. Тому в цей час можливе послаблення імунного захисту.

Ознаки ослабленого імунітету:

  • Малюк хворіє більше 5-6-ти разів протягом року, найчастіше восени і навесні;
  • Після перенесеної хвороби виникають ускладнення, а організм довго відновлюється;
  • Низький імунітет у дитини характеризується грибковими захворюваннями, які погано піддаються лікуванню;
  • Алергічні реакції сигналізують про високий рівень чутливості імунітету;
  • Задуматися над тим, як підвищити імунітет дитини варто, якщо малюк швидко втомлюється, капризує і погано спить;
  • У дитини трапляються висипання герпесу на губах;
  • Дитина хворіла гнійним отитом або пневмонією.
  • Є ознаки поганої роботи кишечника – запори або проноси.

Читайте також:

Три основні складові сильного імунітету

Всі без винятку батьки повинні знати, як підвищити імунітет дитини. Методи зміцнення захисних сил малюка спрямовані не лише на те, щоб чадо менше хворіло. Зміцнення імунітету – це система заходів спрямованих на те, щоб захист дитини не тільки підтримувався на необхідному рівні, але і поступово зростав.

Загалом, педіатри виділяють три основні «кити», на яких стоїть імунітет дитини.

Здоровий кишечник

Організм людини від мікробів та вірусів захищають шкіра і слизові оболонки. А велику поверхню займають слизові оболонки кишечника. За даними вчених 60-70% імунних клітин знаходяться в шлунково-кишковому тракті. Не дивно, що саме тут активно відбивають атаки чужорідної флори. Паралельно до захисної функції, у кишечнику за рахунок частих зустрічей корисних і шкідливих мікроорганізмів, імунна система тренується.

Та не у всіх дітей хороший стан травної системи. Причиною у цієї недуги різні: від штучного вигодовування та стійкій харчової алергії, до видалення апендициту чи лікування антибіотиками. А як виробити імунітет, якщо головний його захисник вийшов з ладу?

Основне завдання нормалізувати кишкову мікрофлору. І правильне харчування в формуванні потужного імунітету у дитини відіграє далеко не останню роль. Додайте в меню дитини продукти чи препарати, що містять пробіотики: вживання живих бактерій активізує мікрофлору кишечника, підсилює синтез біологічно активних речовин (в тому числі і тих, що формують імунітет) і допомагає справлятися з застудами. Варто зробити акцент на продуктах, які збагачені лакто-і біфідобактеріями.

Це допоможе заселити кишечник корисними мікроорганізмами, що зміцнить імунну систему дитини.

Читайте також:

Загартовування

Більшість рецепторів людини розташовані на вухах, долонях і ступнях. Подразнюючись, вони посилають у мозок сигнал і тіло «приймає» бойову позицію. Зокрема, напоготові і імунна система.

Відтак дивно, що людей розуміють загартовування, як привчання до холоду. Насправді, загартовуючись ми тренуємо тіло швидко реагувати на різку зміну температури.

Як загартовувати дитину, що б зміцнити імунітет? Народні методи, по типу голяка обтиратися серед зими снігом, – відразу забудьте. Та як би скептично ви не ставилися до загартовування, ефективність цього методу підтверджена науково. Загартовування – дієвий спосіб для підняття імунітету. Не швидкий, звичайно, але надійний.

Відмінним варіантом зміцнити здоров’я дитини є баня і басейн. Завдяки різниці температури судин активізується кровообіг. Як результат, відбувається підвищення стійкості дитини до переохолодження, а значить дитя не таке вразливе до хвороб.

Дієві методи загартовування дітей:

  • Повітряні ванни (перебування дитини з оголеними шкірними покривами на відкритому повітрі);
  • Сонячні ванни (вплив сонячних променів на шкіру);
  • Водні процедури (обливання, обтирання, купання);
  • Чергування низьких і високих температур (контрастний душ).

Якщо ви всерйоз задумалися над тим, як зміцнити імунітет у дитини за допомогою загартовування, то по практикувати можна наступний метод:

Почергово обливайте холодною і гарячою водою передпліччя – від кисті до ліктя та ноги від стоп до колін. При цьому терпима різниця коливань води – 15°C. Тобто гаряча вода +35°C, холодна вода – +20°C. Обливання слід проводити раз в день по 5-7 хвилин. Найкращим часом для початку такого загартовування є літо або рання осінь. Також поступово слід знижувати температуру води, яка використовується для таких процедур.

Цікаво: Відомий американський педіатр Бенджамін Спок якось сказав, що вихованням дітей потрібно займатися з самого народження, бо якщо почати на 10-20 день – це означає запізнитися на 10-20 днів. Так само можна сказати і про імунітет дитини. Як підвищити захисну функцію малюка, потрібно думати відразу після його народження. Так, до прикладу, найпершим етапом загартовування є переодягання немовлятка. Поступово час коли карапуз лежить голеньким можна збільшувати і довести до 10-15 хвилин. При цьому оптимальною температурою для початку загартовування буде 22°C. Такі знання особливо важливі для батьків, які розмірковують над тим, як підвищити імунітет дитини до року.

Для дітей старше 2-х років температуру повітря можна знижувати і доводити її до 14°C. Також збільшується і тривалість повітряних ванн – до 30 хвилин.

Читайте також:

Протипоказанням для загартовування є:

  • Підвищення температури тіла;
  • Гострі шлунково-кишкових захворювання;
  • Запалення верхніх дихальних шляхів.

Звичайно, не кожній дитині прийдеться така процедура до смаку. Але під час даної маніпуляції виробляються гормони стресу, які приводять в тонус судини, а весь організм до бойової готовності.

