Поради

Фільми на основі реальних подій, від яких неможливо відірватися

Фільми на основі реальних подій, від яких неможливо відірватися

Полюбляєте якісне кіно, яке залишає слід у серці? Тоді вам сподобається наша добірка. Ці фільми зняті на основі реальних подій і вражають героїзмом, відчайдушністю та відданістю своїй цілі.

Плюс: ми додали до опису фільмів реальні факти та справжні фото героїв.

З міркувань совісті (2016)

Десмонд Досс – адвентист сьомого дня. Здається, війна не місце для релігійних особі і особливо для тих, хто з міркувань совісті відмовляється брати до рук зброю. Однак, Десмонд не звик залишатися осторонь, коли є люди, які потребують його допомоги. А на планеті саме в розпалі Друга світова війна.

І так Досс записується добровольцем. Солдату, який відмовляється брати у руки зброю в армії прийдеться не просто. Проте Десмонду Доссу було напророчено врятувати життя десятка воїнів.

Історична довідка: Десмонд Досс народився 7 лютого 1919 року в штаті Вірджинія. Вегетаріанець. На фронті служив санітаром, а через те що відмовся від зброї неодноразово терпів знущання товаришів. Врятував життя 50-100 пораненим піхотинцям. Чотири рази був ранений та повертався на фронт. У 1976 році, в результаті загострення туберкульозу, який підхопив на війні та лікування, повністю оглух. Відновив слух у 1988-му.

Був двічі одружений (перша дружина Дороті загинула 1991 року). Мав сина.

Помер 23 березня 2006, у віці 87 років.

В головних ролях: Ендрю Гарфілд, Тереза Палмер, Вінс Вон та інші.

Антропоїд (2016)

1941 рік. У Чехословаччину, яку окупували німецькі війська, направляють двох агентів Йозефа Габчика і Яна Кубиша. Їхнє завдання ліквідувати Рейнхарда Гейдріха, третю особу Рейху, який також відомий під прізвиськом «празький м’ясник».

Завдяки підтримці пражан, героям вдається наблизитися до цілі. Однак найтяжче чекає їх вже після замаху на Гейдріха.

Історична довідка: Йозеф Габчик і Ян Кубиш – реальні постаті. Словак Йозеф та чех Ян познайомилися у 1939 році у Польщі, куди обоє втекли від нацистського режиму. Загинули 18 червня 1942 року у віці 30 і 28 років відповідно.

Замах на Рейнхарда Гейдріха відбувся вранці 27 травня 1942 року. Він помер 4 червня у лікарні від отриманих ран.

Після війни Габчик і Кубиш стали національними героями Чехословаччини. До нині є вулиці, які носять їхні імена, а на честь їхнього подвигу випускають марки і чеканять монети.

В головних ролях: Кілліан Мерфі та Джеймі Дорнан.

Едді «Орел» (2016)

Едді Едвардс з дитинства мріяв про Олімпійське золото, і варто зазначити, для хлопчика був неважливий напрямок. От тільки кожна нова спроба стати майстром спорту закінчувалася невдачею. Так-сяк він освоїв лижі, однак, коли здається до мрії рукою подати, Едді прямо заявили: «Ти нічого не вартий». Та недоброзичливці не врахували найважливішого про Едвардса: він ніколи не здається.

І от Едді стає першим представником Великобританії на зимових Олімпійських іграх в стрибках з трампліну.

Історична довідка: Едді Орел Едвардс народився 5 грудня 1963 року. Після закінчення спортивної кар’єри пішов у шоу-бізнес, випустив кілька досить непоганих синглів та написав автобіографічну книгу.

Історія Едді навіть вплинула на регламент Олімпійських ігор. Від 1990 року правила для спортсменів по-типу Еллі Орла стали суворішими.

В головних ролях: Тарон Еджертон та Г'ю Джекмен.

 

Сила волі (2016)

Мабуть, Джессі Оуенс народився в не ту епоху. Темношкірий Джессі з дитинства трудився на бавовняних полях, працював на тяжких роботах, недоїдав і постійно стикався з агресією білих людей. Та Оуенс мав талант і добре бігав.

