Поради

Ловля спінінгом узимку

Ловля спінінгом узимку

Серед рибалок існує хибна думка, ніби взимку неможливо ловити на спінінг. Насправді риболовля доволі цікава, хоча має відмінності від літнього лову. Передусім це полювання на хижу рибу: щуку, окуня, судака, миня і головня. До речі, хибним є ще одне твердження, мовляв, зимовий спінінг – це риболовля виключно з берега. Натомість у південних областях часто полюють на судака і щуку з човна.

Зимовий спінінг практично розпочинається з початку грудня і триває до середини березня. Головна умова – щоб водойма не замерзла, або мала відкриті від криги протоки. Зважаючи на теплі зими, спінінгістам гріх скаржитися на відсутність місць для риболовлі. Оскільки температура повітря в містах зазвичай вища, ніж у селах, то більше шансів на зимовий спінінг мають рибалки на річках і ставках у межах мегаполісів.

Необхідно враховувати й особливості поведінки риби в зимовий період. Активність хижаків знижується, однак це не заважає ловити спінінгом у разі грамотного підходу до тактики та методу ловлі. Закидати принади варто поблизу ям, на великих глибинах і, навпаки, півметрових мілинах. А також на бровках та інших нерівностях рельєфу дна. До всього, успіх зимового спінінгу зазвичай залежить від погоди. Найліпше ловити в легкий морозець, або, навпаки – під час відлиги. Тобто зимовий хижак полюбляє крайності. Загалом оптимальна риболовля взимку спінінгом можлива за температури повітря від +2 °С до - 2 °С.

Як одягатися на риболовлю зі спінінгом

Обов’язково треба взутися в теплі чоботи, валянки або зимові берци, які не будуть промокати й ковзати. Одяг не повинен утрудняти рухів, щоби спінінгіст міг вільно пересуватися і далеко закидати принаду. Тому не варто одягатися в кожухи та великі пухові куртки. Ліпше піддіти під теплу матерчату куртку комплект термобілизни, натуральний спортивний костюм і светр, який «дихає». Не потрібно брати з собою важкий рюкзак, аби не пітніти під час тривалих переходів у пошуках хижака. На голову ліпше одягнути в’язану шерстяну шапку. Обличчя рекомендують прикрити маскою, однак це подекуди заважає пильнувати рибу.

Які використовувати вудлище і котушку

Більшість експертів не рекомендують використовувати надто дорогі бланки, зважаючи на зимові морози, які можуть пошкодити снасті. Ліпше обходитися бюджетними «палицями». За нульової температури повітря і плюсової можна ловити будь-якими вудилищами. Однак потрібно пам’ятати: за мінусової температури бажано рибалити зі спінінгом із пропускними кільцями дрібного міркування. Бо тоді кільця менше обмерзають.

Для зимового спінінга підійдуть котушки з довгою ручкою, щоби було зручно ловити в рукавицях. Якихось спеціальних умов використання не має. Хіба що експерти не радять змащувати котушки водо-відштовхуючими мастилами. Бо часто-густо механізми негативно реагують за замерзлу оливу.

Зимові блешні та інші принади

Якщо спінінгіст ловить із берега, то ліпше застосовувати джигові принади та блешні. Проводка мусить бути повільною. Занурювати варто на половину глибини. Якщо рибалити на воблери, то треба пам’ятати, що більшість цих принад замерзають на морозі. Тому шансів на їхню вдалу гру дуже мізерні. Щоправда визнаним є той факт, що на воблери добре клює щука.

Що ліпше – волосінь чи плетений шнур

Як переконує більшість експертів, узимку спінінги найліпше оснащати плетеним шнуром. Монофільні волосіні зазвичай обмерзають і втрачають свою здатність нормально відпрацьовувати. До речі, шнур ліпший і тому, що він краще веде джигові принади.

Серед морозостійких плетених шнурів вирізняються марки PRO-JIG, Silver Braid, Gosen Suspend, Power Pro. Однак їх теж потрібно обробляти водовідштовхувальними мастилами. Інакше молекули води будуть промерзати всередині волокон шнура. І він стане крихким, буде рватися. Подібно треба змащувати пропускні кільця вазеліновим маслом або силіконовим мастилом. Також пропускні кільця обробляють гусячим жиром або мастилом для нахлистових шнурів. Повторювати процес обробки кілець і шнура доведеться часто – приблизно через 10 закидів.

Хто і на що клює

Узимку зі спінінгом найліпше ловити щуку. Вона клює протягом усього дня. Розмір приманок залежить від місяця. Скажімо в грудні щука ловиться переважно на дрібні приманки. А вже в лютому – на крупніші принади. Можна експериментувати, наприклад, рибалити на літню блешні. Зазвичай інтенсивність клювання поліпшується вранці та ввечері. Готуючись до полювання на щуку,варто прикріпити до принади стальний поводок. Він ліпше витримує морози та надійніший. При повільній проводці слід витримувати паузи. Млява риба повільніше реагує на все, що відбувається навколо неї. На такий паузі щуку, швидше за все, ви і підчепите.

Окуня взимку спінінгом можна ловити на ультралайтові та лайтові снасті. Цей смугастий хижак вередує на морозі. Тому принади для окуня повинні бути дрібними і тусклими. Риба взимку не любить яскраві принади. Їх потрібно приберегти до весни, коли в хижаків пробудиться мисливський апетит.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему