Поради

Мак або жерсть: як святкувати та що дарувати на восьму річницю весілля

Мак або жерсть: як святкувати та що дарувати на восьму річницю весілля

Жерстяне весілля святкують після восьми років спільного життя. Дата ніби й не кругла, але дуже гарна і символічна, адже перевернута вісімка – це символ безкінечності, магічна лемніската.

А от жерсть (бляха) – символ обновлення стосунків між подружжям. Вважається, що на восьмий рік після весілля відбувається оновлення почуттів, які тепер сяють як новенька блискуча жерсть. Закохана пара благополучно пережила загрозливу кризу семи років шлюбу, якою лякають «жонатиків» сімейні психологи. За вісім років подружнього життя суперечності через побутові проблеми, які псували стільки нервів молодій сім’ї у період притирання, втряслися і той самий спільний побут, щоденна турбота про дім і родину ще міцніше поєднали чоловіка та жінку, зробивши їхній союз сильнішим, як жерстяне покриття зміцнює метал, захищаючи його від корозії та гарантуючи довговічність. Ви стали одне для одного «захисним щитом», оберігаючи одне одного, ваших діток і сімейне затишне гніздо від негативу ззовні.

Жерсть – матеріал доволі міцний, але і гнучкий. А це означає, що за вісім років після весілля пара вже навчилася сімейній дипломатії та засвоїла, що для гармонії у сім’ї треба іноді «прогинатися» одне під одного, йти на компроміси.

Та не забуваймо, що цю річницю нарікають ще й маковою, а мак – це символ кохання яскравого і пристрасного, як ця найрозкішніша із польових квіток.

Читайте також:

Традиції, звичаї та обряди святкування жерстяного (бляшаного, макового) весілля

Заведенція відзначати річниці весілля не така уже й стара – сягає 60-х років минулого століття. Та за без малого шістдесят літ сформувалися доволі цікаві традиції. Так, півстоліття тому чоловік із дружиною напередодні восьмої річниці шлюбу заносили до стайні велику пластину жерсті і зоставляли там на ніч. Щасливим знаком вважалося, коли кінь наступав на бляху і залишав на ній відбиток підкови. Коли вранці пара бачила на блясі такий відтиск копита, то раділа: це означало, що укупочці діждуть і золотого весілля. Далі пластину, позначену вороним, занурювали у студену воду, обтирали насухо і клали у місці, прихованому від сторонніх очей. Її берегли як сімейний амулет.

Також дружині до восьмої річниці весілля годилося прикрашати себе намистами із жерстяних пластин, на яких були вигравіювані химерні візерунки.

А щоби на всю околицю сповістити про те, у якій хаті відзначають жерстяне весілля, у день святкування восьми років спільного життя господарі виставляли за огорожу жбан із хмільною брагою чи вином, а поряд – бляшаного кухлика, щоб кожен міг почастуватися і побажати многая літа хазяям. У чашку натомість подорожні кидали дрібні монетки, щоби у цьому щедрому домі царював достаток. Увечері «молодята» підраховували дріб’язок – «перепій», який накидали до кухлика, і таким чином могли дізнатися, скільки щастя їм набажали.

Коли ж декотрі сусіди хотіли приєднатися до святкового застілля, то мусили вирядитися у наречену та жениха, нап’явши на пальці припасені спеціально для таких випадків жерстяні каблучки. Таких «перебиранців» запрошували до хати, садовили напроти подружжя (щоб віддзеркалювали їх наче поверхня жерсті), і ті мусили виконувати роль «культурної програми» – жартувати і смішити господарів і гостей, «відробляючи» щедре частування.

А ось і традиція, пов’язана із іншою назвою восьмої річниці – «макова». Напередодні сімейного свята жінка мала спекти великий маковик, а вранці святкового дня порізати випічку на рівні частини для всіх домашніх. Це робилося, щоб в оселі панувала злагода.

Є ще одна цікава традиція, яку непогано би перенести у сучасність, – до восьмої річниці весілля подружжя купувало нове ліжко. Звідки у цього доволі пікантного звичаю «ноги ростуть», невідомо. Може, це пов’язано із тим, що піввіку тому цей надважливий у сімейному житті предмет інтер’єру було модно прикрашати жерстяними декорами (та й узагалі, більшість ліжок були металевими і пружинними і за вісім років користування добряче зношувалися). В будь-якому разі ніхто не стане сперечатися, що ліжко є свого роду символом подружніх стосунків, тож, коли купується нове сімейне ложе, то розуміється якраз оновлення сімейних стосунків.

Читайте також:

Подарунки на восьму річницю весілля

Сама назва торжества – жерстяне весілля – підказує ідею подарунків, виготовлених із матеріалу, на честь якого названа річниця. Та це не означає, що піднесений вам дар має обов’язково бути жерстяним чи блищати, як щойно настелений бляшаний дах. Є купа альтернативних варіантів подарунків на восьмий рік подружнього життя.