Потенціал у спортсмені помічає тренер Ларрі Снайдер. Він пропонує Джессі свою допомогу в підготовці до Олімпійських ігор.

І якщо фізичні випробування для афроамериканця не проблема, то змагання у нацистській Німеччині стануть справжнім випробуванням.

Історична довідка: Хоча Оуенс привіз в США олімпійське золото, на батьківщині щастя не зазнав. Згодом сам Оуенс запевняв, що його образив не Гітлер, який дружньо йому помахав, а президент США – Франклін Рузвельт, який не привітав переможця.

Певний час олімпієць жив у злиднях і навіть кинув університет, аби працювати. Його звинувачували у зв’язках з комуністами, але виправдали. Оцінили Оуенса лише після Другої світової війни. Тоді ним знову зацікавилась преса. Спортсмен давав інтерв’ю та брав участь у змаганнях. А у 1979 році президент Джиммі Картер назвав його живою легендою США.

Протягом 35 років викурював пачку цигарок в день. Згодом було діагностовано рак легені. Помер у віці 66 років.

З дружиною прожив до самої смерті. У шлюбі надгородилося три доньки.

В головних ролях: Стефан Джеймс, Джейсон Судейкіс.

Читайте також:

 

Список Шиндлера (1993)

Оскар Шиндлер – талановитий та хитрий бізнесмен. У 1939 році він прибуває до Кракова, де очолює фабрику. Завдяки своїй харизмі та підприємливості, Оскару вдається запустити виробництво. Безкоштовною трудовою силою його фабрику забезпечують євреї.

І хоча герой вважає війну рушійним елементом будь-якого бізнесу, – він не може просто спостерігати за гибеллю безневинних людей. Тепер, всі хто опиниться в списку Шиндлера отримають шанс на життя.

Історична довідка: Фільм оснований на книзі «Ковчег Шиндлера», яку написав Томас Кенилли за проханням одного з урятованих Шиндлером чоловіків.

Євреї працювали не тільки на фабриці, а і у дома в німця. Спочатку він аргументував це тим, що євреї краще справляються з роботою. Але згодом він брав їх до себе, аби врятувати.

Він дав шанс на життя близько 1200 осіб (800 чоловіків, 300 жінок і 100 дітей) без вигоди для себе.

Останні роки Шиндлер прожив в убогості. Виживав завдяки допомозі єврейських організацій і подарунків від врятованих ним людей. Помер 9 жовтня 1974 у віці 66-ти років. Похований в Єрусалимі.

В головних ролях: Ліам Нісон, Бен Кінгслі, Рейф Файнс.

Я, Тоня (2017)

Життя Тоні Гардінг не можна назвати спокійним. Мати-деспот давала доньці стусанів за найменшу провину, а батько-тихоня після чергового скандалу з дружиною покинув сім’ю. Єдине, що ставало відрадою у сірому існуванні Тоні – це лід. Дівчинка з трьох років вправно стояла на ковзанах.

Однак і тут на Тоню чекало розчарування: виявляється журі оцінюють не лише професійні навички учасниць, а і їх зовнішній вигляд та манеру поведінки.

Чи вдасться героїні приборкати свій норовливий характер заради олімпійського золота, тим паче тоді, коли вона пов’язала себе узами шлюбу з не найнадійнішим чоловіком…

Історична довідка: Тоня Гардінг народилася 12 листопада 1970 року. Згодом вона заявляла, що мати знущалась над нею, однак сама Лавона Гардінг заперечувала це. Вже у 12 років Тоня виконала перший потрійний лутці. Наряди для виступів їй часто шила мати.

Заміж за Джеффа Гіллоулі вийшла у 19 років. Три роки потому вони розвелися.

Після закінчення кар’єри фігуристки недовгий час була в професійному боксі.

Втретє одружилася у 2010 році. У 41 рік народила першу дитину.

В головних ролях: Марго Роббі, Себастіан Стен, Елісон Дженні.

У гонитві за щастям (2006)

Життя Кріса Гарднера не можна назвати успішним. Він вклав усі гроші у неприбутковий бізнес, а тепер ледь-ледь зводить кінці з кінцями. Втомившись від постійних пояснень чоловіка, від Кріса йде дружина. Тепер Гарднер залишився один з п’ятирічним сином без долара у кишені.

