Поради

Хропіння: причини, небезпека, методи боротьби та лікувальна гімнастика

Хропіння: причини, небезпека, методи боротьби та лікувальна гімнастика

Хропіння – не просто неприємне явище для самої людини та її близьких, а і сигнал організму про проблеми зі здоров’ям. На жаль, лікарі досі не знають як позбутися хропіння вночі лише з допомогою однієї таблетки. Однак вирішити подібну проблему можна і потрібно.

Що таке хропіння?

Хропіння – це специфічний процес з виразним низькочастотним, деренчливим звуком і вібрацією, який виникає через те, що потік вдихуваного повітря провокує вібрацію м’яких тканин верхніх дихальних шляхів. Уві сні м’язи нашого неба розслаблені, і коли через них проходить потік повітря, вони починають вібрувати, утворюючи той самий специфічний звук. До речі, більшість людей, уві сні хропуть саме на вдиху.

Шкідливе хропіння і для оточуючих. Воно може досягати гучності 110 дБ і заважає спати тим хто поряд, що неабияк знижує якість їхнього сну, а отже позначається на самопочутті.

Те, що від хропіння страждаєте не лише ви, а і друга половинка, діти, домашні вихованці та сусіди – ще один привід прийняти міри.

Причини хропіння можуть бути різними, починаючи від особливостей будови носоглотки, закінчуючи серйозними проблемами зі здоров’ям.

Коли звертатися до лікаря

Перш за все, потрібно звернути увагу на свій стан. Йти по допомогу до фахівця варто, якщо окрім хропіння ви спостерігаєте за собою:

  • Гучний, переривчастий храп;
  • Зупинки дихання уві сні;
  • Неспокійний сон;
  • Прискорене нічне сечовипускання;
  • Розбитість, головний біль вранці, болісна денна сонливість;
  • Хронічна втома, зниження пам’яті та уваги;
  • Підвищення артеріального тиску;
  • Зниження потенції.

Всі ці симптоми говорять про те, що ймовірно, ви страждаєте хворобою зупинок дихання уві сні або, кажучи медичною мовою, синдромом обструктивного апное сну.

Читайте також:

Небезпека хропіння

Сонливість в денний час, дратівливість, неуважність та зниження лібідо, а головне відсутність повноцінного сну хропунів і оточуючих – лише доля негативу який приносить «нічний спів». Вчені припускають, що хропіння може створювати значні психологічні та соціальні проблеми для тих, хто потерпає від нього.

Постійна вібрація в дихальних шляхах викликає пошкодження і запалення в горлі, а також потовщує сонну артерію, яка постачає мозок кров’ю. В кінцевому підсумку хропіння загрожує розвитком хронічного бронхіту та атеросклерозу.

Більше того, є зв’язок між гучним хропінням і ризиком серцевого нападу (приблизно + 34%) та інсульту (близько + 67%).

Так, вчені з лікарні Генрі Форда в Детройті прийшли до висновку, що хропіння на пряму пов’язане з інсультом, саме тому так важливо дізнатися, як позбутися хропіння вночі.

Експерти проаналізували дані більш ніж 900 пацієнтів у віці від 18 до 50 років, які скаржилися на хропіння. Після обстеження, науковці встановили, що у всіх піддослідних ущільнені стінки сонних артерій. До слова, так потовстити артерії не вдається навіть високому рівню холестерину, цукровому діабету і курінню.

Цікаво: Апное, яке зазвичай, обумовлено хропінням хворого, за словами вчених, збільшує загрозу розвитку недоумства в три рази. Відбувається це тому що мозок отримує недостатню кількість кисню. Нині у аптеках можна придбати спеціальні пластини для носа, що зменшують хропіння. В результаті мозок отримує достатню кількість кисню, що дозволяє попередити недоумство.

Читайте також:

Причини хропіння

Перший крок до вилікування – з’ясування причини хропіння.

Вік. В силу фізіологічних особливостей, у осіб середнього і старшого віку горло звужується і м’язи втрачають свій тонус.

Особливості фізичної будови. Природно у чоловіків горло вужче, тому хропуть вони значно частіше і голосніше, ніж жінки. Серед інших причин може бути вовча паща, збільшені чи відхилені від норми аденоїди та інші спадкові фактори.

Проблеми з носом і носовими пазухами. У їх число також може входити викривлена носова перегородка.

Зайва вага і погана фізична форма. Жирова тканина і погана фізична форма сприяють хропінню.

Алкоголь, куріння. Перш ніж ставити перед собою питання як вилікувати хропіння, подбайте про інші свої шкідливі звички. Часто люди починають хропіти випивши зайвого. Хропіння також є типовою проблемою курців.

Незручна поза для сну. Якщо ви спите на спині, тканини горла заважають нормальному проходженню повітря.