Що подарувати дружині на жерстяне весілля

Чоловік може вразити кохану надзвичайно романтичним жестом – власноруч викувати із жерсті троянду. Такий подарунок розчулить кожну жінку. Вдалим вибором стане також браслет чи кільце із вісімкою-символом нескінченності, що символізує вічне кохання. А чудесним доповненням до основного подарунка – пишний букет польових маків (звісно, якщо ваше сімейне свято влітку).

А тут перелічимо більш практичні варіанти подарунків для дружини на восьму річницю весілля:

  • Гарний посуд із металу, що стане окрасою кухні, де кохана проводить так багато часу;
  • Дорогий набір столових приборів: столові, десертні, чайні ложки, виделки, лопатка для торта, ніж-коліщатко для піци тощо;
  • Вишукана шкатулка чи статуетка (якщо дружина любителька таких речей);
  • Рукодільниці можна піднести набір шпиць і гачків для плетіння;
  • Сукня або сорочка із вишитими червоними маками. Якщо не впевнені, що вгадаєте із розміром, то не ризикуйте: напередодні заманіть половину до салону одягу і з джентльменським розмахом розрахуйтеся за річ після примірки;
  • Сімейний портрет, виготовлений фотодруком на металі. Це буде пам’ятка на довгі роки;
  • Щось із побутової техніки з металевим корпусом: мультиварка, для прикладу.

Що подарувати чоловікові на жерстяне весілля?

  • Подарунковий алкогольний набір – дорогий алкоголь зі склянками у жерстяній коробці (віскі, ром, джин, коньяк тощо);
  • Ціла корзина з асорті пива у бляшанках і закускою – сиров’яленими ковбасами, пліснявим сиром тощо;
  • Флягу, в яку налити елітний високоградусний напій, і набір металевих рюмок у футлярі;
  • Іменну жерстяну кружку;
  • Бляшаний портсигар із гравіюванням;
  • Сигари у жерстяній коробці;
  • Набір інструментів для роботи із жерстю (якщо у вашого чоловіка пов’язане із цим матеріалом хобі);
  • Дружина може побалувати коханого власноруч запеченою качкою у фользі, адже фольга – це теж тонесенька жерсть.

А ще хочемо відзначити, що є подарунок, на який пара може скластися і придбати спільно. Адже у восьмої річниці з дня шлюбу є ще й третя назва, яка рідко трапляється, – «ліжкове весілля». А тому на восьмий рік сімейного життя повелося оновляти меблі у спальні – а саме, купувати нове подружнє ложе: нове ліжко символізує оновлення домашнього вогнища.

Читайте також:

Що подарувати друзям на восьму річницю весілля

Колись родичам і друзям було заведено дарувати парі, яка святкує 8 років після весілля, блискуче кухонне начиння – дека для випікання, форму для торта, формочки для вирізання печива тощо. І це актуально досі.

Отже, варіанти тематичних подарунків подружжю, яке відзначає 8 років спільного життя:

  • Блискучий металевий посуд (набір добротних каструль, кубки для вина);
  • Статуетки із металу (скажімо, зараз модні виготовлені шляхом лазерного зварювання потішні фігурки);
  • Металеві (або під метал) елементи декору (рамки для фото, шкатулки тощо);
  • Карбована картина або картина із маками, яку можна обрамити у металеву рамку;
  • Сертифікат на фотосесію у квітучому маковому полі;
  • Побутова техніку. Скажімо, можна скинутися на мікрохвильову піч.

Звісно, можете піднести винуватцям свята дорогі чай або цукерки у гарній бляшаній коробці, жерстяні ємності для сипучих продуктів для хазяєчки на кухню тощо, та можна підійти до презента більш креативно.

Є цікавий жартівливий варіант, що можуть подарувати «молодятам» гості, запрошені на застілля з нагоди святкування такої визначної дати, як вісім спільно прожитих років. «Нареченому» презентують вісім бляшанок із різними напоями (кока-колою, пивом, сидром тощо), щоб його ніколи не мучила подружня спрага, а «нареченій» – вісім жерстяних банок із консервами (ікрою, шпротами, тушківкою, паштетом тощо), щоб була «насиченою коханням». При цьому, вручаючи згадані атрибути подружжю, треба у жартівливій формі їх напоумити, давши таку інструкцію: він і вона мусять спожити усі ці напої-наїдки, розділивши одне з одним, упродовж найближчих восьми днів, і тоді їхня спільна мрія втілиться в життя.

А якщо хочете купити друзям нейтральний подарунок, то можна просто упакувати його у подарункову фольгу або ж у жерстяну коробку.