Однак, замість того щоб шукати оплачувану роботу, Кріс, відчуваючи в собі силу та талант, проходить безоплатне піврічне стажування у маклерській фірмі. Це було ризиковане рішення, адже роботу отримає лише один щасливчик з двадцяти.

Історична довідка: Кріс Гарднер, – біржовий маклер, оратор-мотиватор, письменник, фінансист та бізнесмен, народився 9 лютого 1954 року. Його батько покинув сім’ю, тому мати вийшла заміж вдруге. Вітчим був жорстоким до дітей від першого шлюбу. Згодом матір посадили у тюрму.

Стосунки з дружиною Шеррі Дайсон зіпсувалися після того, як Кріс відмовився від медичної кар’єри. Ще будучи одруженим завів роман з студенткою-дантистом Джекі Медіна. У них народився син Крістофер. Згодом Джекі залишила малюка на батька.

Розбагатівши Кріс купив собі чорну Ferrari Майкла Джордана.

Свої мемуари Гарднер видав у 2006 році. Зіграв у фільмі «У гонитві за щастям» епізодичну роль: у фіналі справжній Гарднер махає рукою Віллі Сміту, коли той гуляє з сином.

В головних ролях: Вілл Сміт та Джейден Сміт.

Облога Жадовілля (2016)

1961 рік. Групу ірландських солдат, під командуванням Патрика Куінлана, які раніше не брали участі в бойових діях, направляють в далеке та неспокійне Конго з миротворчою місією. Армійці базуються неподалік від міста Жадовіль.

Тим часом, в ході політичних перипетій, сепаратисти, заручившись підтримкою французьких найманців, атакують ірландців. В результаті солдати залишаються без боєприпасів, води та підтримки союзників. Однак група вольових ірландців отримала наказ і здаватися не збирається.

Історична довідка: Події показані в фільмі відбувалися 13-17 вересеня 1961 року.

Рота «А» 35-го батальйону Ірландської армії зі складу миротворчого контингенту ООН була атакована «Жандармерією Катанги». Нападники значно перевершували ірландців зброєю та солдатами.

Лише з легким озброєнням ірландці шість днів відбивали атаки. Здалися миротворці після того, як у них закінчилися боєприпаси. За тим місяць провели у полоні і повернулися на батьківщину.

В головних ролях: Джеймі Дорнан та інші.

Читайте також:

Саллі (2016)

15 січня 2009 року Чеслі Салленбергер, – пілот з багаторічним стажем, вилітав з 155 пасажирами на борту з Нью-Йорку. День почався як звичайно, а перші хвилини польоту були спокійними.

Та через несправність, командир був змушений здійснити аварійну посадку на річці Гудзон. Завдяки швидкій реакції капітана та в ході вдалої рятувальної операції ніхто з пасажирів та екіпажу не постраждав.

Здавалося б, Америка повинна пишатися Чеслі Салленбергером, однак керівництво починає розслідування, яке може згубити кар’єру командира.

Історична довідка: Чеслі Салленбергер, якого всі називають Саллі, народився 23 січня 1951 року. Перший політ з інструктором здійснив 3 квітня 1967 року. Через кілька місяців вже самостійно керував літаком. У 1989 році одружився на Лоррі Генрі. Саллі та Лоррі вдочерили двох дівчаток.

Після подій на Гудзоні та розслідування став героєм. Чоловіка навіть запросили на інавгурацію Барака Обами. Салленбергер погодився бути присутнім на цьому заході за умови, що всі члени екіпажу того знаменного рейсу і їх сім'ї також будуть запрошені. Ця умова була виконана.

Чеслі Салленбергер з’явився в камео у фільмах «Саллі» та «Здрастуй, тато, Новий рік! 2».

В головних ролях: Том Генкс, Аарон Екгарт, Лора Лінні.

Джой (2015)

Життя Джой далеке від казки. На її плечах маленькі діти, безробітний колишній чоловік, який живе у підвалі її дому, матір, яка цілими днями дивиться серіали не піднімаючись з ліжка, батько, якого кинула чергова подруга та бабуся – єдина людина на світі, яка вірить у те, що у Джой ще все попереду.

