Поради

Дитина погано спить вночі: 9 основних причин

Дитина погано спить вночі: 9 основних причин

Мабуть всі батьки були в ситуації, коли зі всіх сил стараєшся вкласти малюка спати, а він пручається. Ще гірше коли дитина засинає, але з невідомих причин спить погано або просинається кожні пів години.

Якісний сон дуже важливий для грудних дітей. Адже уві сні мозок перероблює отриману інформацію, а маленький організм виробляє соматотропін, гормону росту, необхідного для повноцінного розвитку дитячого організму. А от брак відпочинку веде до хронічної втоми нервової системи і розвитку ряду захворювань.

Головне, що слід знати батькам: інформація ніби в перші місяці життя малюки сплять багато і міцно – міф. Звичайно, такі дітки є, але це скоріше винятки, а ні ж закономірність. Натомість, те що немовля 3-6 місяців погано спить уночі пов’язано з особливостями архітектури сну.

У дітей цього віку поверхневий сон переважає над глибоким. Саме тому вони часто прокидаються. А от наскільки швидко крихітка засне після такого пробудження – залежить вже від характеру малюка: одні засинають знову самостійно, інших потрібно вкладати.

Почати хвилюватися варто, якщо пробудження відбуваються частіше двох разів за ніч і після цього дитина довго не може заснути. Якщо виключити індивідуальні особливості дитинки та архітектуру сну, на міцність та тривалість сновидінь можуть впливати наступні фактори:

Болить животик

Кольки, зміна харчування та проблеми у шлунково-кишковому тракті можуть негативно вплинути на сон дитини.

Мокрий підгузок

Ви б заснули у мокрому підгузку? Навряд чи! Наступного разу вкладаючи малюка спати перевірте чи сухий у нього підгузок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 9 буденних фраз, які ви неправильно говорите своїм дітям

Ростуть зубки

Це проходять усі дітки і жодна мама не врятує своє чадо від цього болю. Однак можна притупляти біль та свербіж гелями для ясен. Фахівці кажуть, що цей період просто потрібно пережити.

Неправильний клімат у кімнаті

Якщо малюку занадто жарки чи холодно – його сон не буде спокійним. Тим паче у немовлят терморегуляція значно відрізняється від дорослої людини. Дитину дуже легко перегріти чи перехолодити.

Голод

Пустий шлунок також не сприяє хорошому сну. Попіклуйтесь про те, щоб погодувати малюка до того, як вкладаєте його у ліжечко.

Часті пробудження уночі також можуть вказувати на те, що малюку не вистачає молока, або ж він не наїдається ним. В такому разі потрібно підвищити лактацію.

Виспався вдень

Спати в день потрібно. Але слідкуйте за кількістю і якістю сну малюка у денний час. Якщо крихітка вдень спить довго і міцно, не дивуйтесь що дитина погано спить уночі. Нерідко збивається режим і малюк може путати день з ніччю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мами без драми: чому батьки завжди повинні залишатися спокійними

Дитина погано спить вночі

Важко дихати

Часто причиною поганого сну у малюків вночі є нежить. В результаті дитина прокидається, щоб глибше вдихнути повітря ротом. Така дія є неприємною дитині і часто супроводжується гучним плачем. Тому перед сном підніміть узголів’я, щоб слиз краще відходив з носа і легше було відкашлятись.

Застуда

Недуга не завжди проявляється температурою. Але зрозуміти, що з малюком щось не так можна, якщо він неспокійно спить чи відмовляється від їжі. Такі симптоми, скоріше за все, вказують на ангіну або отит. Малюк не поскаржиться на те, що йому боляче ковтати і смоктати, але повідомить про це своєю поведінкою, наприклад відмовляючись від їжі.

Болить голова

Так, малюки також страждають мігрені. Неспокійний сон може бути ознакою підвищеного внутрішньочерепного тиску. Якщо дитина не спить у ночі без причини, то обов’язково відвідай дитячого невролога.

Ігнорувати порушений дитячий сон не можна. Якщо причина неврологічна, то в майбутньому ці проблеми можуть вилитися в агресію, дратівливість та гіперактивність. Натомість, якщо звернутися вчасно, здоровий сон повернеться після необхідного лікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому у дитини немає апетиту: 10 причин

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства
В тему