Та перед тим, як підняти імунітет дитині народними методами, а саме загартовуванням, пам’ятайте, що є певні правила і досягти результатів можна лише суворо їх дотримуючись.

Основні правила загартовування:

  • Систематичність. Процедури потрібно виконувати щоденно. Довга перерва анулює набуті захисні властивості;
  • Збільшення контрасту. Захисний механізм формується лише коли організм піддаватимуться стресу;
  • Індивідуальний підхід. Враховуйте вік та особливості фізичного розвитку дитини;
  • Позитивний настрій. Хороший результат не можливий, якщо дитина категорично проти загартовування.

Практикуйте інші форми і способи підвищення імунітету дитини. Загартовування принесе хороші результати, якщо поєднувати його з фізичними вправами.

Читайте також:

Спорт

Негативно на дитячий організм впливають не лише хвороби, а і малорухливий спосіб життя. Як зміцнити імунітет дитини? Не забувайте про помірне фізичне навантаження.

Хочете, щоб дитина росла здоровою, – запишіть її до спортивної секції. Найкращий варіант – басейн. Такий спорт активує всі групи м’язів, вирівнює дихання і кровообіг, прискорюється обмін речовин, і, як зазначалося вище, загартовує.

Особливо корисне плавання для школярів, які по кілька годин проводять за партами. Плавання знімає відчуття скутості в суглобах, особливо в хребті і плечовому поясі.

Втім, для зміцнення організму підходить будь-який спорт: це може бути теніс, футбол, легка атлетика чи танці. Якщо конкретний гурток вам не по карману, то не забувайте про ранкову зарядку та короткочасні вправи, які повинні регулярно проводитися протягом усього дня. Важливо, щоб дитина рухалася.

Читайте також:

Додаткові методи зміцнення імунітету у дитини

Підвищення імунітету народними засобами – дешева та безпечна альтернатива дорогому лікуванню. Тому, окрім правильної роботи кишечнику, спорту та загартовування, варто практикувати наступні рекомендації:

Дотримуйтесь режиму

У дітей, в порівнянні з дорослими, прискорений обмін речовин. Тому дітлахи швидше виснажуються, але і швидше відновлюється. Важливо підібрати, залежно від віку дитини, правильний режим дня. Дитина не повинна виснажуються і перевтомлюватися.

Не забувайте, що діти ростуть у сні. Дівчаткам і хлопчикам для хорошого самопочуття слід спати двічі на добу: вночі і вдень, при цьому вночі спати довше, ніж дорослим. Правильний відпочинок впливає на клітини імунної системи і допомагає підвищити імунітет дитини.

Правильний одяг

Не перетворюйте дитину у капустину. Температура тіла дітей і частота серцебиття (до підліткового віку) вищі, ніж у дорослих. Тому там, де батькам тепло, дитині жарко.

Напруга голосових зв’язок

Як не дивно, але спів і читання вголос – відмінні методи профілактики ангіни. При цьому необхідно пити воду, щоб уникнути пересихання в горлі.

Гуляйте у непогоду

Не відкладайте прогулянку через погану погоду. Наприклад, влітку температура повітря ніколи не знижується до показників, при яких можна було б замерзнути. Тому дозвольте своєму чадові гуляти по росі і ходити босоніж по калюжах незалежно від того, що показує градусник.

Не бійтеся прогулянок в дощ без парасольки. Людський організм запрограмований пристосовуватися до будь-яких умов. Та сучасні мами, своєю надмірною опікою, не дозволяють запрацювати адаптаційному механізму, а потім цікавиться тим, як підвищити імунітет дитини. Система дає збій і малюка атакують застуди.

Читайте також:

Профілактика паразитів

Кожні півроку варто перевіряти дитячий організм на наявність паразитів. Якщо виявили глисти – прийміть відповідні заходи. Важливо і прививати любов малюка до чистоти та гігієни.

Проводьте більше часу біля водойм

Система Wi-Fi, мобільний телефон, ноутбук – все це перенасичує повітря позитивним зарядом. А перебування в електромагнітному полі від побутових приладів погано впливає на клітини людського організму, які мають негативний заряд. А це не останній пункт з того, що пригнічує імунітет.

Тому максимально багато часу проводите біля водойм: вода має негативний заряд, так само як повітря і земля поруч з нею.

Харчування

Важливо знати і які продукти підвищують імунітет, адже правильне харчування – запорука хорошого самопочуття. Раціон дитини має бути збалансованим і багатим білками, жирами, вуглеводами та мінералами.

За рахунок правильного харчування підтримується і необхідний рівень вітамінів, які потрібні для роботи імунної системи.

Дитячий раціон слід доповнювати часником і цибулею, лимоном, морквою, червоною рибою, мигдалем та іншими горіхами, домашнім йогуртом. Заправляйте каші, супи і салати оливковою олією. Замініть цукор на мед, а цукерки на сухофрукти. Давати пити малюкові відвар шипшини (якщо немає алергії на цю ягоду).

Психічне здоров’я

Стреси найсильнішим чином впливають на здоров’я малюка. У сім’ї має панувати мир. Доведено, що у щасливих і спокійних батьків діти хворіють рідше.

Читайте також:

Звичайно, дуже важливо розуміти, як зміцнювати імунітет дитини. Народні методи хороші, проте дітям не завжди можна їх практикувати. Тому перш ніж ставити експерименти – порадьтеся з лікарем.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, імунітет, Сім'я, Школа батьківства, діти, виховання
В тему