Ледь витягуючи увесь цей хауса у домі, Джой наважується зробити революцію у прибиранні. Тепер з простої жінки вона перетвориться на акулу бізнесу, яка готова захищати свої ідеї.

Історична довідка: Джой Мангано народилася 1 лютого 1956 року. Підлітком, працюють у ветеринарній лікарні придумала люмінесцентний нашийник від бліх. Через рік аналогічний продукт випустила компанія Hartz Mountain.

Працювала офіціанткою і менеджером з бронювання авіаквитків.

Джой має понад 100 патентів на свої винаходи, але проривом стала її чудо-швабра Miracle.

Після розлучення з Тоні Міранне в 1989 році заміж не виходила.

В головних ролях: Дженніфер Лоуренс, Роберт де Ніро, Бредлі Купер.

127 годин (2010)

Арон Ралстон – затятий шукач адреналіну. Не дивно, що чергові вихідні він вирішив не просиджувати вдома, а вкотре підкорити каньйон Блю Джон. Відправившись в черговий похід, про який Арон нікому не повідомив, він втрапляє у пастку, з якої неможливо вибратися неушкодженим.

І так чоловік опинився сам на сам з своїми страхами та смертю. На героя чекає 127 годин жаху.

Історична довідка: В смертельній пастці Арон провів 5 днів і 7 годин. Після того, як він відрізав собі руку, ще декілька миль пройшов пустелею під палючим сонцем. Туристи з Нідерландів, на яких він наткнувся, викликали рятувальників.

Фільм чітко зобразив події з каньйону Блю Джон. Участь у підготовці та зйомках фільму брав і сам герой цієї історії Арон Ралстон. Частково зйомки проходили в тому місце, яке стало пасткою для Арона. Також глядачам показали повний набір того, що було у Ралстона.

Аби головний актор Джеймс Франко краще вжився в роль, сценаристам був представлений відеозапис, який зробив чоловік у каньйоні Блю Джон.

У 2009 році Ралстон одружився. Його первісток Лео народився у лютому 2010 року. Після подій у каньйоні він продовжує займатися небезпечними видами спорту.

В головних ролях: Джеймс Франко.

Спіймай мене, якщо зможеш (2002)

Френк Ебігнейл – був слухняною дитиною. Він досить непогано навчався у школі і ймовірно мріяв про велике майбутнє. Але плани Френка розбилися об реальність, коли його батьки були змушені покинути рідний дім та переїхати. Справжньою трагедією для хлопця стало розлучення матері та батька.

Юнак втікає з дому і живе за рахунок шахрайства. Тепер за ним ганяються найталановитіші агенти ФБР.

Історична довідка: Френк Вільям Ебігнейл-молодший – реальна історична постать. Він народився 27 квітня 1948 року. Френк був третьою дитиною з чотирьох малюків у сім’ї. Після розлучення батьків, його залишили татові, та сам Френк зазначав, що батько був не надто радий такому рішенню.

Першою жертвою махінацій Ебігнейла-молодшого став також його батько. Хлопчина нібито знімав гроші з картки аби заправити чи відремонтувати автомобіль. Насправді ж купуючи паливо і запчастини, він просив пробивати по карті велику суму, а різницю від реальної ціни ділив з заправниками. Вкрадені гроші він витрачав на дівчат.

Згодом від його шахрайства постраждали і авіалінії Pan American. За їхній рахунок Френк налітав 1.000.000 миль в більш ніж 250 рейсах по 26 країнам світу та безкоштовно жив у готелях як працівник Pan American.

В результаті, у квітні 1971 року чоловіка засудили до 12 років ув’язнення. Завдяки співпраці з ФБР, він відсидів лише 4 роки.

Одружився за рік після звільнення з тюрми. Має три сина, один з яких працює в ФБР.

Завдяки даному бізнесу Френк Абігнейл на даний момент є офіційним мільйонером.

В головних ролях: Леонардо Ді Капріо, Том Генкс.

Читайте також:

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему