Люди

«Квитанції на конкурс висилав не раз, а от виграти гроші пощастило вперше!»

«Квитанції на конкурс висилав не раз, а от виграти гроші  пощастило вперше!»

Передплативши газети «Твій вибір», «Народна медицина» і «Духовність», пенсіонер отримав не лише цікаве чтиво, а й 500 гривень.

Цьогорічне Різдво Роман Антончик із села Карасин, що на Волині, зустрів із подвійною радістю. Адже вперше за свої 77 років став переможцем передплатної лотереї та отримав від нашої редакції 500 гривень. Про це йдеться в газеті «Твій вибір».

Що допомогло пенсіонерові виграти гроші і що він порадить тим, кому фортуна поки що не усміхнулася, – розпитаємо…

На початку нашого знайомства Роман Антончик розповідає, що народився він у травні 1946 року. Тоді його сім’я проживала на хуторі поблизу Карасина (тоді ще Маневицького р-ну). Згодом хутір став частиною села. І саме там увесь свій вік проживає переможець нашої передплатної лотереї.

– За фахом я вчитель, – продовжує Роман Маркович. – Протягом 1965 – 1971 років навчався в Луцькому педінституті3. Там здобув спеціальність вчителя молодших класів. Після того трохи викладав у початковій ланці. А потім три роки навчався в Києві, на курсах іноземних мов, склав на відмінно іспити й почав у рідному селі навчати школярів німецької мови.

Навіть за часів Союзу боровся проти зросійщення України

В особистому житті, каже наш оповідач, теж – як у всіх. Разом із дружиною Надією виховали дочок. Тішаться п’ятьма внучками, які на гостину приїздять із Луцька та Вараша.

– Здоров’я вже не те, що в молодості. Тому поля обробляємо по-мінімуму. Але тримаємо кобилку, поросят, курочок, – продовжує наш переможець. – Колись я захоплювався фотографією, любив ремонтувати різні електроприлади, телевізори, радіо-приймачі. А зараз пальці вже не ті, тому за ремонти не беруся.

Коли по господарству все зроблено, Роман Маркович любить із односельцями пограти в шахи та шашки, влітку – позмагатися в доміно. А якщо компаньйонів немає, то береться за книги, свіжу пресу.

– Газети читаю завжди. Виписуємо з дружиною тижневик «Твій вибір», щомісячні газети «Народна медицина» і «Духовність». Бо темою віри, Церкви, релігії, мови цікавлюся ще зі студентських часів, – зауважує наш переможець. – Коли я навчався в педінституті, мені було дивно, що ми живемо в Україні, а не маємо жодного підручника рідною мовою. Тому я, готуючись до семінарів чи іспитів, принципово перекладав контрольні українською.

Після випадку в Почаєві відкрив шокуючі факти про Церкву та москву

А от історію Церкви Роман Антончик  став активно досліджувати років 14-ть тому. І спонукав до цього один дуже не приємний випадок.

– У нашому селі церква московського патріархату. Так було завжди, бо в радянські часи москва контролювала все, навіть релігію. Раніше я не особливо задумувався над питанням підпорядкування Церкви. Поїхав до однієї з найбільших святинь України – Почаївської лаври. Підійшов до монаха, щоб посповідатися. А він мені й каже: «А українскава язика нє панімаю» і відмовив у таїнстві Сповіді. Я, відверто кажучи, був трохи шокований. Як це так – в українській святині перебувають монахи, які не розуміють української мови! Після того випадку став досліджувати історію храму у своєму рідному Карасині, загалом становлення Церкви в Україні. Особливо мене вразили книги дослідника Володимира Білінського про історію України-Русі, країну Моксель (тобто московію) та москву ординську. Після їх прочитання я відкрив для себе просто шокуючі факти про те, як московити віками знищували нашу націю, як інструмент використовували православну віру і наші православні храми. І що більше тепер у газетах «Твій вибір» і «Духовність» я читаю про це публікацій – тим більше переконуюся: московити не даватимуть нам жити доти, доки в нас діятиме Церква, підпорядкована москві.

Усі гроші передасть для ЗСУ, бо перемога понад усе!

А ще завдяки виданням від ПП «Твій вибір» Роман Антончик зумів виграти у передплатній лотереї 500 гривень.

– Квитанції до інших редакцій я пересилав давно. Але нічого ніколи не вигравав. Можливо, тому не спішив брати участь у конкурсі від редакції «Твого вибору»: то часу не мав, то забував, – зізнається Роман Маркович. – А цього року щось підштовхнуло мене перший раз за багато років надіслати на адресу редакції квитанції з передплати газет «Твій вибір», «Народна медицина» і «Духовність».

Великих сподівань на виграш, каже пенсіонер, не плекав. Хоча маленька надія все-таки лишалася.

– Не було навіть якогось передчуття, що отримаю приз. Тож газета зі списком переможців два дні лежала в хаті й чекала, поки візьму її до рук. А вже коли став читати, бачу – «Антончик Роман, с. Карасин – 500 гривень». Зразу не повірив. Ще раз перечитав. Справді про мене пишуть! – усміхається, згадуючи, наш переможець. – Спершу я не хотів нікому нічого казати. Думаю: хай-но вже гроші будуть у руках – тоді похвалюся. Але для переказу коштів потрібна була банківська картка – попросив допомогти дочку. А вона вже потім моїй дружині розказала.

Всім, хто зараз читає ці рядки і теж мріє отримати приз, Роман Маркович радить: «Завжди майте віру, надію і любов». А на запитання, як планує розпорядитися своїм виграшем, пенсіонер без вагань відповідає:

– Щомісяця я частину пенсії пересилаю на армію. Тому і всі гроші з цього виграшу я додатково перекажу на ЗСУ. Бо перемога України – то найцінніше, що може бути!..

Оксана Бубенщикова

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь
В тему