Як побороти хропіння

Методів лікування хропіння на сьогоднішній день не так багато. Хірургічне втручання в порожнину носоглотки може згодом призвести до хронічних розладів, наприклад, ринітів, які також практично не піддаються лікуванню.

Тому пропонуємо вашій увазі кілька простіших, але досить дієвих рекомендацій для позбавлення від цієї дуже поширеної патології.

Спіть на подушці

Без подушки виникають труднощі для нормального дихання. Це відбувається тому що язичок розташований на небі западає і перешкоджає вільному проходженню повітря через гортань. Підніміть подушку вище (приблизно на 10 см). Варто купити і спеціальну ортопедичну подушку, яка не лише позбавить вас хропу, а і забезпечить правильне положення шиї і хребта.

Користуйтеся каплями

Мало кому відомо, але під час сну пересихає слизова носа. У сухий слизової утворюються скориночки, внаслідок чого людина починає хропіти. Закапуйте в кожну ніздрю по 1-2 краплі від хропіння. Це можуть будь-які ліки від нежиті. Помічні і інгаляції та засоби для промивання носа.

У хропіння є своя поза

Зверніть увагу на те, в якій позі ви найчастіше хропете. Постарайтеся звикнути спати в тому положенні, в якому хропіння найменш сильне або його немає взагалі. До слова, поза у якій ви хропите може вказувати на конкретну проблему:

  • Хропіння з закритим ротом – можливо є проблеми з язиком;
  • Відкритий рот – не в порядку тканинами горла;
  • Хропіння в будь-якій позі може вказувати на більш серйозні проблеми і вимагає комплексного обстеження.

Цікаво: Не знаєте, як змусити людину не хропіти на спині? Дуже просто! Достатньо змінити позу. Позбутися звички спати на спині допоможе тенісний м’ячик. Покладіть його у мішечок та пришийте до задньої частини піжами. Таким чином кожен раз, коли ви будете перевертатися на спину, відчуватимете дискомфорт, а отже не спатимете на спині і не хропітимете.

Ліки

Без особливої необхідності не приймайте снодійне та ліки від алергії. Вони надають розслаблюючу дію на групу шийних м’язів, що стає причиною виникнення хропіння.

Якщо вам прописали певні ліки, краще випийте їх за кілька годин до сну.

Алкоголь

Не чекайте на спокійний сон і після вживання спиртного. Алкоголь знімає м’язову напругу. Випивши, язичок (закінчення м’якого піднебіння, розташованого над коренем язика) – головне джерело хропіння – починає «бовтатися» і шуміти сильніше.

Зволожуйте повітря

Періодично проводьте в спальні вологе прибирання. Пил і сухе повітря провокують хропіння, оскільки подразнюють слизову носа і горла. Як подолати хропіння та оздоровити весь організм? Купіть зволожувач повітря.

Правильне харчування та здорове тіло

Як боротися з хропінням? В першу чергу відмовтесь від своїх шкідливих звичок. Зокрема, не їжте багато на ніч. Перед сном не рекомендується їсти важкі для шлунка продукти. Забудьте про молочні продукти та соєве молоко. Менше їжте перед сном і ви не тільки перестанете хропіти, а ще і не наберете зайвої ваги. А скинувши навіть кілька кілограмів, зменшиться жирова тканина на задній стінці горла. А це, якщо не усуне повністю, то хоча б зменшить хропіння.

Читайте також:

Гімнастика проти хропіння

Позбутися від подібної нічної неприємності можна з допомогою спеціальної гімнастики. Її слід практикувати щодня – вранці і ввечері, протягом одного місяця:

  • Сильно притискаючи язик до неба, скажіть звук схожий на «І». Повторіть не менше 30 разів;
  • Стуліть губи і обертайте язиком в закритому роті, в різні боки. Робіть це приблизно одну хвилину;
  • З силою притисніть язик до нижньої щелепи і тримайте в такому положенні, приблизно 20 секунд. Зробіть 15 підходів з невеликими перервами;
  • Висуньте язик якомога далі. Підніміть його вгору до кінчика носа, а потім опустіть вниз до підборіддя. Намагайтеся при цьому висовувати язик на всю довжину, максимально його напружуючи. Повторіть 10-15 разів.

Хропіння є великою проблемою для здоров’я. І перш за все потрібно звернутися до лікаря для з’ясування причин і пошуку методів лікування цієї неприємності.

Пам’ятайте про те, що хропіння необхідно лікувати. Не можна ігнорувати подібне явище хоча б тому, що це дуже негативно відбивається в першу чергу на вашому здоров’ї.

У цій статті ми розповіли про те, як у домашніх умовах вилікувати хропіння. Спробуйте вищезазначені методи боротьби з цією недугою. Ви можете забезпечити собі повноцінний сон і позбавите дискомфорту близьких.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, сон, захворювання, шкідливі звички, лікування
В тему