Подарунки від батьків на жерстяне весілля

Найбільший подарунок, який батьки можуть зробити для дітей, що святкують річницю шлюбу, – це забрати на деньочок онуків (а головне – на ніч). Повірте, діти точно оцінять.

Що стосується матеріальних цінностей, то батьки зазвичай стараються подарувати своїм одруженим дітям щось практичне.

Варіанти подарунків від батьків на 8 років після дня весілля:

  • Набір жерстяних ємностей для сипучих продуктів (кави, чаю, цукру, круп), який гарно виглядатиме на кухні;
  • Декоративні металеві фігури для саду. Наприклад, кований велосипед, який можна використати для декору тераси чи саду, помістивши на нього кашпо із квітами.

Сценарії святкування жерстяного весілля

У наш час пара сама вирішує, як відзначати восьмий рік подружнього життя – чи зібрати за столом веселу компанію, чи вишукано повечеряти у ресторанчику при свічках, чи сісти у літак, який віднесе вас двох у романтичну подорож на райські острови. Головне – спробувати щось нове для обох, адже, не забувайте, восьмий рік шлюбу проходить під знаком оновлень. І в цьому плані романтичний «тревел» точно більш виграшний варіант – із заморських країв ви гарантовано привезете яскраві враження, які вдихнуть нову романтику в стосунки.

Якщо ж у планах на цей день – гучне застілля, то візьміть до уваги, що центральною стравою на маковому весіллі має стати пиріг із маком, випечений господинькою.

Коли ж робочий графік дозволяє тільки затишну сімейну вечерю, то можна оригінально накрити стіл по мінімуму – баночка-бляшаночка дорогого чорного кав’яру і пляшка хорошого шампанського: така лаконічна сервіровка романтичної вечері при свічках із коштовною ікрою та ігристим – і піднесений настрій гарантовано. З нагоди восьмої річниці шлюбу можна собі дозволити! Почуватиметеся із другою половинкою справжніми аристократами.

Читайте також:

Привітання на восьму річницю весілля

Вітаю вас із жерстяним весіллям, з 8-річчям подружнього життя. Бажаю, щоб ваші очі сяяли від щастя, як жерсть на сонці, бажаю, щоб число 8 стало для вас знаком нескінченності кохання, удачі, достатку і добробуту. Бережіть одне одного і завжди залишайтесь одне для одного дорожчими за золото і ціннішими за алмази!

***

Привітання-тост:

«Пихате золото якось запитало у скромної жерсті: «Чому ти не блищиш яскраво, як я чи срібло? Невже тобі не кортить, щоб тобою захоплювалися?». А на це жерсть відповіла: А навіщо? Щоб усе життя прожити у затхлому сейфі та в тісному гаманці, не бачачи білого світечку? Ні, краще я лежатиму, нікому не потрібна, серед шелесткої трави під подувом легкого вітерцю». То давайте ж піднесемо ці келихи за те, щоби частіше виходити із друзями на природу із тісних та задушливих сейфів-квартир!».

***

Бляшане весілля – ваші щасливих спільних 8 років. Я від душі вітаю вас і хочу побажати, щоб ваше сімейне щастя ніколи не втратило блиску, щоб ваша міцна любов кожен спільно прожитий день перетворювала на свято і радість.

***

Від усієї душі вітаю з 8-річчям подружнього життя, із жерстяною річницею. Нехай не згасне блиск щастя у ваших очах, нехай нескінченно триває романтика ваших стосунків. Бажаю бути одне для одного восьмим чудом світу, бажаю достатку в родині з восьмизначними числами.

***

Вісім років пролетіли непомітно. Ви зріднилися, приклеїлися одне до одного як язик в мінусову температуру до бляшаної труби. То нехай же такий нерозривний зв’язок між вами зберігається завжди. Бажаємо, щоб із цього моменту вашу родину захищав непробивний жерстяний щит. І хай таким же міцним буде здоров’я. Любові вам до нескінченності!

***

Вітаємо з восьмиліттям вашу чудову сім’ю! Ми принесли вам солодощі, щоб підсолодити ваше сімейне життя. Вашим відносинам бажаємо жерстяної гнучкості, сталевої стійкості і металевої міцності! Щастя вам!

***

Вісім років – бляшане весілля.

Воно таке, як чар-зілля!

Дорожче за багатства на землі,

Як блиск виделки на столі.

Звичайно, бляха – це не діамант,

Але міцніють віра і кохання.

Такий період – вже для вас гарант

Прожить життя без хвилювання!

І хай ваше кохання сяє, як бляшаний дах на сонці! Пробіжить ще один рік життя і святкуватимете вже золоте весілля.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Річниці весілля, Сім'я, свято, Весілля
В тему